Odwołanie ochrony / rezygnacja z usług ochrony osiedla - Avia 1
-
Odwołanie ochrony / rezygnacja z usług ochrony osiedla - Avia 1
Witam. Przy ostatniej rozmowie z panem ochroniarzem, zostałem poinformowany o fakcie, że od 10 sierpnia Avia 1 nie będzie miała ochrony. Czy ktoś z was może dostawał takie informacje, albo czy zarządca może tak zrobić bez zebrania i głosowania wspólnoty, a jeżeli tak czy są jakieś inne działania, żeby nasz blok był jakoś strzeżony?? Osobiście ochrona czy jest czy jej nie ma nie wpłynie na bezpieczeństwo ale uważam, że wraz z ich usunięciem powinny pojawić się kamery. Dodam z innej beczki kupując mieszkanie na Avii, zdecydowałem się tylko dlatego, że to osiedle bd strzeżone oraz zamknięte może polityka się zmieniła, jeżeli tak to dlaczego??
-
Re: Odwołanie ochrony / rezygnacja z usług ochrony osiedla - Avia 1
Prawo nie działa wstecz, więc osiedle Avia jak więcej osiedli, które są ogrodzone zostaną niestety tutaj nie odpowiedziałeś na pytanie, więc dziękuję:) chce informacji od mieszkańców a nie od sasiadow, którzy chcąc nie chcąc nie bd swobodnie mogli wchodzić na osiedle. Więc zapytam jeszcze raz komu coś wiadomo o odwołaniu ochrony a dwa czy bd monitoring?? Dla wszystkich pozostałych mieszkańców okolicy, którym przeszkadza zamknięte osiedla pojedzcie na soltysowska, Piastów oraz innych nowych osiedli oraz w Krakowie wszędzie są zamknięte i nikomu nie przeszkadza, więc proszę o to, żeby wszyscy zajęli się sobą i swoimi problemami:) a dla mieszkańców Avii, chciałbym żebyśmy wspólnie walczyli o to co zostało zawarte w prospekcie dotyczące naszego osiedla;)
Zarządca ma obowiązek działać w interesie Wspólnoty. Jeśli widzi że ochrona nie robi NIC biorąc za to kilkanaście tysięcy na miesiąc to w mojej opinii jest wręcz zobowiązany wręczyć ochronie wypowiedzenie tak szybko jak to możliwe. Czynność zakończenia współpracy jest ponadto na pewno poparta wielką ilością negatywnych zgłoszeń od mieszkańców w temacie pracy ochroniarzy - sam puściłem kilka maili. Nie znam przepisu który zobowiązuje zarządcę do przeprowadzenia glosowania w tej sprawie. Z wielką chęcią odnotuję w moim portfelu obniżkę czynszu z powodu zwolnienia ochrony w przyszłym roku.
Moim zdaniem jeśli zależy ci na strzeżonym i grodzonym osiedlu to powinieneś zwrócić się z pytaniem do Zarządcy dróg (Bdx) czy będzie utrzymywać pracowników ochrony na bramach osiedla. Zrzuci się na to wtedy cała avia a ktoś do obsługi bram jest potrzebny.
Nie mniej jednak ochroniarze nie są dla mnie wiarygodnym źródłem informacji.
Moim zdaniem jeśli zależy ci na strzeżonym i grodzonym osiedlu to powinieneś zwrócić się z pytaniem do Zarządcy dróg (Bdx) czy będzie utrzymywać pracowników ochrony na bramach osiedla. Zrzuci się na to wtedy cała avia a ktoś do obsługi bram jest potrzebny.
Nie mniej jednak ochroniarze nie są dla mnie wiarygodnym źródłem informacji.
O ile mi wiadomo były zbierane głosy mieszkańców w tej sprawie - jeden z mieszkańców zbierał podpisy 

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”