Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
k59g

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: k59g » 21 lip 2018, 6:34

clash pisze:Problemu z parkowaniem nie byłoby gdyby ludzie nie kupowali mieszkań bez miejsc postojowych. Wtedy deweloperzy szybko by się nauczyli budować z glową.
A jak chodzi o strefę zamieszkania to skoro można w niej chodzić po jezdni to po co będą nam wtedy chodniki? Proponuję wtedy wyznaczyć miejsca postojowe właśnie na nich. Oczywiście z ominięciem miejsc szczególnie uciążliwych i tam powstawiać słupki. Trawniki też należałoby poogradzać.

Te chodniki to nie polna droga u ciebie na wsi. Tok rozumowania dziecka z przedszkola . Trawniki poogradzamy i wypuścimy barany a mamy ich na osiedlu sporo.Miejsc parkingowych neutralnych nie ma i nie było . jak już pisałem w poprzednim wpisie każdy podpisał akt notarialny w którym jest napisane ,że wszystkie drogi na osiedlu Avia są drogami pożarowymi i nie będzie można na nich parkować. To samo było zapisane w umowie deweloperskiej. Więc trzeba było nie kupować mieszkania a jak kopiłeś to się dostosuj przestrzegaj norm prawnych .Ktoś kto wydał 30.000 na miejsce parkingowe i ponosi koszty utrzymania ma wywołać w sobie poczucie winy ,że coś sąsiadowi zabiera . Uciążliwe jest codzienne parkowanie na cztery pięć razy ze względu na zaparkowanie bez wyobraźni samochody( niezgodnie z prawem bo musi zostać 1,5 m chodnika ).
Życzę dalszego dobrego samopoczucia i myślę ,że osoby posiadające miejsca parkingowe ale tez inne zgodzą się ze mną ,że nikt nikomu nic nie zabiera bo lewych miejsc parkingowych nie było nie ma i nie będzie .Miłej niedzieli i do zobaczenia u Farosza

mmm123

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: mmm123 » 21 lip 2018, 8:18

k59g pisze:
clash pisze:Problemu z parkowaniem nie byłoby gdyby ludzie nie kupowali mieszkań bez miejsc postojowych. Wtedy deweloperzy szybko by się nauczyli budować z glową.
A jak chodzi o strefę zamieszkania to skoro można w niej chodzić po jezdni to po co będą nam wtedy chodniki? Proponuję wtedy wyznaczyć miejsca postojowe właśnie na nich. Oczywiście z ominięciem miejsc szczególnie uciążliwych i tam powstawiać słupki. Trawniki też należałoby poogradzać.

Miejsc parkingowych neutralnych nie ma i nie było
zaparkowanie bez wyobraźni samochody( niezgodnie z prawem bo musi zostać 1,5 m chodnika ).

Nie kłam. Samochód na drodze wewnętrznej, który zostawił np 1.3m chodnika przy parkowaniu nie łamie żadnych przepisów prawa. Jeśli jest inaczej podaj przepis i zglaszaj służbom.

A co miejsc neutralnych to sam Bdx o nich pisał. Bdx widzi plusy i minusy strefy zamieszkania, ale on patrzy całościowo na osiedle. Trzeba szukać mądrych rozwiązań, a nie myśleć tylko o swoim nosie i popadać w jednej skrajności w drugą.
Np wzdłuż Avii 4 samochody wyjeżdżają z miejsc parkingowych bez żadnego kłopotu i po chodniku też spaceruje się bez kłopotu. To są np neutralne miejsca, jeśli ktoś nie rozumiał do tej pory.

kazlev

Postautor: kazlev » 21 lip 2018, 8:54

Art. 47.

1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t, pod warunkiem, że:

1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,

2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m

Tu nie ma warunków "nie dotyczy drogi wewnętrznej" czy czegoś podobnego.
Podobnie nie można parkowac na drodze pożarowej nigdy.

skyscrap

Postautor: skyscrap » 21 lip 2018, 10:28

EdekSomsiad pisze:Chciałbym przypomnieć owym szanownym somsiadom, że duża część ludzi kiedy kupowała mieszkania była skazana na kupienie swojego mieszkania bez miejsca postojowego.

Jak to skazana? Za karę kupowałeś? To jakiś wyrok? Czy mieszkanie bez łazienki też byś kupił? Ta dyskusja robi się absurdalna.

A może to wszyscy właściciele samochodów, których nie mają gdzie parkować na osiedlu, a nie chcą poza nim, powinni sobie zadać pytanie, czy samochód jest im naprawdę potrzebny i czy na pewno ich na niego stać.

EdekSomsiad

Postautor: EdekSomsiad » 21 lip 2018, 12:22

mik pisze:Skoro nie da się wygospodarować miejsc pol na pol chodnik/droga (prawo też wymaga odpowiednich szerokości obu) to jak chcesz osiagnac konsensus?
Zobacz jak w tym momencie to wygląda. Parkujący dostali palec a odgryźli całą rękę niestety - rozjeżdżone trawniki, zastawione zjazdy do garażu, olej na każdym chodniku, pozastawiane przejścia dla pieszych, brak możliwości normalnego poruszania się.

To czy będzie wprowadzona strefa czy nie to tylko kwestia czasu. Budimeks i tak zrobi jak chce.
A to, że nie każdy miał możliwość kupienia miejsca to nieprawda - dalej stoją wolne miejsca w podziemiach bloków. I nawet podejrzewam, że nie trzeba mieszkać w danym bloku, żeby kupić tam miejsce. Budimeks też chce się pozbyć kosztów. Nawet doliczając miejsce parkingu, mieszkania są w dalszym ciągu tańsze niż gdzie indziej. Sam te chciałem kupić miejsce na zewnątrz i okazało się, ze nie ma. Teraz widzę, że z Avii3 ludzie odstawiają auta pod Avie1 i odjeżdżając zamykają blokady. Tak BDX załatwiał biznes.

Wiesz jak kupowałem mieszkanie Budimex wtedy powiedział, że nie sprzedaje miejsc pod innym blokiem niż zamieszkały może później się coś zmieniło albo zostałem wprowadzony w błąd tak czy inaczej, chce podkreślić, że i tak stoi dużo wolnych miejsc z blokadami i nie są nigdzie ogłoszenia Budimexu o sprzedaży nowych. A więc jeżeli nie bd wyznaczonych miejsc i nie bd porozumienia wspólnot, żeby karać kierowców to tak bd wyglądało.

EdekSomsiad

Postautor: EdekSomsiad » 21 lip 2018, 12:29

skyscrap pisze:
EdekSomsiad pisze:Chciałbym przypomnieć owym szanownym somsiadom, że duża część ludzi kiedy kupowała mieszkania była skazana na kupienie swojego mieszkania bez miejsca postojowego.

Jak to skazana? Za karę kupowałeś? To jakiś wyrok? Czy mieszkanie bez łazienki też byś kupił? Ta dyskusja robi się absurdalna.

A może to wszyscy właściciele samochodów, których nie mają gdzie parkować na osiedlu, a nie chcą poza nim, powinni sobie zadać pytanie, czy samochód jest im naprawdę potrzebny i czy na pewno ich na niego stać.

Oczywiscie somsiad złapał za słówko i widać brak myślenia brawo po studiach wasc jest i ciężko tegiej głowie przyjąć fakt, że na 3 mieszkania na owym osiedlu przypada 1 miejsce, więc rozumiem, że matematyka ciężka dziedzina i z liczeniem też problem, więc tłumaczę miejsca w moim bloku Avia 1, kiedy podpisywalem umowę miejsc postojowych bo 0 i jeszcze na marginesie to mam gdzie zostawić samochód po za osiedlem i też tak to robię ale fakt, że parkujący z Avii oraz Orlinskiego będą pozbawieni parkowania na 2 Pułku Lotniczego i miejscach innych wspólnot bawi mnie oraz przeraża bo wtedy zrozumiecie "wlasciciele" miejsc jaki bd problem nie tylko z zaparkowaniem samochodu jak i swobodnemu przemieszczaniu się wokół osiedla;)

rupafin

Postautor: rupafin » 21 lip 2018, 13:22

EdekSomsiad pisze:
skyscrap pisze:

Oczywiscie somsiad złapał za słówko i widać brak myślenia brawo po studiach wasc jest i ciężko tegiej głowie przyjąć fakt, że na 3 mieszkania na owym osiedlu przypada 1 miejsce, więc rozumiem, że matematyka ciężka dziedzina i z liczeniem też problem, więc tłumaczę miejsca w moim bloku Avia 1, kiedy podpisywalem umowę miejsc postojowych bo 0 i jeszcze na marginesie to mam gdzie zostawić samochód po za osiedlem i też tak to robię ale fakt, że parkujący z Avii oraz Orlinskiego będą pozbawieni parkowania na 2 Pułku Lotniczego i miejscach innych wspólnot bawi mnie oraz przeraża bo wtedy zrozumiecie "wlasciciele" miejsc jaki bd problem nie tylko z zaparkowaniem samochodu jak i swobodnemu przemieszczaniu się wokół osiedla;)

to ciekawe co piszesz - kupowałam jedno z ostatnich dostępnych mieszkań w bloku Avia 1. Kiedy podpisywałam umowę oczywiście nie było miejsc postojowych dostępnych w sprzedaży, ale ciągłe telefony do bmx i monitorowanie sytuacji sprzedaży miejsc sprawiły, że miejsce w efekcie udało się kupić. W międzyczasie dostałam także (jak wszyscy pozostali właściciele mieszkań) informacje o możliwości kupna miejsca na parkingu za 30 tys. To oczywiście na marginesie bo dyskusja na temat tego że komuś udało się kupić miejsce a inny nie był tym zainteresowany (bo np. kupował kilka mieszkań na wynajem) i komu potrzebny samochód jest zupełnie bez sensu. Wprowadzenie strefy zamieszkania na osiedlu uważam za rzecz oczywistą i konieczną i trochę dziwię się głosom sprzeciwu. Wszyscy którzy tu mieszkają widzą w jaki sposób samochody tu parkują i jakie są tego konsekwencje

rupafin

Postautor: rupafin » 21 lip 2018, 13:24

ponadto w hali garażowej budynku Avia 1 dostępnych jest do kupienia jeszcze ok 70% miejsc parkingowych

clash

Postautor: clash » 21 lip 2018, 21:01

k59g pisze:

Te chodniki to nie polna droga u ciebie na wsi. Tok rozumowania dziecka z przedszkola . Trawniki poogradzamy i wypuścimy barany a mamy ich na osiedlu sporo.Miejsc parkingowych neutralnych nie ma i nie było . jak już pisałem w poprzednim wpisie każdy podpisał akt notarialny w którym jest napisane ,że wszystkie drogi na osiedlu Avia są drogami pożarowymi i nie będzie można na nich parkować. To samo było zapisane w umowie deweloperskiej. Więc trzeba było nie kupować mieszkania a jak kopiłeś to się dostosuj przestrzegaj norm prawnych .Ktoś kto wydał 30.000 na miejsce parkingowe i ponosi koszty utrzymania ma wywołać w sobie poczucie winy ,że coś sąsiadowi zabiera . Uciążliwe jest codzienne parkowanie na cztery pięć razy ze względu na zaparkowanie bez wyobraźni samochody( niezgodnie z prawem bo musi zostać 1,5 m chodnika ).
Życzę dalszego dobrego samopoczucia i myślę ,że osoby posiadające miejsca parkingowe ale tez inne zgodzą się ze mną ,że nikt nikomu nic nie zabiera bo lewych miejsc parkingowych nie było nie ma i nie będzie .Miłej niedzieli i do zobaczenia u Farosza

W przeciwieństwie do Ciebie mam wykupione miejsce garażowe. I przeciwnie do Ciebie nie jestem egoistą. Zaproponowałem rozwiązanie które zadowolić powinno większość. Ale jak widzę jednak nie o to chodzi w tym wątku.

k59g

Postautor: k59g » 21 lip 2018, 21:10

clash pisze:
k59g pisze:

W przeciwieństwie do Ciebie mam wykupione miejsce garażowe. I przeciwnie do Ciebie nie jestem egoistą. Zaproponowałem rozwiązanie które zadowolić powinno większość. Ale jak widzę jednak nie o to chodzi w tym wątku.

A na jakiej podstawie wysnułeś swoje wywody ,ze nie wykupiłem miejsca garażowego i ,że jestem egoistą . A może mam miejsce garażowe i zewnętrzne miejsce postojowe . No zgadnij . W przeciwieństwie do ciebie idę prosta drogą . A twoje rozwiązania możesz dzieciom na dobranoc opowiadać .

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”