Parkowanie / uporządkowanie parkowania pod blokiem - Orlińskiego 10

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 10 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
darekodz

Re: Parkowanie / uporządkowanie parkowania pod blokiem - Orlińskiego 10

Postautor: darekodz » 27 lip 2018, 13:06

To teren prywatny naszej wspólnoty więc musimy sami pilnować porządku. Jeżeli postawimy taki znak i 5/10 osób zrezygnuje z parkowania na naszym terenie to już będzie sukces.

srobert1

Postautor: srobert1 » 27 lip 2018, 14:00

ragandbones pisze:Wyrzucone pieniadze w bloto bo nie ma ten znak zadnej mocy prawnej.

Podobnie parkowanie na przejsciu... które nie jest przejsciem bo nie ma znaków... :( :)

Karo88

Postautor: Karo88 » 27 lip 2018, 23:18

Podobnie parkowanie na przejsciu... które nie jest przejsciem bo nie ma znaków... :( :)[/quote]

Nic mnie tak nie denerwuje jak zaparkowane samochody na "przejsciu". Rozumiem że skoro nie ma znaku to straż miejska z tego tytułu nie może nałożyć kary, ale np. za parkowanie w nieodpowiedniej odległości od skrzyżowania już tak ( jeśli się mylę to poprawcie mnie proszę). Ja proponowałam identyfikatory dla mieszkańców i odpowiedni znak tak jak zrobili sobie na 2 pułku.

michalxg

Postautor: michalxg » 28 lip 2018, 12:32

Karo88 pisze:Podobnie parkowanie na przejsciu... które nie jest przejsciem bo nie ma znaków... :( :)
Nic mnie tak nie denerwuje jak zaparkowane samochody na "przejsciu". Rozumiem że skoro nie ma znaku to straż miejska z tego tytułu nie może nałożyć kary, ale np. za parkowanie w nieodpowiedniej odległości od skrzyżowania już tak ( jeśli się mylę to poprawcie mnie proszę). Ja proponowałam identyfikatory dla mieszkańców i odpowiedni znak tak jak zrobili sobie na 2 pułku.

Niestety mylisz się. Droga między O8 a O10 to droga wewnętrzna, wiec według SM nie jest to skrzyżowanie.

Neigbour

Postautor: Neigbour » 28 lip 2018, 13:28

Zaiste jest to prawda ale jeśli ktoś parkuje na tych przejściach to ogranicza widoczność co powoduje zagrożenie dla wyjeżdzających z drogi O8/O10 w Orlińskiego. Plus zazwyczaj to parkowanie odbywa się w odległości do 10m od przejścia dla pieszych na ul Orlińskiego i każde z tych dwóch spowoduje, że SM nałoży mandat. Weźmy to białe Grande Punto które w tym momencie stoi na rogu koło O8.

Myślę, ze nastał czas aby się przejść do SM, złożyć skargę na ich brak działań i zażądać regularnych patroli w tej okolicy. Taka luźna myśl podpowiedziana odnośnie wątku "zielonego" parkingu przy O1.

knd

Postautor: knd » 28 lip 2018, 13:57

Neigbour pisze:Zaiste jest to prawda ale jeśli ktoś parkuje na tych przejściach to ogranicza widoczność co powoduje zagrożenie dla wyjeżdzających z drogi O8/O10 w Orlińskiego. Plus zazwyczaj to parkowanie odbywa się w odległości do 10m od przejścia dla pieszych na ul Orlińskiego i każde z tych dwóch spowoduje, że SM nałoży mandat. Weźmy to białe Grande Punto które w tym momencie stoi na rogu koło O8.

Myślę, ze nastał czas aby się przejść do SM, złożyć skargę na ich brak działań i zażądać regularnych patroli w tej okolicy. Taka luźna myśl podpowiedziana odnośnie wątku "zielonego" parkingu przy O1.

Ja zazwyczaj jak dzwonie na SM i mowie im "tu i tu stoi zle zaparkowane auto", to nic sie nie dzieje - podobno przyjezdzaja i nie widza, ze jest zle zaparkowane. Zaczalem wiec do nich dzwonic i mowic "tu i tu stoi zle zaparkowane auto i ma taki kolor, a jest zle zaparkowane, bo...". Wtedy przyjezdzaja i sie tym zajmuja.

Neigbour

Postautor: Neigbour » 28 lip 2018, 14:04

knd pisze:
Neigbour pisze:Zaiste jest to prawda ale jeśli ktoś parkuje na tych przejściach to ogranicza widoczność co powoduje zagrożenie dla wyjeżdzających z drogi O8/O10 w Orlińskiego. Plus zazwyczaj to parkowanie odbywa się w odległości do 10m od przejścia dla pieszych na ul Orlińskiego i każde z tych dwóch spowoduje, że SM nałoży mandat. Weźmy to białe Grande Punto które w tym momencie stoi na rogu koło O8.

Ja zazwyczaj jak dzwonie na SM i mowie im "tu i tu stoi zle zaparkowane auto", to nic sie nie dzieje - podobno przyjezdzaja i nie widza, ze jest zle zaparkowane. Zaczalem wiec do nich dzwonic i mowic "tu i tu stoi zle zaparkowane auto i ma taki kolor, a jest zle zaparkowane, bo...". Wtedy przyjezdzaja i sie tym zajmuja.

Dlateog trzeba ich przycisnąć aby robili rutynowe patrole. No bo ileż można dzwonić...jeden dostanie mandat to staje następny... zreszta dla nich to czysty zysk - przejadą raz przez osiedle i mają wyrobione normy na cały tydzień :lol:

knd

Postautor: knd » 29 lip 2018, 22:36

Neigbour pisze:Dlateog trzeba ich przycisnąć aby robili rutynowe patrole. No bo ileż można dzwonić...jeden dostanie mandat to staje następny... zreszta dla nich to czysty zysk - przejadą raz przez osiedle i mają wyrobione normy na cały tydzień :lol:

Pewnie gdzieś się już przeszli i dlatego tu im się nie chce...

Zamiast skarg proponuję pisanie maili do gazet w stylu "SM nie chce do nas przyjeżdżać, piraci drogowi czują się bezkarnie" - zbliżają się w końcu wybory.

kuba2

Postautor: kuba2 » 10 paź 2018, 15:06

w e-kartotece pojawiła się możliwość głosowania na uchwałę porządkującą nieco ruch i parkowanie od północnej strony Orlińskiego 10. W kontekście między innymi tego, że powstało nieopodal (na Orlińskiego w stronę Medweckiego) wiele miejsc postojowych, gorąco zachęcam do głosowania na opcję "ZA" ;)
pozdrawiam

darekodz

Postautor: darekodz » 10 paź 2018, 15:13

Super - może sie w koncu to troche uprządkuje. Ostatnio samochody zaczynaja nawet zastawiac wjazd do garazu.
To jeszcze indentyfikatory na miejsca postojowe na naszej dzialce i bedzie GIT.

Wróć do „Orlińskiego 10 (etap V) – forum mieszkańców budynku”