Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
janina_nowak

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: janina_nowak » 08 sie 2018, 10:13

Nie ma co się dziwić, że głosowanie tyle trwa. Nie wszyscy ludzie żywo są zainteresowani zmianami na osiedlu. Często brakuje wymaganej ilości, aby coś przeszło. Pamiętam, że kiedyś sama chodziłam po ludziach, aby przyśpieszyć oddawanie głosów. Połowa tłumaczyła się niewiedzą i brakiem czasu...

znasiek

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: znasiek » 08 sie 2018, 19:44

A ja od zarządcy Avii 6 otrzymałem taką wiadomość: "Rada osiedla AVIA 6 postanowiła zagłosować przeciw wprowadzeniu strefy zamieszkania na działce infrastrukturalnej, ale prawdopodobnie wymagana większość zostanie osiągnięta mimo to i strefa zostanie wprowadzona, jednak nie są to jeszcze potwierdzone informacje".

eve

Postautor: eve » 08 sie 2018, 22:09

A7 również za :)

kadam89

Postautor: kadam89 » 09 sie 2018, 8:25

Idealny czas na głosowania - wakacje w pełni, więc nie ma co się dziwić że odzew jest jaki jest. Czy jest możliwe że pierdół nie jesteśmy w stanie uchwalić (AvIa 2), a tak ważną sprawę załatwimy mailami? Osobiście byłam i nadal jestem przeciw, co też zostało zgłoszone Zarządcy. Informacja dla pasjonatów migracji wewnętrznych, urodziłam się w Krakowie i całe swoje życie zamieszkiwałam krakowskie osiedla, mój mąż tak samo. Znam realia innych krakowskich osiedli, tego jak wyglądają parkingi na nich (bardzo często samochody parkują na chodnikach czego przykład został tutaj podlinkowany w postach wyzej) i dziwię się że zamiast globalnie ogarnąć problem, myśli się jednostkowo. W dobie większej ilości samochodów powinno się tworzyć możliwości na zwiększenie liczby miejsc parkingowych a nie dążyć do ich drastycznej redukcji. Tak słowo drastycznej idealnie pasuje do tej sytuacji. JEśli są samochody, które parkują tak aby nie przeszkadzać innym, to czemu tak usilnie chce się im to uniemożliwić. Nie jest to osiedle domków jednorodzinnych tylko zabudowa mieszkaniowa z dużą ilością osób. Budimex zawalił realizując projekt z takim współczynnikiem parkowania, ale skoro dostał zgodę władz, to zadziałał legalnie. Kwestią, która wpłynie (mam nadzieję) na częściowe zmniejszenie samochodów parkujących na osiedlu będzie zdecydowanie otwarcie furtek od strony kościoła św. Brata Alberta. Paraliżującym logistykę osiedla jest brak bezpośredniego połączenia komunikacyjnego z tym obszarem. Otwarcie furtek od strony kościoła może spowodować, że mieszkańcy bez miejsc zaczną parkować np. na parkingu strzeżonym, choć on też ma ograniczoną ilość miejsc. Ktoś wspomniał o Parkingu przy ul. Orlińskiego, może o 10:00 ma wolne miejsca, jednak już o godz. 17:00, 18:00 jest wypełniony po brzegi. Jeśli ktoś myślał, że wybudowanie tego parkingu pomogło, to może pomogło, ale blokom umiejscowionym najbliżej parkingu. Takich parkingów powinno być zdecydowanie więcej, ale wiem - nie ma miejsca. I jeśli ktoś się zastanawia, to tak, mam zabezpieczone, legalne miejsce parkingowe. Jednak tylko jedno. I także zastanawia mnie temat osób odwiedzających, gdzie mają zaparkować? Tak, udawało im się znaleźć miejsce do pozostawienia samochodu.

mik

Postautor: mik » 09 sie 2018, 9:33

Avia1 - za (wczoraj otrzymałem info od zarządcy)
Avia2 - za
Avia3 - za
Avia4 - (czy ktoś może zapytać swojego zarządce?)
Avia5 - (czy ktoś może zapytać swojego zarządce?)
Avia6 - przeciw
Avia7 - za
Ostatnio zmieniony 09 sie 2018, 9:55 przez mik, łącznie zmieniany 1 raz.

kazlev

Postautor: kazlev » 09 sie 2018, 9:45

Czyli wygląda na to że wniosek przeszedł, większość będzie osiągnięta

Matys

Postautor: Matys » 09 sie 2018, 9:51

I bardzo dobrze :) Jeszcze tylko pytanie po jakim czasie zostanie wprowadzone odpowiednie oznakowanie i po jakim czasie poskutkują mandaty za złe parkowanie (albo neutralne jak to nazwał Budimex w piśmie od nich). Ale wreszcie jest nadzieja na ład i porządek.

skyscrap

Postautor: skyscrap » 09 sie 2018, 10:23

kadam89 pisze:W dobie większej ilości samochodów powinno się tworzyć możliwości na zwiększenie liczby miejsc parkingowych a nie dążyć do ich drastycznej redukcji.

Ale to proste, jak kupujesz mieszkanie i masz zamiar mieć samochód, to kup też miejsce postojowe. Tu sprawa była jasna od początku, nie ma utraty żadnych miejsc postojowych, bo nigdy ich tam nie było. I skoro uważasz, że należy Ci się kawałek chodnika pod blokiem pod samochód, to może ja postawię sobie tam szafę, bo przydałby mi się dodatkowy schowek, albo ustawię grill i będę sprzedawał kiełbaski ;)

k59g

Postautor: k59g » 09 sie 2018, 11:20

mik pisze:Avia1 - za (wczoraj otrzymałem info od zarządcy)
Avia2 - za
Avia3 - za
Avia4 - (czy ktoś może zapytać swojego zarządce?)
Avia5 - (czy ktoś może zapytać swojego zarządce?)
Avia6 - przeciw
Avia7 - za

Avia 5 za
W czwórce zarządca nie chce udzielić wiadomości tak jak by czekał do kogo się przyłączyć (za czy przeciw)
Chyba można zacząć się cieszyć z rozpoczęcia procesu cywilizowania osiedla

Evadnro

Postautor: Evadnro » 09 sie 2018, 14:20

tylko to na razie są wstępne deklaracje wspólnot, po ich zebraniu zarządca działki będzie przeprowadzał głosowanie (wszyscy mieszkancy beda głosowac)

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”