Koszty utrzymania / zarządu nieruchomości i ich obniżenie - Orlińskiego 5

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 5 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
K260

Re: Koszty utrzymania / zarządu nieruchomości i ich obniżenie - Orlińskiego 5

Postautor: K260 » 16 sie 2018, 18:24

Zgadzam się. Co do kosztów to kosztowny będzie remont klatki schodowej która w tym momencie wygląda fatalnie. Dodatkowo wkurza mnie ten przeciek na -1 klatki C. Ciągle coś tam kapie. Ehh...

filip

Postautor: filip » 10 wrz 2018, 10:56

markopolo112 pisze:Należy jak najszybciej zwołać zebranie , wyłonić zarząd, zrezygnować z ochrony a ewentualnie założyć nowoczesny system monitoringu wizyjnego, który będzie nawet 3 razy tańszy.
Ochronę spotkałem ostatnio w żabce :lol: :lol: :lol: :lol:

Bo to ochrona z Żabki była. :lol: :lol: :lol:
Tak poważnie to na całym osiedlu jest ok. 5-6 ochroniarzy. Jak co jakiś czas jakiegoś widzę. Jak zlikwidują ochronę to gwarantuję że na placach zabaw przed 5 i na avii zaraz imprezki będą. Bo teraz to przynajmniej boją się przychodzić bo ktoś na policję może zadzwonić.

Aga123

Postautor: Aga123 » 10 wrz 2018, 11:59

Oczywiście, że tak będzie,
nawet sam ochroniarz ostatnio o tym wspominał, że coraz więcej lumpiarstwa się pojawia ale przynajmniej ktoś to widzi i ma możliwość zareagować.
Już nie czepiajcie się tak tej ochrony bo nie tu tkwi największy koszt. Trudno mieszka się w bloku- trzeba płacić a za wygody tym bardziej.
Lepiej niech każdy zadeklaruje ile osób mieszka w mieszkaniu i produkuje śmieci bo niektórzy tego do tej pory nie zrobili a inni co zadeklarowali płacą niewspółmiernie więcej niestety bo MPO przyjeżdża dwa razy w tygodniu po usunięciu kontenera

Tommy

Postautor: Tommy » 10 wrz 2018, 12:36

Aga123 pisze:Lepiej niech każdy zadeklaruje ile osób mieszka w mieszkaniu i produkuje śmieci bo niektórzy tego do tej pory nie zrobili a inni co zadeklarowali płacą niewspółmiernie więcej

Póki zarządca nie przyjdzie po rozum do głowy i nie zacznie rozliczać śmieci wg zużycia wody, to niestety sytuacja się nie poprawi, a wręcz będzie gorzej. Pisałem do nich już maile w tej sprawie.

Aga123

Postautor: Aga123 » 10 wrz 2018, 12:58

Racja, to by był najbardziej sprawiedliwy sposób rozliczania śmieci i nie wiem skąd taki mozolny sposób wykonania tego.
Proste tyle ile zużywasz wody lub Twoi bliscy = tyle produkujecie śmieci

gucio

Postautor: gucio » 10 wrz 2018, 15:15

Aga123 pisze:Racja, to by był najbardziej sprawiedliwy sposób rozliczania śmieci i nie wiem skąd taki mozolny sposób wykonania tego.

To jest nieprawdą . . .
powinno być tyle ile jest osób w domu razy stawka MPO

Aga123

Postautor: Aga123 » 10 wrz 2018, 15:35

No naprawdę super, ja deklaruje liczbę 3 osób bo tyle zamieszkuje a sąsiad 1 bo ja płacę 66 zł a sąsiad 22 zł pomimo, że u niego zamieszkuje 5 osób!
Brawo , ciekawe kto pokrywa prawdziwe koszty wywozu tony śmieci jak zadeklarowane jest tak mało osób?
Dlatego takie stawki.

knd

Postautor: knd » 10 wrz 2018, 16:21

gucio pisze:
Aga123 pisze:Racja, to by był najbardziej sprawiedliwy sposób rozliczania śmieci i nie wiem skąd taki mozolny sposób wykonania tego.

To jest nieprawdą . . .

Wejdz sobie na strone MPO i sprawdz, maja stawke rozliczana wg zuzycia wody.

Tommy

Postautor: Tommy » 10 wrz 2018, 16:49

Proszę Państwa!
Wspólnota O3i5 płaci MPO za liczbę wywiezionych pojemników wg podpisanej umowy. A jak te koszty dzieli pomiędzy mieszkańców, to już jej wewnętrzna sprawa. Deklaracje są w dużej części zafałszowane, dlatego tak wysoka stawka od osoby. Jedyny sprawiedliwy system rozliczania to wg zużycia wody!

gucio

Postautor: gucio » 10 wrz 2018, 20:03

knd pisze:
gucio pisze:

To jest nieprawdą . . .

Wejdz sobie na strone MPO i sprawdz, maja stawke rozliczana wg zuzycia wody.

Nie znalazłem przelicznika na wodę natomiast jest pełno wyliczeń od osoby mieszkającej w domu jednorodzinnym w wielorodzinnym za odpady segregowane i niesegregowane . . .

mpo.krakow.pl/nowe-zasady/stawki

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”