Zakup miejsc parkingowych do mieszkań przy Orlińskiego 4
Re: Zakup miejsc parkingowych do mieszkań przy Orlińskiego 4
Witam, czy Budimex sprzedaje już miejsca z parkingu od południa O4? Pytał ktoś?
Dziś otrzymałam informację, że sprzedaż miejsc parkingowych z boku budynku O4 nadal nie ruszyła. Dodatkowo zostałam poinformowana, że zakup miejsca postojowego z boku bloku O4 wiązał się będzie z nabyciem udziału w nieruchomości a co za tym idzie koszt utrzymania będzie wyższy niż w przypadku zakupu miejsca postojowego przed budynkiem O4 gdzie zakup miejsca parkingowego wiąże się z nabyciem prawa do wyłącznego korzystania z części wspólnej nieruchomości. Nikt nie był mi w stanie odpowiedzieć jednak na pytanie o jakich kwotach jest mowa i jakiego rzędu jest to różnica. Czy komuś coś o tym fakcie wiadomo?
Sytuacja idealna, wykupujesz swój skrawek gruntu na wlasnosc, co do oplat to tak bardzo bym się nimi nie martwil, bo o jakich oplatach wlasciwie mówimy, podatku?
No właśnie nie wiem czy taka do końca idealna, raz płacisz nie oszukujmy się niemałą kwotę za miejsce parkingowe a później co miesiąc nadal musisz płacić, z tytułu że to miejsce masz. I nie o podatku tu mowa, a raczej coś w stylu czynszu za parking. W to jest wliczona opłata np. za odśnieżanie i ogólne utrzymanie porządku. I wszystko było by ok, jakby ta comiesięczna opłata była symboliczna, a tu raczej nie o symbolicznych kwotach jest mowa. Może ktoś rozmawiał ze swoim opiekunem w Budimexie o tym? Niestety moja Pani opiekun nie ma pojęcia jakiego rzędu kwoty będą za to narzucone. Otrzymałam informacje tylko taką że na pewno będą wyższe niż za parking przed blokiem gdzie kupuje się tylko prawo do wyłącznego korzystania z części wspólnej.
Gatha pisze:No właśnie nie wiem czy taka do końca idealna, raz płacisz nie oszukujmy się niemałą kwotę za miejsce parkingowe a później co miesiąc nadal musisz płacić, z tytułu że to miejsce masz. I nie o podatku tu mowa, a raczej coś w stylu czynszu za parking. W to jest wliczona opłata np. za odśnieżanie i ogólne utrzymanie porządku. I wszystko było by ok, jakby ta comiesięczna opłata była symboliczna, a tu raczej nie o symbolicznych kwotach jest mowa. Może ktoś rozmawiał ze swoim opiekunem w Budimexie o tym? Niestety moja Pani opiekun nie ma pojęcia jakiego rzędu kwoty będą za to narzucone. Otrzymałam informacje tylko taką że na pewno będą wyższe niż za parking przed blokiem gdzie kupuje się tylko prawo do wyłącznego korzystania z części wspólnej.
W mojej opinii jest waśnie na odwrót.. Kupujesz udział w działce wraz ze służebnością zwiazana z dojazdem przez osiedle. Oplaty miesięczne to wymysl wspólnot w zakresie m.p. przed blokiem, już na tym forum można było poczytać absurdy o zamiataniu czy odsniezaniu m.p. Mieszkam w roznych blokowiskach od dziesięciu lat i jeszcze w zyciu nie widziałem żeby ktoś zamiatal miejsce postojowe (bo tam nie ma co zamiatać), a odsniezanie? Mi kojarzy się z Panią odgarnująca snieg na miejsca postojowa wlasnie, ae może na tutaj będzie inaczej, miejsca będą zamiatane, kostka szorowana, a snieg usuwany, chyba zamontuje gdzies kamerke z widokiem na moje, by miec pewnosc za co place jak mi wspolnota wysle rachunek za w/w usugi..
Czy wlasciciele takich miejsc postojowych musza zalozyc wspolnote? Tego nie wiem, przepisy raczej tycza się budynkow mieszkalnych, ale 100% pewności nie mam.
Ciekawy pogląd na sprawę, choć jakoś obstawiałbym, że Budimex powierzy zarządzanie parkingiem jakiejś firmie, której i tak właściciele miejsc musieliby się pozbyć
No a jeśli chodzi o koszty utrzymania miejsca na takim parkingu lub pod blokiem, to przecież za te drugie też będzie się coś tam więcej dopłacało w czynszu, więc ten argument, który przedstawiła @Gatha, o kosztach utrzymania rzekomo niższych pod blokiem, wcale nie musi być zgodny z prawdą 

Miejsca parkingowe przed blokami są własnością wspólną tj. należa do Wspólnoty. Jakakolwiek opłata za te miejsca dotyczaca np. odśnieżania zamiatania itp. obciąża cala Wspólnotę proporcjonalnie do posiadanych udziałów. Wynika to z ustawy prawo lokatorskie. Tak więc po pierwsze każdy właściciel który nabył to miejsce do wyłącznego użytkowania będzie mogl łatwo i szybko ewentualny narzucony koszt lub jego część przerzucić na cala Wspólnotę. Po drugie do kwestii opłat za usługi firmy zewnętrznej ustosunkować się powinna Wspólnota. Moim zdaniem malo rozsądne i nieekonomiczne jest płacenie za zamiatania lub odśnieżanie, kiedy te kilka metrow kwadratowych każdy we własnym zakresie jest w stanie utrzymać w porządku. Myślę ze mieszkańcy nie powinni już na początku strzelać sobie w stopę zbędnymi dodatkowymi opłatami. W końcu samo miejsce pod chmura kosztuje bardzo dużo.
Już widzę te tłumy mieszkańców z szuflami radośnie odśnieżających w grudniowy poranek drogę dojazdową. Kupując miejsce parkingowe oprócz pola 2,30 x 5,00 m nabywa się też odpowiedni % udział w drodze dojazdowej i ją też trzeba będzie odśnieżać.
Drogę dojazdowa i chodniki odsnieza firma sprzątająca budynek ! Wiec dwa razy płacić nikt nie będzie.
Mieszkańcy mają to wliczone w koszty utrzymania budynku wiec ktoś tu chyba zaczyna shizowac i wymyślać jakieś głupoty
Jak ktoś sobie kupi własny domek i działkę to będzie sam na własny koszt sprzątal i odsniezal.
Mieszkańcy mają to wliczone w koszty utrzymania budynku wiec ktoś tu chyba zaczyna shizowac i wymyślać jakieś głupoty

Jak ktoś sobie kupi własny domek i działkę to będzie sam na własny koszt sprzątal i odsniezal.

I żeby nikt mi tu nie zaczął gadać ze za parking trzeba płacić bo ja mówię o miejscach postojowych przy budynkach 

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”