Wiekszosc negatywnych opinii w sprawie Netii to ludzie ktorzy nie umia skonfigurowac sieci, albo nie znaja sie na tym (co zmienic w routerze), albo pchaja router na sile do skrzynki.
Czasami aby poprawic jakosc wystarczy zmienic pasmo sygnalu, juz nie mowiac o tym ze spora ilosc sprzetow odbierajacych sygnal (karty sieciowe sa slabej jakosci w laptopach, telefonach itp).
Na telefonie LG wyciaga mi max 30 mbit na 100mbit a jak juz odpale na iphone to 85mbit/100mbit lacza.
To samo tyczy sie laptopow Dell firmowy leci blisko max lacza, a asus 40mbit.
Nalezy tez wziasc pod uwage to ze TV leci przez neta. Wiec telewizja zabiera 10-15mBit lacza. Przy 100 mbitow to nie problem jakis.
Ale znow ludzie maja pomysly swietne na przyoszczedzenie 10 zl, zeby wziasc lacze 20 lub 50 mbit plus usluge multiroom ciagnac ja na 3 telewizory i dziwia sie ze internet slabo chodzi.
jak ktos ma problemy z netem to wystarczy kupic inny router lepszy lub sprawdzic lacze omijajac router i polaczyc sie bezposrednio kablem jakie predkoscu osiaga lacze.
Dostawca Internetu / jaki internet do mieszkania - Orlińskiego 12
-
-
Re: Dostawca Internetu / jaki internet do mieszkania - Orlińskiego 12
A-ha to nie wiedziałem. Netia jest dla specjalistów a reszta głupków co nie umieją skonfigurować łącza/routera to im wisi. Brawo Ty.
Przypomina mi się pewne hasło popularnej sieci elektromarketów - nie dla idiotów.
Po co zawracać sobie głowę jakimś wsparciem klienta, infolinią, wsparciem pozakupowym itp itd. Sell & forget.
Rozumiem że tobie chodzi i na tej podstawie wyciągasz wnioski, że ma chodzić wszystkim. Bez wyjątków. Śmiała teza.
Przypomina mi się pewne hasło popularnej sieci elektromarketów - nie dla idiotów.
Po co zawracać sobie głowę jakimś wsparciem klienta, infolinią, wsparciem pozakupowym itp itd. Sell & forget.
Rozumiem że tobie chodzi i na tej podstawie wyciągasz wnioski, że ma chodzić wszystkim. Bez wyjątków. Śmiała teza.
toolpusher pisze:A-ha to nie wiedziałem. Netia jest dla specjalistów a reszta głupków co nie umieją skonfigurować łącza/routera to im wisi. Brawo Ty.
Pewnie wyciąga wnioski stąd, że pamięta lekcje fizyki i informację, że metalowe pudełko tłumi fale radiowe i jak coś do niego włożysz, to nie ma co się dziwić, że WiFi nie działa.
To samo tyczy się innych urządzeń i telefonów. Jak masz jakiś telefon, który ma słabe WiFi, to internet nie będzie działać szybko.
Tak samo jak z telewizorem, kupisz sobie jakiś badziewny, który nie działa dobrze, to pretensje masz do producenta, a nie do firmy, która dostarcza Ci prąd. Wydaje się być proste. Niektórzy tego nie rozumieją.
Do tej pory była tu tylko jedna osoba, która miała wszystko skonfigurowane i na routerze jej nie działało, a na komputerze podłączonym bezpośrednio do kabla tak.
-
toolpusher pisze:A-ha to nie wiedziałem. Netia jest dla specjalistów a reszta głupków co nie umieją skonfigurować łącza/routera to im wisi. Brawo Ty.
Zrob speedtest na kablu, wybierz serwer Orange - Krakow i wstaw wyniki. Jesli wyjdzie 20% lacza to jest to problem operatora.
Jesli wyjdzie 80% to problem jest Twoj skoro spadek wydajnosci masz miedzy gniazdem w skrzynce a laptopem. Bo skoro uzywamy tej samej infrastruktury, tego samego serwera w piwnicach, kable budimex kladl te same wszedzie, router mamy ten sam. Operator ma za zadanie dostarczyc Ci sygnal do skrzynki okolo 100 mb/s, a to czy masz uszkodzony kabel w scianie, zlacze w skrzynce, zaklocenia z innych sieci, czy kiepska karte sieciowa w laptopie.
To juz Twoj problem.. Proponuje najpierw sprawdzic a pozniej krzyczec...
Zapraszam do lektury ponizszego linka, wystarczy przeczytac pierwszy i ostatni post. 90% problemow z internetem jest spowodowane takimi przypadkami.
forum.pclab.pl/topic/993711-S%C5%82aba-pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87-po-wifi
Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”