Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
knd

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: knd » 27 lip 2018, 10:01

Myślę, że główny problem polega na tym, że niektórzy nie rozumieją faktu, że nie ma czegoś takiego, jak darmowe miejsca parkingowe.

Najpierw trzeba miejsca wybudować, a później je utrzymywać i zawsze ktoś za to płaci. Jest to albo spółdzielnia, albo wspólnota, albo np. Galeria Handlowa (za co i tak później płacisz kupując coś u nich).

Świat tak działa, że tu nie ma nic za darmo. Niektórym się wydaje, że oni są specjalni i dla nich powinno być za darmo - no cóż, nie powinno być, a jeśli uważasz że jesteś zobowiązany do tego, żeby zapewnić gościom darmowy parking, to zapłać za niego, a nie cwaniakuj i nie kombinuj z parkowaniem w miejscach, ktore nie są do tego przeznaczone.

oborli

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: oborli » 27 lip 2018, 15:35

maniekmal pisze:Bądźcie trochę bardziej ludzccy, empatyczni.

maniekmal,
Duzo ludzi nie kupilo miejsc parkingowych bo jak twierdza, nie stac ich, byly za drogie. Mimo ze sa do wynajecia no ale 250zl/msc to za duzo.

Strasznie podoba mi sie Twoje podejscie,
Sluchaj mam taki problem... Samochod mam taki stary, brzydki, porysowany, nie stac mnie na nowszy :( moze bys mnie poratowal jakos?
Nie stac mnie a chce miec nowy!

mik

Postautor: mik » 27 lip 2018, 17:37

To ja też poproszę auto. miejsce mam.

knd

Postautor: knd » 27 lip 2018, 20:59

Sluchaj mam taki problem... Samochod mam taki stary, brzydki, porysowany, nie stac mnie na nowszy :( moze bys mnie poratowal jakos?

Ej, chyba opisujesz mój samochód! Koledzy w pracy mi radzili, żebym sobie miejsce obłożył folią bąbelkową, bo jak mi się samochód rozleci, to mała strata, ale jak porysuje beton na wykupionym miejscu, to dużo stracę...
Ostatnio zmieniony 27 lip 2018, 22:30 przez knd, łącznie zmieniany 1 raz.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 27 lip 2018, 22:11

oborli pisze:
maniekmal pisze:Bądźcie trochę bardziej ludzccy, empatyczni.

maniekmal,
Duzo ludzi nie kupilo miejsc parkingowych bo jak twierdza, nie stac ich, byly za drogie. Mimo ze sa do wynajecia no ale 250zl/msc to za duzo.

Strasznie podoba mi sie Twoje podejscie,

ej ej :) źle zacytowałeś post i to co teoretycznie cytujesz pod moim nickiem nie zostało napisane przeze mnie :) jakbyś mógł poprawić :P a co do nowej fury to też nie pogardzę :)

PS: knd też źle zacytował, proszę u skupienie podczas cytowania cytowanych postów, wprowadza to chaos! :)

Antysłoikk

Postautor: Antysłoikk » 28 lip 2018, 10:43

Obiema rękoma ZA ! ... Niestety nasi mieszkańcy nie szanują wspólnego dobra ani zasad ruchu drogowego o życiu w społeczeństwie miasta nie wspomnę :( Parkowanie jak "pod stodołą", śmiecenie na klatkach, zostawianie śmieci na klatkach to niestety domena "napływowców" z prowincji :( ... Przerasta ich kultura życia w mieście

download

Postautor: download » 28 lip 2018, 18:33

Antysłoikk pisze:Parkowanie jak "pod stodołą", śmiecenie na klatkach, zostawianie śmieci na klatkach to niestety domena "napływowców" z prowincji :( ... Przerasta ich kultura życia w mieście

Antysłoik, weź się walnij w czoło na tyle, byś zanim wstaniesz zastanowił się co piszesz. Obrażasz masę osób zupełnie bez sensu, gdy akurat to "MIASTO" pt. Krakow tak wyglada na każym osiedlu, bo miasto nie myśli o ludziach, nie myśli o zapewnianiu parkingów, tak na starych jak i nowych osiedlach, wszędzie miejsc parkingowych jest niedostatek a metra zbudować się nie da wszak......

https://www.google.pl/maps/@50.0906093, ... 312!8i6656

https://www.google.pl/maps/@50.0876484, ... 312!8i6656

Parkowanie zupełnie gdzie popadnie NIE JEST OK. Ale tym psioczeniem akurat że niby przyjezdni, że słoiki źle parkują... robisz z siebie debila. Bo właśnie.. nie przyjezdni tak parkują...

michalxg

Postautor: michalxg » 28 lip 2018, 20:59

download pisze:
Antysłoikk pisze:Parkowanie jak "pod stodołą", śmiecenie na klatkach, zostawianie śmieci na klatkach to niestety domena "napływowców" z prowincji :( ... Przerasta ich kultura życia w mieście

Antysłoik, weź się walnij w czoło na tyle, byś zanim wstaniesz zastanowił się co piszesz. Obrażasz masę osób zupełnie bez sensu, gdy akurat to "MIASTO" pt. Krakow tak wyglada na każym osiedlu, bo miasto nie myśli o ludziach, nie myśli o zapewnianiu parkingów, tak na starych jak i nowych osiedlach, wszędzie miejsc parkingowych jest niedostatek a metra zbudować się nie da wszak......

google.pl/maps/@50.0906093,20.028446,3a,75y,267.99h,82.98t/data=!3m7!1e1!3m5!.!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%.%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D9.260336%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

google.pl/maps/@50.0876484,20.0245175,3a,75y,130.52h,73.53t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6QWZ3DGrcZvT-42Cu75ICw!2e0!7i13312!8i6656

Parkowanie zupełnie gdzie popadnie NIE JEST OK. Ale tym psioczeniem akurat że niby przyjezdni, że słoiki źle parkują... robisz z siebie debila. Bo właśnie.. nie przyjezdni tak parkują...

Otóż Szanowny Kolego - problemem nie jest miasto, bo niby jakim prawem ma za darmo fundować kierowcom kolejne parkingi? Są ważniejsze inwestycje - komunikacja, trasy rowerowe, parki. Problemem są tylko i wyłącznie ludzie. Na zachodzie ludzie już dawno zrozumieli, że samochód nie jest czymś co każdy bezwzględnie musi posiadać. W mieście takim jak Kraków jest bardzo dobra komunikacja i można się bez niego obejść. Co widać po dużej części mieszkańców których samochody całymi dniami stoją nieruszane. A już skoro samochód na co dzień nie jest komuś potrzebny to nie widzę problemu aby stał nawet 2 kilometry od mieszkania, a niekoniecznie na chodniku pod klatka. Samochody są obecnie za tanie przez co kupują je ludzie, których najzwyczajniej na nie nie stać. Kupić potrafi każdy, ale poza ubezpieczeniem, przeglądami, benzyna trzeba również uwzględnić koszty związane z jego postojem, albo dostosować się do panującego porządku i parkować legalnie tam gdzie jest miejsce. Choćby to było kilometr od domu.

download

Postautor: download » 28 lip 2018, 21:59

Mylisz się. Nikt nie mówi, aby miasto coś fundowało gratis..

Miasto zezwala lub nie na dane inwestycje (np. absurd pt. Avia), to miasto narzuca reguły, zasady. Deweloper musi się podporządkować. W cywilizowanych krajach nieraz aby zarejestrować auto aby je posiadać, móc używać musisz wskazać konkretne miejsce gdzie masz je parkować - choćby na umowie wynajmu na czas określony. A niestety w Krakowie komunikacja jest mocno średnia - zwłaszcza w porównaniu do miast z metrem. Zobacz ile trwa przejazd (i dojście na piechotę) tą świetną komunikacją z Avii choćby na Ruczaj, gdzie masz dziś dziesiątki firm lub do parku technologicznego Zabierzów. Więc moim zdaniem właśnie miasto ma sporo do zrobienia.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”