[Bud. A] Podłączenie prądu / licznika w nowym mieszkaniu - os. Bieńczycka
[Bud. A] Podłączenie prądu / licznika w nowym mieszkaniu - os. Bieńczycka
A wiecie moze jak to bedzie wyglądało z podlaczeniem licznikow? A czy moze liczniki są i tylko bedzie trzeba podpisac umowe na prąd?
Re: [Bud. A] Podłączenie prądu / licznika w nowym mieszkaniu - os. Bieńczycka
Nowe mieszkania przyłączane są przez deweloperów budujących blok. Zmiany w sposobie zasilania mieszkania dokonuje właściciel lub zarządca mieszkania.
A jak myslisz czy po odbiorze mieszkania bede mogl korzystać z pradu? Czy dopiero po podpisaniu umowy na energie jako wlasciciel?
Myślę, że w momencie odbioru będzie już wszystko gotowe do podpięcia. Podobno wystarcza tylko jeden telefon do Tauronu, czy innego dostawcy, i załatwiają to od ręki.
Nie wiem jak robi Murapol, ale często odbywa się to tak, że podczas odbioru mieszkania jest w nim prąd, spisuje się stan liczników w protokole odbioru, a później podpisuje umowę z dostawcą prądu, na której jest wpisany stan z dnia odbioru (za ten prąd płaci deweloper), kupujący za to, co powyżej. Prąd cały czas jest w mieszkaniu, nic technicznego nie trzeba już robić 

Czyli teoretycznie nie powinno byc problemu zeby ekipa remontowa weszla dzien po odbiorze?
. Pytam bo właśnie w biurze za kazdym razem kiedy roznawialem o tym to podawane byly mi rozbieżne informacje, ze najpierw mozna i w razie przepisania badz podlaczenia licznikow mozna korzystac jak to nazwała 'pradu roboczego' pozniej ze niestety z ekipa nalezy sie wstrzymac pare dni i za kazdym razem cos innego...

Na odbiorze technicznym mieszkaniec otrzymuje tzw. "zieloną kartkę", z którą musi iść do Tauron i podpisać umowę na dostawę prądu do mieszkania. Po tym technik Tauron przyjeżdża i montuje licznik i wtedy płynie prąd.
Cześć kochani! Powiedzcie mi jak to w końcu jest z tym prądem, on jest czy go nie ma po odbiorze mieszkania?
-
Podobno idzie się z papierami do tauronu, przychodzą elektrycy coś grzebią w skrzynce i prąd jest. Podobno jak się zaniesie papiery to następnego dnia przychodzą
Jak może nie być prądu w mieszkaniu który kupujecie?
Nie spotkałem się z czymś takim no chyba że jak to Murapol ma swoje procedury. . .
Musicie przecież sprawdzić czy jest prąd w mieszkaniu czy się zapalają światła czy kontakty działają przecież to jest ODBIÓR jak czegoś nie znajdziecie to potem będziecie płacić z własnej kieszeni . . . A są to niemałe pieniądze . . .
Nie spotkałem się z czymś takim no chyba że jak to Murapol ma swoje procedury. . .
Musicie przecież sprawdzić czy jest prąd w mieszkaniu czy się zapalają światła czy kontakty działają przecież to jest ODBIÓR jak czegoś nie znajdziecie to potem będziecie płacić z własnej kieszeni . . . A są to niemałe pieniądze . . .
Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”