Drogi pożarowe na osiedlu Avia i ich przejezdność

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
clash

Re: Drogi pożarowe na osiedlu Avia i ich przejezdność

Postautor: clash » 22 cze 2018, 11:02

Mordin pisze:Istotnie z tego przepisu wynika, że prawo o ruchu drogowym można stosować też na drogach wewnętrznych - tylko w praktyce żadna ze służb nie chce tutaj interweniować o czym świadczą dziesiątki takich oświadczeń ze strony czy to Policji czy też Straży Miejskiej. Każdy kto dzwoni w takiej sprawie uzyskuje informacje, że na drogach wewnętrznych oni nie interweniują.

Nie do końca nie chcą. Na alejce spacerowej straż miejska niejednokrotnie interweniowała za złamanie zakazu ruchu. Tak samo Rynek Główny jest drogą wewnętrzną i nawet nie potrzeba wezwania żeby interweniowali.
Możliwe że brak interwencji wynika z nieodpowiedniego oznakowania na tych drogach.

k59g

Postautor: k59g » 22 cze 2018, 11:41

paulinamermer pisze:Nasuwa sie pytanie skąd to DZIADOSTWO przyszło?
Wczoraj na płn-wsch. rogu A3 jakieś - b y d ł o - zaparkowało w błocie czarnym fordem GD 4591.
Między A1, i 2 stał na srodku jakiś frędzel z włączonym klekotem czarnym Ałdi SCZ 5021, i gwóźdź programu między A1, i 3 centralnie na srodku niedaleko bramy zaparkowany zardzewiały brązowy astra BLW 890, z uchyloną szybą, bez dozoru.
Wszystko w ciągu kilku wieczornych minut, i NIESTETY tak jest zawsze. Codziennie samochody krążą wjeżdzając i wyjeżdżając z Avji. Chodniki, trawniki, teraz błoto zasatawione przez Inwalidów. Roznoszą bardzo brzydkie zwyczaje.
Jest potrzeba uregulowania, zamknięcia bramy, zakazu wjazdu za brame dla nie mieszkańców, pogonienia ułomnych na umysle, i ruchowo.

Myślę ,że nadszedł już czas aby rozwiązać problem dzikiego parkowania na chodnikach i niszczenia wspólnej własności.Trzeba wysyłać emaile do Budimexu z żądaniem ustanowienia strefy zamieszkania na osiedlu Avia. Im więcej takich emaili ty skuteczność powinna być większa.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 22 cze 2018, 12:06

k59g pisze:
Wczoraj na płn-wsch. rogu A3 jakieś - b y d ł o - zaparkowało w błocie czarnym fordem GD 4591.
Między A1, i 2 stał na srodku jakiś frędzel z włączonym klekotem czarnym Ałdi SCZ 5021, i gwóźdź programu między A1, i 3 centralnie na srodku niedaleko bramy zaparkowany zardzewiały brązowy astra BLW 890, z uchyloną szybą, bez dozoru.
Wszystko w ciągu kilku wieczornych minut, i NIESTETY tak jest zawsze. Codziennie samochody krążą wjeżdzając i wyjeżdżając z Avji. Chodniki, trawniki, teraz błoto zasatawione przez Inwalidów. Roznoszą bardzo brzydkie zwyczaje.
Jest potrzeba uregulowania, zamknięcia bramy, zakazu wjazdu za brame dla nie mieszkańców, pogonienia ułomnych na umysle, i ruchowo.

Myślę ,że nadszedł już czas aby rozwiązać problem dzikiego parkowania na chodnikach i niszczenia wspólnej własności.Trzeba wysyłać emaile do Budimexu z żądaniem ustanowienia strefy zamieszkania na osiedlu Avia. Im więcej takich emaili ty skuteczność powinna być większa.

a czy TY juz wysłałeś takiego maila czy tylko na forum?

k59g

Postautor: k59g » 22 cze 2018, 13:44

Edyta. pisze:
k59g pisze:

a czy TY juz wysłałeś takiego maila czy tylko na forum?

Oczywiście .Kilkukrotnie wysyłałem maila do Budimexu o oznaczenie dróg pożarowych. To oznaczenie już mamy ale nie do koń ca czytelne i nie zmuszające służby do interwencji

Kasiek

Postautor: Kasiek » 27 cze 2018, 16:55

Wczoraj wieczorem po osiedlu jeździł wóz strażacki, który sprawdzał czy można przejechać każdą uliczką osiedla.
Jestem ciekawa jakie będą wnioski.

Robert

Postautor: Robert » 27 cze 2018, 20:04

Kasiek pisze:Wczoraj wieczorem po osiedlu jeździł wóz strażacki, który sprawdzał czy można przejechać każdą uliczką osiedla.
Jestem ciekawa jakie będą wnioski.

Widziałem jak się gimnastykowali, żeby się wykręcić na skrzyżowaniu między 2 a 4. Gdyby się faktycznie paliło, to nie ma szans na ugaszenie pożaru.

RaceX

Postautor: RaceX » 28 cze 2018, 9:39

Jeżeli sprawdzali przejezdność dróg, to można spodziewać się, że do zarządców przyjdzie list lub mandat.

kazlev

Postautor: kazlev » 28 cze 2018, 10:21

Zarządca czyli jak rozumiem budimex. Wygląda że możemy się spodziewać w najbliższym czasie zmiany oznakowania tak że służby będą mogły (lub chciały) interweniować (usunięcie znaku droga wewnętrzna)

RaceX

Postautor: RaceX » 28 cze 2018, 10:36

kazlev pisze:Zarządca czyli jak rozumiem budimex. Wygląda że możemy się spodziewać w najbliższym czasie zmiany oznakowania tak że służby będą mogły (lub chciały) interweniować (usunięcie znaku droga wewnętrzna)

Zarządca dróg to jedno, zarządca chodników to drugie. Samochody stoją jednym kołem na chodniku, drugim na drodze... nie wiem jak to ktoś będzie interpretować. Mam nadzieję, że będzie to tylko list informacyjny(ostrzeżenie).

mik

Postautor: mik » 28 cze 2018, 15:17

A ja mam nadzieję, że dowalą mandaty i może niektórzy przejrzą na oczy.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”