Pierwsze Spotkanie Wspólnoty - naglace tematy do poruszenia - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
paulinamermer

Re: Pierwsze Spotkanie Wspólnoty - naglace tematy do poruszenia - Avia 1

Postautor: paulinamermer » 10 cze 2018, 13:45

EdekSomsiad pisze:Mam pytanie zrzucenie kosztów jest dobrym pomysłem, ale w takim razie zamontujemy kamery na każdym piętrze przed klatką i w windach?? Chciałbym żeby to też było poruszone bo koszt kamer oraz monitoring telewizory i osoba nadzorująca też kosztuje. Może spotkam się z negatywną opinią ale kupując mieszkania na Avii sugerowalem sie jednym kryteriem osiedle zamkniete, strzeżone. Więc chciałbym żeby dalej to wyglądało tak, żeby żadna postronna osoba od tak nie mogła sobie przechodzić jak jej w duszy zagra.

Kamery wyjścia, i wind to może być mało.
Jeszcze na piętrach. Inaczej zobaczysz męta rysującego (codziennie) windę, i wychodzącego. A tu trzeba zlokalizować i pociągnąć do odpowiedzialności finansowej.
Jednego po drugim.

M4334

Postautor: M4334 » 10 cze 2018, 21:32

EdekSomsiad pisze:Mam pytanie zrzucenie kosztów jest dobrym pomysłem, ale w takim razie zamontujemy kamery na każdym piętrze przed klatką i w windach?? Chciałbym żeby to też było poruszone bo koszt kamer oraz monitoring telewizory i osoba nadzorująca też kosztuje. Może spotkam się z negatywną opinią ale kupując mieszkania na Avii sugerowalem sie jednym kryteriem osiedle zamkniete, strzeżone. Więc chciałbym żeby dalej to wyglądało tak, żeby żadna postronna osoba od tak nie mogła sobie przechodzić jak jej w duszy zagra.

Obecnie osiedle nie jest zamykane a ochrona nie reaguje na takie przypadki jak blokowanie drzwi wejściowych w pozycji otwartej lub jeżdżenie po terenach zielonych samochodami. Nie ma się co łudzić że jesteśmy w takiej sytuacji zabezpieczeni przed wejściem do budynku intruzów lub złodziei a w momencie gdy ktoś nam potrąci auto przed budynkiem to sprawca zostanie zgłoszony właścicielowi - Nie jest robione nic!

Monitoring nie wymaga wbrew pozorom zakupu telewizorów i wynajmowania osób do jego oglądania. Dziś robi się to w taki sposób, że system zaopatrywany jest w monitor na którym możemy wyświetlić obraz z kilkunastu kamer a zapis jest dostępnym na miesiąc do tyłu. Jeśli zauważymy że dajmy na to w grudniu po południu ktoś pomazał drzwi windy to zarządca jedzie na budynek, cofa się do archiwalnego zapisu z danego dnia grudnia i identyfikuje kto dopuścił się dewastacji. Jeśli zapis kamer przed budynkiem obejmie na dodatek numery auta którym sprawca przyjechał to sprawa po zgłoszeniu na policję powinna być szybko rozwiązana. System rejestratorów z monitorem instaluje się w jednym pomieszczeniu z którego możliwe jest przeglądanie. Koszt nie powinien wynieść więcej niż 3-4 miesięczne pensje naszych "chłopaków z agencji ochrony".

Ponadto same osiedle i tak powinno być zamykane. Obecnie drogami dojazdowymi na osiedlu jaki i przestrzenią rekreacyjną za naszym blokiem administruje chyba budimex. Prędzej czy później teren osiedla powinien być zamykany i do obsługi bram musza mieć jakąś osobę. Jako że przy naszym bloku jest jedna z bram to wnioskuję że zarządca dróg dojazdowych i tak zainstaluję nam w bloku jakiegoś ochroniarza tylko, że nie zapłacimy za to My - właściciele mieszkań na avii 1, a zrzuci się całe osiedle.
'

knd

Postautor: knd » 10 cze 2018, 21:42

M4334 pisze:Obecnie osiedle nie jest zamykane a ochrona nie reaguje na takie przypadki jak blokowanie drzwi wejściowych w pozycji otwartej lub jeżdżenie po terenach zielonych samochodami.
'

Reaguje, sam to kilka razy widziałem jak chodzili i zamykali pootwierane drzwi do klatki i furtki.
Tylko co z tego, skoro za 15 minut te same furtki były znów wyotwierane? Zorganizujcie sobie lepiej samozamykacze, wywieście kartki żeby nie zostawiać otwartych drzwi, albo postawcie obok każdych drzwi po ochroniarzu. Inaczej nie da się tego upilnować.

M4334

Postautor: M4334 » 11 cze 2018, 8:51

knd pisze:
M4334 pisze:Obecnie osiedle nie jest zamykane a ochrona nie reaguje na takie przypadki jak blokowanie drzwi wejściowych w pozycji otwartej lub jeżdżenie po terenach zielonych samochodami.
'

Reaguje, sam to kilka razy widziałem jak chodzili i zamykali pootwierane drzwi do klatki i furtki.
Tylko co z tego, skoro za 15 minut te same furtki były znów wyotwierane? Zorganizujcie sobie lepiej samozamykacze, wywieście kartki żeby nie zostawiać otwartych drzwi, albo postawcie obok każdych drzwi po ochroniarzu. Inaczej nie da się tego upilnować.

Ok, faktycznie od miesiąca starają się zamykać drzwi. Przynajmniej tyle zaczęli działać. Zwracam im honor. Sam też zamykam. Zamykacze działają bardzo dobrze. Nie spotkałem się żeby któryś był zepsuty. Kartki mogą być rzeczywiście dobrym pomysłem bo żeby się stosować do jakiś zasad to trzeba ludzi na ten temat najpierw poinformować.

Bartek

Postautor: Bartek » 11 cze 2018, 19:58

M11 pisze:
Bartek pisze:Przeszedłem dzisiaj po mieszkaniach w klatce A, ale niestety dużo mieszkań jest jeszcze niezamieszkałych, więc zebrałem tylko kilka podpisów. W poniedziałek przejdę po mieszkaniach w klatce B i jak zdążę to C. Generalnie większość osób, z którymi rozmawiałem podobnie jak my uważa, że ochrona jest niepotrzebna, ponieważ nie robi kompletnie nic.

Wpadnij jeszcze proszę na piętro 4 w klatce A - nasze piętro chętnie podpisze.

Byłem i 1 mieszkaniec podpisał, a drugi będzie się zastanawiał. Nie wiem czy rozmawiałem akurat z Tobą ;)

knd

Postautor: knd » 11 cze 2018, 20:25

M4334 pisze:
knd pisze:
'

Ok, faktycznie od miesiąca starają się zamykać drzwi. Przynajmniej tyle zaczęli działać. Zwracam im honor. Sam też zamykam. Zamykacze działają bardzo dobrze. Nie spotkałem się żeby któryś był zepsuty. Kartki mogą być rzeczywiście dobrym pomysłem bo żeby się stosować do jakiś zasad to trzeba ludzi na ten temat najpierw poinformować.

Faktycznie w drzwiach macie zamykacze, ale do części klatek jest też najpierw furtka, a później zamykacz (np. klatki od strony placu zabaw) i tam nie ma zamykaczy, a ochroniarze chodzą i mówią, że te furtki też muszą być zamknięte = to znaczy, że przydałby się tam zamykacz.

mieszkankaaa1

Postautor: mieszkankaaa1 » 10 lip 2018, 17:52

Z jednej strony piszecie o wyrzuceniu ochrony z drugiej o tym że po zwróceniu uwagi chodzą i zamykają drzwi. Czy nie jest trochę tak ze chcecie podejmować decyzje zbyt pochopnie. Nie wszyscy się jeszcze wprowadzili i nie dajecie szansy wypowiedzieć się tym których na tym forum.nie ma. Co do otwartych drzwi podejrzewam że jak skończą się remonty łatwiej będzie nam o to zadbać bo na razie biegają budowlańcy z materiałami / meblami itp.myślę że jeśli obecnie mieszkający w bloku będą zamykać drzwi i prosić o to ochronę to sytuacja się poprawi. Natomiast wszystkie ważne decyzje uważam że należy zostawić na spotkanie wspólnoty.
Mam znajomego pracującego w jednej z krakowskich firm zarządczych w hucie. Wiem od niego ze instalacją kamer owszem odstrasza chuliganów, ale w przypadku wykrycia sprawców jest właściwie bezużyteczna o ile ktoś nie rozpozna delikwenta i nie wskaze z imienia i nazwiska. Myślę że w trakcie spotkania wspólnoty zarządca będzie mógł nam podpowiedzieć co i jak zrobić. Określić koszty i rodzaj monitoringu jaki jest najlepszy. Fajnie że jesteście aktywni i odwalacie społeczna robotę za tych których nie ma na miejscu bądź się nie angażują, ale podejmowanie pochopnych decyzji nie zaprowadzi nas daleko a może narazić na spore koszty (i finansowe i społeczne). Co do parkowania i niszczenia zieleni zgadzam się absolutnie trzeba dzwonić na straż miejska. Na osiedlu pojawiają się betonowe slupki może to też jest jakiś pomysł na odgrodenie niektorych miejsc na chodniku.

GrzegorzG

Postautor: GrzegorzG » 11 lip 2018, 7:36

Wiadomo kiedy spotkanie wspólnoty?, jeżeli już ktoś wspominał to przepraszam, ale nie mogę wyszukać :roll:

mieszkankaaa1

Postautor: mieszkankaaa1 » 11 lip 2018, 8:41

W przyszlym roku. Spotkania wspólnot sa zazwyczaj w pierwszym kwartale roku kalendarzowego.

M4334

Postautor: M4334 » 11 lip 2018, 9:27

mieszkankaaa1 pisze:Z jednej strony piszecie o wyrzuceniu ochrony z drugiej o tym że po zwróceniu uwagi chodzą i zamykają drzwi. Czy nie jest trochę tak ze chcecie podejmować decyzje zbyt pochopnie. Nie wszyscy się jeszcze wprowadzili i nie dajecie szansy wypowiedzieć się tym których na tym forum.nie ma. Co do otwartych drzwi podejrzewam że jak skończą się remonty łatwiej będzie nam o to zadbać bo na razie biegają budowlańcy z materiałami / meblami itp.myślę że jeśli obecnie mieszkający w bloku będą zamykać drzwi i prosić o to ochronę to sytuacja się poprawi. Natomiast wszystkie ważne decyzje uważam że należy zostawić na spotkanie wspólnoty.
Mam znajomego pracującego w jednej z krakowskich firm zarządczych w hucie. Wiem od niego ze instalacją kamer owszem odstrasza chuliganów, ale w przypadku wykrycia sprawców jest właściwie bezużyteczna o ile ktoś nie rozpozna delikwenta i nie wskaze z imienia i nazwiska. Myślę że w trakcie spotkania wspólnoty zarządca będzie mógł nam podpowiedzieć co i jak zrobić. Określić koszty i rodzaj monitoringu jaki jest najlepszy. Fajnie że jesteście aktywni i odwalacie społeczna robotę za tych których nie ma na miejscu bądź się nie angażują, ale podejmowanie pochopnych decyzji nie zaprowadzi nas daleko a może narazić na spore koszty (i finansowe i społeczne). Co do parkowania i niszczenia zieleni zgadzam się absolutnie trzeba dzwonić na straż miejska. Na osiedlu pojawiają się betonowe slupki może to też jest jakiś pomysł na odgrodenie niektorych miejsc na chodniku.

Sytuacja z zamykaniem drzwi wygląda tak, że ochroniarze przez jakieś 5 miesięcy widzieli jak do klatek wchodzą budowlańcy zostawiają po sobie syf i otwarte drzwi i nie reagowali. Teraz podobno reagują i zamykają za ekipami drzwi bo żeby zwrócić komuś uwagę to nie widziałem (może ktoś widział? to niech napisze). Z mojej perspektywy wygląda to tak że kiedyś zamykałem drzwi kilka razy dziennie a teraz robię to średnio raz lub dwa razy w tygodniu. Syf na klatkach jak był tak jest - zostawiane na korytarzach są resztki materiałów budowlanych, opakowania lub rozlewane są jakieś śmierdzące płyny (nawet kilka razy ktoś oddawał mocz na piętrze -1). Samochody nadal parkują wszędzie gdzie mogą dewastując chodniki i tereny zielone. Największa dewastacja trawników odbywa się tuż przy drzwiach ochrony i kawałek dalej w stronę klatki C. Ostatnio chyba Zarządca zaczął temu zapobiegać ustawiając na trawie konstrukcję z palety przypominającą trochę strach na wróble i działa to skuteczniej niż interwencję naszego zespołu ochrony ale też nie jest idealnie. Chodnik przed kawiarnią/"salonem beauty"przy klatce A został zabezpieczony donicami które też są skuteczniejsze niż ochroniarz który przechodził i nie reagował w żaden sposób przy ekipach parkujących na chodniku pojazdami z których leciał olej na kostkę.

Z opisu sytuacji w klatce C gdzie ktoś zorganizował dzikie imprezy z maczetami wynikało że interwencja ochrony też się nie odbyła a przynajmniej nie odniosła żadnego skutku.

Interwencję ochrony (o ile wogólę są) nie mają żadnego pozytywnego skutku dla naszego budynku. Cześć osób zatrudnianych przez firmę Feniks ma niejednokrotnie kłopoty z wykonaniem obchodu w upalne dni chwiejąc się na nogach podczas odbijania punktów (szczególnie przy punkcie na rampie zjazdowej do garażu podziemnego). Agenci ochrony śpią na służbie - zdjęcie już kiedyś publikowałem na forum. Wydawanie na ochronę obiektu kwoty ponad 10 tysięcy miesięcznie czyli do zebrania jeszcze zostało jakieś 90 tys zł to zwyczajne marnotrawienie pieniędzy. Można by np za tą kasę nasadzić jakąś dodatkową atrakcyjną zieleń zamiast tych "strachów na wróble" i zorganizować świetny system monitoringu. Jeśli chodzi o sam monitoring to większość dewastacji odbywa się na naszym zamkniętym osiedlu przez osoby które przyjeżdżają tu autami (szczególnie ekipy). Zazwyczaj to żaden problem żeby z monitoringu sczytać numer rejestracyjny osoby która weszła na budynek i namierzyć przez to sprawcę - wszystkich sytuacji oczywiście się nie wyjaśni.

W temacie organizacji pierwszego spotkania Wspólnoty to kilka osób na forum pisało, że Zarządca wypowiadał się o chęci przeprowadzenia zebrania na którym będziemy mogli się zapoznać w czerwcu/lipcu. Nie wiem jak to było ale faktycznie ustawa o własności lokali zobowiązuje Zarządcę do organizacji zebrania w pierwszy kwartale roku i zapewne dopiero wtedy się ono odbędzie. W temacie montażu monitoringu wątpię żeby nas zarządca powiadomił o jakiś szczegółach dotyczących monitoringu jeśli nie opowiemy się za jego montażem. Trzeba zebrać oferty a ceny i sprzęt zmieniają się na bieżąco więc zbieranie ich na zapas nie ma sensu.

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”