[Bud. D] Klimatyzator przenośny i jego używanie w mieszkaniu - Centralna Park

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kustosz

[Bud. D] Klimatyzator przenośny i jego używanie w mieszkaniu - Centralna Park

Postautor: kustosz » 08 cze 2018, 12:03

Jak w temacie, czy ktoś z Was korzysta? ;)
W jaki sposób odprowadzacie ciepło (rura za okno czy inaczej)? :)

Rozważamy taki zakup, ale mamy obawy o praktyczne umiejscowienie tego w mieszkaniu, no i efektywność :)

tomekc

Re: [Bud. D] Klimatyzator przenośny i jego używanie w mieszkaniu - Centralna Park

Postautor: tomekc » 08 cze 2018, 12:16

w mieszkaniu zainstalowałem normalną klimatyzację, w poprzednim wynajmowanym miałem przenośny.

rura za okno + koniecznie uszczelka(coś takiego https://www.castorama.pl/produkty/insta ... snych.html)
klimatyzator przenośny w moim przypadku nawet dawał radę - temperatura z 29-30 spadała do 25.
uprzedzam że jest na tyle głośny że nie da sie przy nim spać.

kustosz

Re: [Bud. D] Klimatyzator przenośny i jego używanie w mieszkaniu - Centralna Park

Postautor: kustosz » 21 cze 2018, 8:11

Dzięki :)
A czy ktoś się orientował może czy zamiast rury za okno można ciepło odprowadzić np do wentylacji ? :)

Fiołek polny

Postautor: Fiołek polny » 21 cze 2018, 10:25

Odradzam zakup klimatyzatora przenosnego - bardzo glosne urzadzenie; i mozna zapomniec o wydajnosci jaka daje urzadzenie montowane za oknem

xksisnki

Postautor: xksisnki » 21 cze 2018, 11:02

Potwierdzam jak poprzedni - przenosny klimatyzator jest za glosny, marny efekt i trzeba non stop gimnasykowac sie przy nim - zakladac rure, zdejmowac, sciagac wode. Nie polecam

tomekc

Postautor: tomekc » 21 cze 2018, 14:41

kustosz pisze:Dzięki :)
A czy ktoś się orientował może czy zamiast rury za okno można ciepło odprowadzić np do wentylacji ? :)

Nie, nie można.

kustosz

Postautor: kustosz » 25 cze 2018, 11:59

Dzięki za opinie :)
Ogólnie też jestem za klimatyzatorem montowanym na ścianie, ale...takiego nie można montować na naszym bloku :)

Awatar użytkownika
Greg

Postautor: Greg » 25 cze 2018, 14:55

kustosz pisze:Dzięki za opinie :)
Ogólnie też jestem za klimatyzatorem montowanym na ścianie, ale...takiego nie można montować na naszym bloku :)

Popatrz sobie po balkonach a zobaczysz czy ktoś się tym przejmuje że "nie można" ...

tomekc

Postautor: tomekc » 25 cze 2018, 16:03

Greg pisze:
kustosz pisze:Dzięki za opinie :)

Popatrz sobie po balkonach a zobaczysz czy ktoś się tym przejmuje że "nie można" ...

pytałem o montaż klimatyzacji i odpowiedź administratora była następująca:
"Niestety do końca trwania rękojmi na budynek nie wydaje oficjalnych pozwoleń na ingerencje jak np montaż klimatyzacji - wykonawca podchodzi do tematu dość radykalnie.
Montaż klimatyzacji odbywa się na ryzyko Właściciela mieszkania."

więc poprosiłem firmę która montowała o udzielenie gwarancji na szczelność elewacji po montażu. nie montowałem "na pałę".

Pegaso

Postautor: Pegaso » 25 cze 2018, 16:05

tomekc: możesz podać namiar na firmę, która wykonywała Ci klimatyzację?
Ile wymienników w mieszkaniu? Jakis orientacyjny koszt?

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”