Zniszczone auta przy Orlńskiego podczas wichury - Mini z Myszkowa i Peugeot z Krakowa

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
Arav

Zniszczone auta przy Orlńskiego podczas wichury - Mini z Myszkowa i Peugeot z Krakowa

Postautor: Arav » 21 cze 2018, 21:40

Poszukiwani właściciele Mini na blachach z Myszkowa i Peugeota (chyba 206?) z Krakowa którzy zaparkowali na nowym parkingu wzdłuż Orlińskiego.

Niestety powalone przez wichurę drzewo zniszczyło Wasze samochody a w dodatku są porozbijane szyby... a zaczyna padać. Lepiej zabezpieczcie swoje samochody żeby nie zostały zniszczone jeszcze bardziej.

Wrzucam foty poglądowe żeby właściciele mogli rozpoznać swoje samochody.
Niestety nie wrzucę fot blach bo RODO.... :roll:
Załączniki
444.JPG
444.JPG (58.33 KiB) Przejrzano 5057 razy
33.jpg
33.jpg (77.47 KiB) Przejrzano 5058 razy
22.jpg
22.jpg (149.57 KiB) Przejrzano 5058 razy
11.jpg
11.jpg (114.5 KiB) Przejrzano 5058 razy

Adam M.

Re: Zniszczone auta przy Orlńskiego podczas wichury - Mini z Myszkowa i Peugeot z Krakowa

Postautor: Adam M. » 22 cze 2018, 3:43

Mam zdjęcia jak to wyglądało, gdyby ktoś potrzebował do ubezpieczenia to chętnie udostępnienie, mam również zdjęcia po akcji strazakow, im też udostępniam, zrobili co mogli...

Kowal90

Re: Zniszczone auta przy Orlńskiego podczas wichury - Mini z Myszkowa i Peugeot z Krakowa

Postautor: Kowal90 » 22 cze 2018, 7:43

Czy z OC jest wypłacane odszkodowanie w takiej sytuacji?

knd

Postautor: knd » 22 cze 2018, 10:10

Kowal90 pisze:Czy z OC jest wypłacane odszkodowanie w takiej sytuacji?

Krótko: nie

Trochę dłużej:

OC = Odpowiedzialność Cywilna = Twoja odpowiedzialność wobec kogoś, komu swoim autem coś zrobisz.
Drzewo nie miało OC. ;)
Teoretycznie można dochodzić odszkodowania od właściciela drzewa, ale w tym przypadku bym na to nie liczył.

Można też z AC, tylko trzeba mieć, no i trzeba za nie płacić, dodatkowo jak zgłosisz szkodę, to możliwe że stracisz zniżki... i tu się pojawia temat, czy to się w ogóle opłaca, każdy ma tam jakieś swoje zdanie na ten temat.

Kowal90

Postautor: Kowal90 » 22 cze 2018, 13:22

knd pisze:

Trochę dłużej:

OC = Odpowiedzialność Cywilna = Twoja odpowiedzialność wobec kogoś, komu swoim autem coś zrobisz.
Drzewo nie miało OC. ;)
Teoretycznie można dochodzić odszkodowania od właściciela drzewa, ale w tym przypadku bym na to nie liczył.

Można też z AC, tylko trzeba mieć, no i trzeba za nie płacić, dodatkowo jak zgłosisz szkodę, to możliwe że stracisz zniżki... i tu się pojawia temat, czy to się w ogóle opłaca, każdy ma tam jakieś swoje zdanie na ten temat.

Tak też myślałem. Tylko sie zastanawialem po co do wyceny OC podaje się miejsce parkowania samochodu np garaż, osiedle strzeżone, ulica itp... myślałem, że może na takie sytuacje, bo jak samochód jest zaparkowany to ja nim szkody nikomu nie zrobię

bruinen

Postautor: bruinen » 22 cze 2018, 13:58

A ja bym próbował w takiej sytuacji z OC zarządcy działki - jeśli drzewo było stare i spróchniałe, to powinno zostać przez zarządcę/właściciela usunięte. Na pewno nie zaszkodzi zadzwonić i zapytać.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 22 cze 2018, 15:34

Kowal90 pisze:
knd pisze:

Trochę dłużej:

Drzewo nie miało OC. ;)

Tak też myślałem. Tylko sie zastanawialem po co do wyceny OC podaje się miejsce parkowania samochodu np garaż, osiedle strzeżone, ulica itp... myślałem, że może na takie sytuacje, bo jak samochód jest zaparkowany to ja nim szkody nikomu nie zrobię

Sam sobie odpowiedziales. W przypadku garazowanego samochodu jak nastapi samozaplon to nie pozwa Cie wlasciciele okolicznych aut, ktore zapala sie od Twojego.

knd

Postautor: knd » 22 cze 2018, 16:25

Kowal90 pisze:Tak też myślałem. Tylko sie zastanawialem po co do wyceny OC podaje się miejsce parkowania samochodu np garaż, osiedle strzeżone, ulica itp... myślałem, że może na takie sytuacje, bo jak samochód jest zaparkowany to ja nim szkody nikomu nie zrobię

Mi w ubezpieczalni kiedyś mówili, że niektórzy ubezpieczyciele biorą to pod uwagę, inni nie, a inni jeszcze oferują w niektórych przypadkach OC + AC za kilka złotych więcej, niż samo OC.

bruinen pisze:A ja bym próbował w takiej sytuacji z OC zarządcy działki - jeśli drzewo było stare i spróchniałe, to powinno zostać przez zarządcę/właściciela usunięte. Na pewno nie zaszkodzi zadzwonić i zapytać.

Nawet jeśli nie było stare, albo spróchniałe to też można, ale moim zdaniem w tym przypadku jest mała szansa na to, że się uda.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”