Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
artek-

Re: Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Postautor: artek- » 24 sie 2018, 14:06

Jak mogli wystąpić o pozwolenie na użytkowanie skoro budowa przypomina po części b...l na kółkach?

W przeciwieństwie do budowy domów jednorodzinnych w przypadku budowy bloków inspekcja ze strony Nadzoru Budowlanego jest o ile mi wiadomo obowiązkowa i żeby móc wystąpić o pozwolenie na użytkowanie budowa musi przynajmniej przypominać zakończoną, a naszej sporo do tego stanu brakuje.

Mogą wystąpić kilka, powiedzmy kilkanaście dni przed tym jak doprowadzą budowę do stanu '100%', ale raczej na zakończenie w ciągu kilku dni się tu nie zanosi.

mordredo

Postautor: mordredo » 25 sie 2018, 18:44

artek- pisze:Jak mogli wystąpić o pozwolenie na użytkowanie skoro budowa przypomina po części b...l na kółkach?

W przeciwieństwie do budowy domów jednorodzinnych w przypadku budowy bloków inspekcja ze strony Nadzoru Budowlanego jest o ile mi wiadomo obowiązkowa i żeby móc wystąpić o pozwolenie na użytkowanie budowa musi przynajmniej przypominać zakończoną, a naszej sporo do tego stanu brakuje.

Mogą wystąpić kilka, powiedzmy kilkanaście dni przed tym jak doprowadzą budowę do stanu '100%', ale raczej na zakończenie w ciągu kilku dni się tu nie zanosi.

Zgadzam się z kolegą.
Z racji tego, że budowę zazwyczaj oglądam z żoną w dni wolne, postanowiłem tym razem udać się tam w dzień powszedni, a dokładnie wczoraj pomiędzy 13 a 14 popołudniu.Ilość pracowników na zewnątrz jak przy budowie domku rodzinnego, naliczyłem około dwunastu chłopa.Trzech przy montażu balustrad balkonowych, trzech palących faje i dyskutujących o życiu a reszta przed blokami C i B pracująca chyba przy szalunkach murków oporowych waszych ogródków na parterach...gdzieś z czeluści mieszkań dało się słyszeć wiertarkę. To co powiedzieli magdziuli w Bx jakoś mi nie pasuje do tego co widziałem :? jeżeli większość prac w budynkach wg. nich jest zakończona to na zewnątrz więcej ludzi powinno się uwijać...jeszcze taką mam nadzieję, że trafiłem na przerwę obiadową :roll:

magdziula

Postautor: magdziula » 25 sie 2018, 21:46

witajcie
ta pani z Bx opwiedzala mi ze w blokach orlinskiego 1 i jakichs jeszcze byly opoznienia budowlane, wiec tu jestesmy :( wiem tylko tyle ze jesli nie dostaniemy w listopadzie mieszkania mozemy strac sie o odszkodowanie, ale nie wim na czym to dokldanie polega. takze masakra !

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 25 sie 2018, 23:58

Jeżeli kolejny raz przyślą pismo o przesunięciu końca budowy, to już trzeba będzie się skonsultować ze specjalistami i może nawet wspólnie założyć im pozew zbiorowy.
No ale nie uprzedzajmy faktów i nie nakręcajmy się nawzajem, teraz trzeba zachować spokój.

Nowy

Postautor: Nowy » 26 sie 2018, 15:55

Z tego, co widziałem wczoraj późnym wieczorem (po 23), to w kilku mieszkaniach się świeciło, wyglądało jakby coś w nich robili, więc chyba ich cisną terminy. Widziałem też, że zaczyna się zagospodarowywanie terenu wokół budynków. Generalnie, z tego co pamiętam, to poza Orlińskiego 1 (tam były poważne problemy na budowie i wstrzymano ją na kilka miesięcy), wszystkie budynki były oddawane zgodnie z zapisami w umowach deweloperskich.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 26 sie 2018, 16:19

Tylko, że nasza budowa też była wstrzymana na kilka miesięcy...

mike_

Postautor: mike_ » 26 sie 2018, 17:24

Wściekły Wąż pisze:Tylko, że nasza budowa też była wstrzymana na kilka miesięcy...

Pamiętasz może kiedy i dlaczego budowa została wstrzymana? Ja przypominam sobie wypadek na dźwigu w październiku.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 26 sie 2018, 19:37

Nie pamiętam dokładnie, ale gdzieś czytałem o zmianie podwykonawcy i 2 miesiącach gdy na budowie nie było żywego ducha. Może ktoś coś więcej wie?
Poprawcie mnie proszę jeśli coś pomieszałem.

magdziula

Postautor: magdziula » 08 wrz 2018, 21:07

Witajcie
Wsiekły Waz ma racje nie ma sie co nakrecac, ale ja zadzwoniłam wczoraj do BX po to aby zaspokoić ciekawość jak budowa stoi, bo nie ukrywam ostatnio tak duzo mowią o tych deweloperach zle, ze nie wyobrazam sobie sytuacji gdybysmy i My stracili mieszkanie no i rzecz jasna pieniądze ktorych juz zreszta nie mamy. Dowiedziałam sie ze jest 96,5 % zaawansowania budowy czyli tak jak dwa tyg. temu ale kolejne pisma nie zastały wysłane odnośnie przesunięcia terminu zakończenia budowy wiec zakończy sie ona 21. wrzesnia-tak usłyszalam .jednak mieszkan nie dostaniemy wczesniej niz w listopadzie- to tez usłyszalam.Usłyszalam rowniez ze sa przygotowani na to aby w ciągu 2 tygoni wydac 300 czyli wszystkie mieszkania. Wiec czekamy cierpliwie do listopada. Bo przeciez teraz i tak nie mozemy nic zrobic.

mordredo

Postautor: mordredo » 09 wrz 2018, 9:10

magdziula usłyszałaś to co każdy z nas chciałby usłyszeć 8-), a w kwestii nakręcania się i czarnowidztwa to jak mawiają lepiej jest się miło zaskoczyć niż niemiło rozczarować ;)

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”