Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
michalxg

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: michalxg » 28 lip 2018, 22:52

download pisze:Mylisz się. Nikt nie mówi, aby miasto coś fundowało gratis..

Miasto zezwala lub nie na dane inwestycje (np. absurd pt. Avia), to miasto narzuca reguły, zasady. Deweloper musi się podporządkować. W cywilizowanych krajach nieraz aby zarejestrować auto aby je posiadać, móc używać musisz wskazać konkretne miejsce gdzie masz je parkować - choćby na umowie wynajmu na czas określony. A niestety w Krakowie komunikacja jest mocno średnia - zwłaszcza w porównaniu do miast z metrem. Zobacz ile trwa przejazd (i dojście na piechotę) tą świetną komunikacją z Avii choćby na Ruczaj, gdzie masz dziś dziesiątki firm lub do parku technologicznego Zabierzów. Więc moim zdaniem właśnie miasto ma sporo do zrobienia.

Takie były normy w momencie wydawania pozwolenia na budowę, jak wspominałem - nie każdy musi posiadać samochód. A jak już ktoś go posiada i kupił tu mieszkanie to niech nie szuka teraz winnych w okół, skoro nie zakupił miejsca postojowego bez względu na to czy byłó/nie było, było go stać czy nie. Trzeba było o tym myśleć wcześniej, albo kupić mieszkanie gdzieś gdzie miejsca były dostępne.

Skoro nie za darmo to jak? Świetnym przykładem jest parking pod Muzeum Narodowym - miasto zbudowało parking da ludzi w samym centrum Krakowa gdzie wiele samochód krąży w celu zaparkowania. Oczywiście parking świeci pustkami, bo każdy chce zaparkować, ale już mało kto chce za to płacić. Moe nie do końca idealnym ale bardzo dobrym rozwiązaniem jest strefa płatnego parkowania - liczę na to, że prędzej czy później obejmie ona swoim obszarem cały Kraków. Stać kogoś na samochód∂ to powinno go być stać również na opłatę związaną z jego postojem.

Przejechanie z jednego końca miasta na drugi musi trwać, nawet w miastach gdzie jest metro (np. Warszawa) ludzie potrafią dużo dłużej jechać do pracy niż stąd na RUczaj. Chcąc żyć w dużym mieście musisz przywyknąć do tego, że nie dojedziesz do pracy w 15 minut

znasiek

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: znasiek » 28 lip 2018, 23:26

michalxg pisze:Moe nie do końca idealnym ale bardzo dobrym rozwiązaniem jest strefa płatnego parkowania - liczę na to, że prędzej czy później obejmie ona swoim obszarem cały Kraków. Stać kogoś na samochód∂ to powinno go być stać również na opłatę związaną z jego postajem

Takim restrykcyjnym sposobem myślenia doprowadził byś do tego że auta mieli by tylko bogaci ludzie, czyli zasada niech bogaci mają wszystko a biedni dalej żyją w biedzie i na nic nie mogą sobie pozwolić, bo zrobią bałagan bogatym; niech bogaci mają komfortowe życie a biedni takiego nawet liznoć nie mogą. Czyli kasa wygrywa, a nie człowiek. Brawo nadawał byś się do Polskiego sejmu.

michalxg

Postautor: michalxg » 29 lip 2018, 7:54

znasiek pisze:
michalxg pisze:Moe nie do końca idealnym ale bardzo dobrym rozwiązaniem jest strefa płatnego parkowania - liczę na to, że prędzej czy później obejmie ona swoim obszarem cały Kraków. Stać kogoś na samochód∂ to powinno go być stać również na opłatę związaną z jego postajem

Takim restrykcyjnym sposobem myślenia doprowadził byś do tego że auta mieli by tylko bogaci ludzie, czyli zasada niech bogaci mają wszystko a biedni dalej żyją w biedzie i na nic nie mogą sobie pozwolić, bo zrobią bałagan bogatym; niech bogaci mają komfortowe życie a biedni takiego nawet liznoć nie mogą. Czyli kasa wygrywa, a nie człowiek. Brawo nadawał byś się do Polskiego sejmu.

Uważasz, że obecnie w strefie płatnego parkowania mieszkają tylko bogaci? Chyba jednak nie. Ale przynajmniej każdy przyjezdny musi ponosić koszty skoro zajmuje parking mieszkańcom. Uważam, że to jednak sprawiedliwe podejście, a i zniechęca do jazdy samochodem tych, którzy jak się okazuje mogą jednak jechać komunikacją.

download

Postautor: download » 29 lip 2018, 7:55

Bzdura za bzdurą i bzdurę pogania. Podobnie jak antysłonik - myślisz, że mieszkasz "w mieście" a miasta w życiu na oczy nie widziałeś, bo miasto dla ciebie to te 800 tysięcy zameldowanych osób w Krakowie. Wyprowadź się do czegoś co można nazwać w skali świata miastem, pomieszkaj 5 lat i wtedy wróć. Obiecuję - zaczniecie patrzeć na świat doroślej, racjonalniej, z perspektywą - to sporo daje. Tylko nie wyjeżdżajcie na budowę :)

15 km z obrzeży do centrum miasta samochodem przejeżdżasz nieraz przy dobrych warunkach w weekend 20 minut. U1ką wiedeńskiego metra 25 minut. Przy czym w poniedziałek o 8 rano ta wartość dla samochodu wzrasta do godziny - metro pozostaje przy 25 minutach. W Krakowie 15 km pokonujesz w 60 minut, a samochodem nadal w porannych korkach maksymalnie w 40 minut, ale zazwyczaj nie więcej niż 25 minut. Tak wyglądają miasta z prawdziwego zdarzenia. No a w PL się nie da.. metro się buduje 50 lat i efektów brak.

Mnie nie stać na takie marnowanie czasu - pieniędzy, bo to nie marnując czasu w MPK ja np. opłacam sobie 2x parking a myślę o wynajmie także miejsca na Avii, bo gdy plus minus raz w tygodniu przyjeżdża rodzina lub znajomi nie mają jak parkować. Debile w innych wątkach piszą aby parkowali poza osiedlem... na innym osiedlu. No ja nie będę obarczać swoimi gośćmi innych osiedli, tak jak nie chcę aby na Avii parkowały osoby spoza osiedla i zajmowały miejsca... Na Avii nie mam potrzeby parkować, zresztą ciągle takie osoby jak michalxg (podbijające wrogość, osoby konfliktowe) rysują na tym osiedlu auto innym mieszkańcom. Czekam na monitoring, kilka budynków już przegłosowało (słyszalem , ze 2ka na pewno), ciekawe ile zajmie zamontowanie...

Niestety dzięki tym podbijanym spięciom tu o miejsce tam o bramkę urosła nam wrogość sąsiedzka na poziomie tej z niektórych amerykańskich miast - ciekawe kiedy jeden drugiego na Avii skróci o rękę, lub padną strzały. Bo tak będzie, jeżeli nie wrzucicie na luz z tymi miejscami - jak auto w błocie wam przeszkadza, to zróbcie wkręcony w beton pachołek. To samo na wszystkich skrzyżowaniach. A osób parkujących wzdłuż 4ki to ja bym nie ruszał, przeszkadzają tylko osobom, które nie potrafią parkować - te niech proszą o parking skośny.

Gdybyś narzuconą możliwość parkowania w Krakowie miał od zamieszkania tutaj a to uzależnione od posiadania miejsca - byłoby po problemie. Ale w polsce jak to w polsce, odległość budynku od budynku minimalnie x, odległość miejsca parkingowego od budynku minimalne y. Potem aby po wybudowaniu (zatwierdzonym) trzeba przemianowywać miejsca na inwalidzkie, bo inaczej trzebaby je rozebrać bo są zbyt blisko. Zamiast 2x tyle miejsc skośnych - miejsca prostopadłe, a wszystkich sporo za mało.

Gdyby za miejsce parkingowe na Avii dowalić 200€ (przecież PL taka Europejska, to czemu opłata za miejsce ledwo 30-40€? tu się na pewno zgadzamy, w końcu chcesz podnosić opłaty za parkowanie, strefa całe miasto itd. hehe) miesięcznie za miejsce to może zamiast marnować czas na pisanie bzdur po forach zapierdalalibyście od świtu do nocy i wtedy racjonalnie warunkowali posiadanie tego miejsca wracaniem o 23 i wstawaniem o 6 rano 7 dni w tygodniu! Ku*wa do roboty jeden i drugi a nie po forach wylewać żale na wszystkich tylko nie na siebie! Zero merytoryki tylko żale. A jak chce coś zmieniać to na głosowanie do zarządcy! A nie na forach gorzkie ku*wa żale, bo te żale tutaj wam nic nie zmienią. Jak masz tyle czasu to idź pisz pisma i proponuj zmiany bo tu nic nie zmienisz a co najwyzej wkurzysz kilka osob brakiem argumentacji poza kto głośniejszy i więcej napisze. Polaczkom to trzeba jeszcze sporo w mózgu naklepać aby zaczeli myśleć racjonalnie, myśleć kolektywnie lokalnie oraz z całym miastem o dobru całego miasta potem kraju i finalnie wyrabiać tyle nadgodzin jakby za 3 miesiące miał być kryzys i mieć pętlę pewnego zwolnienia i braku zatrudnienia na 2 lata na szyi. Aby wreszcie zaczęli się starać, robić porządnie i aby finalnie - móc wreszcie uczciwie zarobić na poziomie choćby Europy, a może i kiedyś świata.

Jak moderator bardzo potrzebuje, uprzejmie proszę niech wypika wypowiedź ale nie zmienia kontekstu. Bo o tym kontekście zapominamy, potem Kraków, gdzie z jednego końca na drugi komunikacją 2 godziny się jedzie z przesiadkami wielkim miastem nazywamy. Tyrać tyrać tyrać i może kiedyś zbudujecie z tego Krakowa miasto.

michalxg

Postautor: michalxg » 29 lip 2018, 8:12

Taki światowiec, a jednak słoma się ciągnie :)

Nigdy nikomu nie zarysowałem samochodu, jest to takie samo niszczenie mienia jak parkowanie na trawnikach.

Argument jest, w dodatku taki,, który próbuje przemilczeć każdy zwolennik dzikiego parkowania - WIEDZIELIŚCIE CO KUPUJECIE. Każ∂y wiedział, że miejsc ogólnodostępnych nie będzie, więc skoro nie wydaliście ani złotówki na to, żeby parkować na Avii to nie możecie rościć sobie do tego praw.

Trzeba było się dwa razy zastanowić przed zakupem niż teraz zarzucać innym mieszkańcom brak wyrozumiałości. Wrogość rodzi się z tego, że każdy zapłacił za jakiś określony porządek, a Wy kierowcy parkujący jak pod stodołą próbujecie go zniszczyć i narzucić innym swój własny. Każdy kto kupił mieszkanie ma prawo domagać się wolnych od samochodów chodników i trawników bo za to zapłacił, Wy nie macie prawa żądać niczego, bo za to nie zapłaciliście.

znasiek

Postautor: znasiek » 29 lip 2018, 12:20

download pisze: A osób parkujących wzdłuż 4ki to ja bym nie ruszał, przeszkadzają tylko osobom, które nie potrafią parkować - te niech proszą o parking skośny.

Polaczkom to trzeba jeszcze sporo w mózgu naklepać aby zaczeli myśleć racjonalnie, myśleć kolektywnie lokalnie oraz z całym miastem o dobru całego miasta potem kraju i finalnie wyrabiać tyle nadgodzin jakby za 3 miesiące miał być kryzys i mieć pętlę pewnego zwolnienia i braku zatrudnienia na 2 lata na szyi. Aby wreszcie zaczęli się starać, robić porządnie i aby finalnie - móc wreszcie uczciwie zarobić na poziomie choćby Europy, a może i kiedyś świata.

Tyrać tyrać tyrać i może kiedyś zbudujecie z tego Krakowa miasto.

Download w kilku kwestiach masz rację, ale odniosę się do tego z czym się nie zgadzam. Po pierwsze halo to ja który mam wykupione miejsce mam się prosić o zrobienie parkingu skośnego żeby ci na chodnikach i ja mogli sobie spokojnie parkować. No chyba kurr na odwrót. Że niby nie umieją parkować-weś nie cwaniakuj mega kierowce, jeżeli po obu stronach mojego parkingu stoją ściśnione auta a na chodniku auto jednym kołem to wyjeżdżając np. vectrą b kombi praktycznie nie masz możliwości skrętu, przód auta przy wyjeździe jest na styku z autami okok a tył auta na styku z autem z chodnika i weś tu teraz kręć na dziesięć razy.
Nadgodziny i tyranie- jakoś w Niemczech czy Angli nie tyrają tylko wystarczy myślenie przy wprodzadzaniu rozwiązań, a twoim zdaniem zapierd... i zapierd.. to może coś się poprawi. Nie stary, wystarczy społeczne mądre myślenie tych na górze a nie zapierd.. społeczeństwa.

Piszesz że ludzie się tu żalą, robią się agresywni i myślą że coś zmienią. No to właśnie sam to teraz robisz, wciągnełeś się. Ja wiem że tu nic nie zmienie, jestem tu tylko po to żeby wyrazić swoją opinię i wysłuchać inne, zobaczyć jakie ludze mają spojrzenie na nasze problemy. Być może przy okazji sam zmienie opinie lub ktoś dzięki mnie na coś inaczej będzie patrzył.

znasiek

Postautor: znasiek » 29 lip 2018, 13:08

michalxg pisze:Trzeba było się dwa razy zastanowić przed zakupem niż teraz zarzucać innym mieszkańcom brak wyrozumiałości.

ok michalxg niech ci będzie; a zastanawiałeś się co będzie z tymi autami, bo przy samej tylko Avii 4,7,6 naliczyłem ok 50 aut stojących na chodnikach, a jeszcze cała reszta; nigdzie tu w okolicy nie ma parkingów na tyle aut. Pewnie będzie niezła afera, wojna i program Uwaga TVN itp :D

k59g

Postautor: k59g » 29 lip 2018, 14:54

znasiek pisze:
michalxg pisze:Trzeba było się dwa razy zastanowić przed zakupem niż teraz zarzucać innym mieszkańcom brak wyrozumiałości.

ok michalxg niech ci będzie; a zastanawiałeś się co będzie z tymi autami, bo przy samej tylko Avii 4,7,6 naliczyłem ok 50 aut stojących na chodnikach, a jeszcze cała reszta; nigdzie tu w okolicy nie ma parkingów na tyle aut. Pewnie będzie niezła afera, wojna i program Uwaga TVN itp :D

Na twoim miejscu to bym się tym nie przejmował .Nie wzbudzisz poczucia winy i strachu w ludziach którzy maja racje

znasiek

Postautor: znasiek » 29 lip 2018, 16:17

[/quote]Na twoim miejscu to bym się tym nie przejmował .Nie wzbudzisz poczucia winy i strachu w ludziach którzy maja racje[/quote]

wiesz mi tam rybka, ja mam swoje miejsce parkingowe, bardziej mi chodziło o problem z przyjezdnymi gośćmi; a w matke terese uciśnionych bezparkingowców chciałem się pobawić żeby zobaczyć jak rozwinie się hejtowska dyskusja, bo nikt z nich się nie broni; a zatem mają coś za uszami :-). Jeszcze na początku budowy tego osiedla byłbym w stanie zrozumieć że ktoś nie wykupił miejsca, bo nie było widać skali tego osiedla nawet na makiecie, a BX mówił że będzie troche darmowych miejsc, ale kilka lat później to już mnie mocno dziwi zachowanie kupujących. Ja bym tu na dzień dzisiejszy kupując mieszkanie przy takich cenach za parkingi nawet nie brał pod uwagę żeby tu zamieszkać, a jeśli wszedzie takie ceny są w Krakowie to poszukał mieszkania na rynku wtórnym z darmowym parkingiem lub za grosze na starym osiedlu.

download

Postautor: download » 29 lip 2018, 16:28

michalxg pisze:Taki światowiec, a jednak słoma się ciągnie :)

No przede wszystkim właśnie nie-patrzenie perspektywiczne, na ogół, na społeczność, na miasto tylko takie jak ty - czyli po kraniec swojej obory - to słoma w butach. Ja żadnego argumentu nie próbuję przemilczeć, jak wspominałem wynajmuję miejsca poza osiedlem i nie mam z tym najmniejszego problemu. Ale osiedle zbudowane w taki sposób owszem jest problemem. Problemem są np. goście, którzy chcąc co kilka dni przyjechać w odwiedziny muszą parkować nielegalnie - no chyba, że powinienem 2-3 miejsca dodatkowo tym tokiem rozumowania zakupić dla nich? I komunikacja to tutaj nie argument, Park&Drive-ów w Krakowie jest sporo za mało, a Avia nie jest w żadnym ciągu komunikacyjnym i do najbliższej komunikacji jest dobre kilka(nawet naście) minut drogi.

michalxg pisze:Trzeba było się dwa razy zastanowić przed zakupem niż teraz zarzucać innym mieszkańcom brak wyrozumiałości. Wrogość rodzi się z tego, że każdy zapłacił za jakiś określony porządek, a Wy kierowcy parkujący jak pod stodołą próbujecie go zniszczyć i narzucić innym swój własny

To też nie do końca tak działa - ja kupiłem mieszkanie równo dwa lata przed odebraniem go z innym przeznaczeniem niż mieszkanie w nim - pomysł na zamieszkanie tam przed realizacją owego innego celu dla tego mieszkania się opóźnia, ale opłacam normalnie miejsca poza - nie parkuję w twoim błocie, które nazywasz eleganckim trawnikiem, ale nie jestem też takim arogantem, który jak wcześniej - nie patrzy poza swój koniec obory - dostrzegam problem i chętnie podyskutowałbym o pomysłach na powstrzymanie i rozwiązanie go - bo taka rozmowa i działania mogą mieć sens. A inna sprawa, że podpisując akt notarialny nie godziłem się na żaden porządek = zaakceptowałem plan zagospodarowania osiedla na moment oddania go. Co się z osiedlem będzie działo przez najbliższe lata - to już kwestia indywidualna zarządców oraz mieszkańców i ich głosów - przyszłości. A ta mnie nie jest znana, choć zgaduję, że zapotrzebowanie na miejsca za kilka lat może zmusić do przebudowy osiedla i stworzenia większej ilości miejsc. Śliczne trawniczki czy place zabaw to nie jest coś nieusuwalnego. Porządek osiedla, o którym piszesz to tylko wizja, rys, który akurat w przypadku tego osiedla bardzo możliwe, że srogo będzie ewoluował.

znasiek pisze:Download w kilku kwestiach masz rację, ale odniosę się do tego z czym się nie zgadzam. Po pierwsze halo to ja który mam wykupione miejsce mam się prosić o zrobienie parkingu skośnego żeby ci na chodnikach i ja mogli sobie spokojnie parkować. No chyba kurr na odwrót.

Niezupełnie się zrozumieliśmy - źle napisałem, na szybko - budimex od razu powinien pomyśleć i zrobić miejsca skośne lub, jeżeli chodnik ma być niezastawiany wzdłuż można zrobić metalowe barierki - ale tutaj wracamy to podstawowego problemu - publicznie dostępne wolne miejsca są potrzebne - i nieraz nie dla mieszkańców właśnie, tylko dla gości, dostawców pizzy, dostawców mebli, kurierów, poczty, klientów sklepów oraz samochodów z towarem, transportu inwalidów itd. itp. , mógłbym jeszcze chwilę wymieniać - choć najwięcej to właśnie goście podejrzewam zajmują (długogodzinne postoje).

znasiek pisze:Ja wiem że tu nic nie zmienie, jestem tu tylko po to żeby wyrazić swoją opinię i wysłuchać inne, zobaczyć jakie ludze mają spojrzenie na nasze problemy.

Wierzę, że lepiej niż wymieniać anonimowo opinie jest działać. Nie wiem co będzie tutaj dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, zwłaszcza, że punkt kulminacyjny dopiero przed nami - kilka bloków się jeszcze nie wprowadziło. Dobry czas aby zacząć myśleć co robić, czy są dobre sposoby - nie kto ma rację. Może da się wygospodarować nieco miejsc nie niszcząc przy tym architektury osiedla. A może nie?

znasiek pisze:a zastanawiałeś się co będzie z tymi autami, bo przy samej tylko Avii 4,7,6 naliczyłem ok 50 aut stojących na chodnikach

A będzie jeszze więcej - niektórzy w innych wątkach piszą - niech pojadą na inne osiedla - moim zdaniem obarczanie innych osiedli niedoróbkami budimexu oraz klepnięciem ich planów przez miasto nie jest dobrym rozwiązaniem. Bo tak, nie psioczcie, że było myśleć co się kupuje - tu błąd jest dewelopera oraz miasta - mówię to z perspektywy właśnie licznych reguł w zagranicznych miastach. Bo tak, wkrótce skończą się miejsca na innych osiedlach oraz na pobliskich parkingach prywatnych i co wtedy? Będzie nas otaczać kilka wkurzonych osiedli a auta .. no cóż - zobaczymy jak będą stały.

I powtórzę - akurat dla mnie to nie jest problem, ponieważ pobliskie parkingi mają wolne płatne miejsca (dość tanio), sporo osób na Avii/Orlińskiego także wynajmuje miejsce. Ale problem będzie narastał - szkoda się złościć i wylewać żale - lepiej wspólnie pomyśleć co można zrobić - o ile cokolwiek można? Może nie można - nie wiem. A właściciele miejsc pod jak i naziemnych także powinni współgrać - w końcu wszyscy jesteśmy sąsiadami. Wolę pożyczyć sąsiadowi cukier gdy potrzebuje niż mieć przez niego porysowane auto. Bo myk jest taki, że o ile na forum głośno piszą osoby posiadające miejsca, tak tych, którzy miejsc nie posiadają % w głosach jest więcej. Dobrze wiesz co to znaczy. Do niczego nie dojdziemy kłócąc się, że osiedle nie jest tak piękne jak miało być na filmach promocyjnych - nie jest i nie będzie, bo Avia to nie osiedle dla zamożnych - Avia to mieszkania po 5000 za metr, czyli de facto dla klasy niskiej-średniej. Nigdy nie będziemy mieć tutaj pięknych wind i klatek schodowych oraz nigdy nie będziemy mieć kulturalnych i pomocnych portierów - bo mieszkańcy kolejnych budynków nawet z tych pseudo-ochroniarzo-portierów rezygnują (między innymi z powodu dodatkowego kosztu, ale na pewno i kultury). Zgaduję, że mało kto z osób mieszkających na Avii dopłaciłby miesięcznie o 30zł więcej do czynszu byleby na dole był portier z białymi rękawiczkami odbierający dla nas przesyłki stając w jednym miejscu i nie zagadując/nie drąc się na pół osiedla jak to ci obecni. Nigdy trawniki nie będą podkaszane 2 razy w tygodniu, by wysokość się zgadzała. A windy i drzwiczki jak się psują tak się będą psuły, bo po prostu wszystko jest tanie. Ale to co możemy wspólnie zrobić, to zadbać o to co już mamy, nie niszczyć tego co mamy, a jeżeli możliwości będą to ulepszać udoskonalać.

A co?
Tak rzeczy materialne, jak i te niematerialne...

Ale ja się nie znam - kim jestem by coś mądrego wam pisać - nie mam dobrego magicznego rozwiązania. Wiem troszkę jak wygląda to tu i tam, napisałem bo pewnie nie każdy się orientuje - na pewno dewelopera i miasta nie ma co usprawiedliwiać - sporą cegiełkę do problemu dołożyli. Miasto później wykazało się pozytywem i budową parkingu wzdłuż drogi. Ale będzie za mało - może ktoś jest mądry i ma dobry pomysł? Gorąco wierzę, że pomysły nieraz nawet z pozoru głupie mogą tutaj pomóc - wszystkim, nie tylko tym bez miejsca pod/nad-ziemnego. No bo tak de facto obecnie, jeżeli być 100% fair we wszystkie strony to posiadacz miejsca na Avii na czas przyjazdu mebli, kuriera, poczty, gości (itd. itp.) powinien to miejsce udostępnić owym. No bo będąc 100% fair i pisząc teraz dla ułatwienia przekazu tym słomianym językiem - jeżeli kurier przyjedzie z meblami do posiadacza miejsca na Avii, a posiadacz nie udostępni tego miejsca, bo nie - to de facto osoba nieposiadająca miejsca powinna kuriera z widłami przepędzić poza Avię i kazać mu meble nieść z bramy, nie? Zbyt skrajny przypadek? No dobra, robisz imprezę, 3 osoby przyjeżdżają autem - lepszy?

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”