Termin pierwszego zebrania wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kasiak

Re: Termin pierwszego zebrania wspólnoty mieszkaniowej bloku Orlińskiego 12

Postautor: kasiak » 10 sie 2018, 0:06

Właściciele mieszkania nr 7 również zgłaszają chęć podpisania wniosku.

Annn

Postautor: Annn » 10 sie 2018, 8:00

Mieszkanie 33- również ( będę w niedziele od 17.00 na mieszkaniu ) :)

nikolaus

Postautor: nikolaus » 10 sie 2018, 20:14

Również jestem za wcześniejszym zwołaniem zebrania wspólnoty, postaram się stawić na poniedziałkowym (13.08) spotkaniu.

Czytając ogrom topików na różnych forach osiedla Avia / Orlińskiego, popieram wszelkie zebrane w listę inicjatywy oraz punkty warte rozpatrzenia na zebraniu. Jedno co mnie tkneło to fakt, że dyskusje na ważne dla mieszkańców tematy - czasem zahaczające o ochronę danych osobowych, czasem o kulturę osobistą lub jej brak a czasem wymagające IMHO załatwienia sprawy "na żywo" w kontakcie z drugim człowiekiem - są prowadzone na publicznym forum, bez żadnej moderacji - nikt z nas nie wie czy to o czym Państwo piszecie, czytają mieszkańcy bloku, osiedla, zarządca nieruchomości, ochrona budynku, lokalni radni a może zorganizowane grupy przestępcze z drugiego końca Polski. Nikt z nas nie wie też kto bierze czynny udział w dyskusjach...

TLDR
zanim coś napiszemy o naszych 4 ścianach, zastanówmy się czy to forum jest odpowiednim miejscem do publikowania takich czy innych informacji (począwszy od numeru mieszkania, informacji o swojej pracy czy terminie urlopów przez informacje o standardzie wykończenia swojego mieszkania i wydatkach z tym związanych na osądach sąsiadów czy pracy ochrony skończywszy). Do różnych celów służą różne media i sposoby komunikacji - chętnie rozwinę ten temat na poniedziałkowym spotkaniu :)

olga

Postautor: olga » 10 sie 2018, 21:44

Pisałam we wcześniejszych postach, że można nr mieszkania przesłać mi w wiadomości prywatnej. Myślę, że na forum udzielają się na tyle dojrzałe osoby, że zdają sobie sprawę z jego publicznego statusu i faktu, iż jest to jeden z szybszych środków komunikacji z resztą mieszkańców. Kto nie chce ujawniać swoich danych, nie musi się tu udzielac. Nie ma też powodu do snucia teorii spiskowych i popadania w paranoję i odwolywania sie do ochrony danych osobowych, bo nie wiem czy Pan sie orientuje, ale więcej wrazliwych danych o Panu mogę znaleźć przeglądając księgi wieczyste przez internet, aniżeli posty na forum

reks

Postautor: reks » 11 sie 2018, 12:54

Zupełnie nie wiem czemu mamy ukrywać np. zastrzeżenia do pracy zarządcy nieruchomości, niech czyta i się poprawia, fama idzie w świat - bardzo dobrze. Poza tym z wieloma tematami było się odnaleźć znacznie łatwiej po dowiedzeniu się, jak t było rozwiązane w innych wspólnotach po sąsiedztwie. Jasne, że z tego, jak ze wszystkiego, trzeba korzystać z rozsądkiem, ale nie popadajmy w paranoję.

Kamil86

Postautor: Kamil86 » 12 sie 2018, 16:31

Potwierdzam, mieszkanie nr 75 również podpisuje się pod wnioskiem o wcześniejsze spotkanie z obecnym Zarządcą (ewentualnie jutro na spotkaniu garażowym wspólnoty tj. 13.08 o godz. 20:00, podpiszę wszystko co trzeba).

PS. Pani Olgo dziękuję za ogarnięcie tematu i przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi...

nikolaus

Postautor: nikolaus » 12 sie 2018, 22:17

Paranoja, teorie spiskowe - broń Boże :) możliwe, że znam więcej informacji ew. mam ciut więcej doświadczenia w obcowaniu z "informacją publikowaną za pomocą Internetu". Nic personalnego, nic w kontekście tego konkretnego topiku.

Odnośnie Państwa argumentów - wszystko się zgadza - zarówno w kwestii pozytywnych aspektów, szybszego przepływu informacji, famy - opiniowania pracy zarządcy budynki, możliwościach uzyskania większej ilości danych z innych źródeł (jak np. księgi wieczyste) itd. Z kwestią dojrzałości czy świadomości użytkowników - to już nieco gorzej - a przynajmniej takie odniosłem wrażenie czytając słowne wojny i hejtowanie się wzajemne mieszkańców innych wcześniej oddanych budynków (w tym Dywizjonu i 2Pułku) :)

Moja intencja była zupełnia inna - skoro czerpiemy z doświadczeń innych, wcześniej oddanych do użytkowania budynków powstałych w całych Czyżynach, ogarnijmy się także jeszcze lepiej (jako właściciele mieszkań) w kwestii komunikacji. Publiczne forum może w wielu sytuacjach pomóc, przykładowo dzięki nim wiemy czy w Mercedesach z 1982 roku awaria pompy paliwowej była błędem seryjnym albo czy dziecko z gorączką 40stopni zawozić od razu na SOR ;)) ale czasem też traktowane jest z braku laku jako świecący, "szwajcarski" scyzoryk przywieziony z zza wschodniej granicy.. nie daje np. możliwości uzgodnienia czy omówienia czegoś "wspólnie" na poziomie właścicieli mieszkań, ale bez wiedzy osób postronnych - choćby osób wynajmujących czy administracji - nie daje też możliwości skutecznego powiadamiania o rzeczach ważnych jak np. spotkanie garażowe (w ogromie informacji, które się tu pojawiają jest to dość istotna sprawa) - nie mogę też wysłać wiadomości prywatnej: "Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do używania tej funkcji". Przykładów można mnożyć bez liku. Serio.

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto przerabiał ten temat np. w innej wspólnocie mieszkaniowej, mam nadzieję, że i w tej kwestii ogarniemy się tak sprawnie jak ze zwołaniem wcześniejszego zebrania wspólnoty - moim zdaniem warto. Do zobaczenia w poniedziałek :)

olga

Postautor: olga » 14 sie 2018, 11:21

Udało się zebrać wymagane min. 10% udziałów, nawet i trochę więcej (13% z niewielkim haczykiem). Osoby, które zgłaszały nr mieszkania na forum, a jeszcze nie złożyły podpisu, będę nawiedzać dziś i jutro. Skoro mamy minimum to zabieram się za projekty uchwał, które chcemy przegłosować.

Dziękuję raz jeszcze osobom które przyszły na wczorajsze spotkanie :)

toolpusher

Postautor: toolpusher » 14 sie 2018, 22:30

Pani Olgo.
Ja chciałem osobiście Pani podziękować, że Pani się chciało i dalej chce.
Wyrazy szacunku i uznania.
Ja oczywiście też podpisuje się pod petycją, Jak mam to zrobić? W piątek będę na mieszkaniu. Na forum jestem długo ale dalej nie mogę wysyłać prywatnych wiadomości.

Piotr
toolpusher13@gmail.com
Ostatnio zmieniony 15 sie 2018, 15:15 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę spróbować z PW jeszcze raz.

Annn

Postautor: Annn » 15 sie 2018, 8:27

Ja również chciałam się podpisać :) i tez nie mogę wysłać wiadomości prywatnej ... m. 33 :)

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”