Kupiłam mieszkanie na os.AVIA 8
Mieszkańcy AVI
Mieszkańcy AVI
Witam mieszkańców os. Avia chciała bym się zapytać o parę rzeczy na temat mieszkania na os. AVIA.
chciała bym się zapytać o procedury jak to było jak już kupiliście mieszkanie gdzie poszliście do notariusza do tego co wam Budimex polecił czy sami szukaliście ? jak wam się mieszka na AVI
jak wygląda współpraca z zarządcami bloku ? chciała bym się jeszcze zapytać jak wyglądają opłaty za mieszkania i ile płacicie za miejsce postojowe podziemne w garażu?
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam. 
Re: Mieszkańcy AVI
Bardzo szerokie pytanie, można by książkę napisać, ale generalnie odp na większość pytań do znalezienia na tym forum. W skrócie. Ja szukałem notariusza taniej, ale poszedłem do tego co polecił BX, bo stawki wszędzie były bardzo podobne. Mieszka się dobrze, choć czasem przeszkadzają głośne imprezy i często problemy z parkowaniem (ja mam wykupiony parking więc ewentualnie tylko narzekam na tych co mi utrudniają parkowanie na prywatnym miejscu), a poza tym klasyka jak to na osiedlach, zależy co kto lubi i co komu przeszkadza, a co nie przeszkadza. Jakość wykonania budynków i mieszkań raczej na niskim poziomie (słyszysz sąsiadów za ścianą, pękające ściany, nieszczelne okna, inni problemy z ciśnieniem wody kranach czy długim czekaniem na cepłą wodę itp.). Współpraca z zarządcami-co jakiś czas zebrania (możesz wyrazić swoją opinię, może zostanie wzięta pod uwagę jeśli większość myśli podobnie) i dostajesz co jakiś czas ankiety do głosowania nad uchwałami i na tym się kończy współpraca. Opłaty za mieszkanie coś ok 360zł, parking mam zewnętrzny więc ok 15zł/m-c za działkę. Do tego dochodzą czasem jakieś dewastacje lub kradziedże, bo zawsze się znajdą jakieś marginesy społeczne, więc normalka jak wszędzie.
To u mnie jest sporo inaczej: szukałem notariusza taniej i dopiero po przekazaniu informacji notariuszowi od Budimexu jaką ofertę otrzymałem, można było negocjować ceny i z bólem udało się wyrównać te pułapy. Mieszka się super i moi sąsiedzi nie niepokoją mnie na szczęście głośnymi imprezami. Parking też mam wykupiony i parkuje mi się na nim świetnie, nie mam żadnych kłopotów. Kłopotliwe jest jak spora grupa aut zastawi chodnik tak że nie da się przejść ale sytuacja jest mam nadzieję "prostowana" i w najbliższej przyszłości się unormuje. Jakość wykonania budynków na bardzo zadowalającym poziomie: żadnych problemów z oknami, skuteczne systemy wentylacji budynkowej i fajne układy mieszkań (duże okna, balkony itd). Zdarzają się oczywiście problemy rozruchowe jak przejściowe kłopoty z wodą, lub pęknięcia ścian które będą się pokazywać przez 3 lata od budowy budynku ale to standard na każdym nowym obiekcie.
Ogółem to osiedle jest świetnie skomunikowane: gęsto jeżdżące tramwaje i blisko do centrum, na miejscu mamy kilka fajnych lokali z usługami(lody, piwo, pizza, piekarnia), bliskie sąsiedztwo dyskontów. Na osiedlu da się też poczuć miłą atmosferę, zamieszkują je raczej młodzi ludzie często spędzający czas wolny na miejscach rekreacyjnych osiedla - można poznać fajne osoby
Jedyne co bym zmienił to pogonił ochronę zmniejszając tym samym czynsz, która zatrudnia agentów z grupami inwalidzkimi po najniższych możliwych stawkach i jest zupełnie bezużyteczna - jest to sprawa którą mam nadzieję załatwić na zebraniu z zarządcą budynku
Ogółem to osiedle jest świetnie skomunikowane: gęsto jeżdżące tramwaje i blisko do centrum, na miejscu mamy kilka fajnych lokali z usługami(lody, piwo, pizza, piekarnia), bliskie sąsiedztwo dyskontów. Na osiedlu da się też poczuć miłą atmosferę, zamieszkują je raczej młodzi ludzie często spędzający czas wolny na miejscach rekreacyjnych osiedla - można poznać fajne osoby
Jedyne co bym zmienił to pogonił ochronę zmniejszając tym samym czynsz, która zatrudnia agentów z grupami inwalidzkimi po najniższych możliwych stawkach i jest zupełnie bezużyteczna - jest to sprawa którą mam nadzieję załatwić na zebraniu z zarządcą budynku
M4334 pisze:To u mnie jest sporo inaczej: szukałem notariusza taniej i dopiero po przekazaniu informacji notariuszowi od Budimexu jaką ofertę otrzymałem, można było negocjować ceny i z bólem udało się wyrównać te pułapy. Mieszka się super i moi sąsiedzi nie niepokoją mnie na szczęście głośnymi imprezami. Parking też mam wykupiony i parkuje mi się na nim świetnie, nie mam żadnych kłopotów. Kłopotliwe jest jak spora grupa aut zastawi chodnik tak że nie da się przejść ale sytuacja jest mam nadzieję "prostowana" i w najbliższej przyszłości się unormuje. Jakość wykonania budynków na bardzo zadowalającym poziomie: żadnych problemów z oknami, skuteczne systemy wentylacji budynkowej i fajne układy mieszkań (duże okna, balkony itd). Zdarzają się oczywiście problemy rozruchowe jak przejściowe kłopoty z wodą, lub pęknięcia ścian które będą się pokazywać przez 3 lata od budowy budynku ale to standard na każdym nowym obiekcie.
Ogółem to osiedle jest świetnie skomunikowane: gęsto jeżdżące tramwaje i blisko do centrum, na miejscu mamy kilka fajnych lokali z usługami(lody, piwo, pizza, piekarnia), bliskie sąsiedztwo dyskontów. Na osiedlu da się też poczuć miłą atmosferę, zamieszkują je raczej młodzi ludzie często spędzający czas wolny na miejscach rekreacyjnych osiedla - można poznać fajne osoby![]()
Potwierdzam opinię. Bardzo przyjemne osiedle. Fajne punkty usługowe np lokale gastronomiczne. Jest ich już kilka i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Na początku były tylko pazu malu i to była masakra... ochrona osiedlowa powinna mieć ustalony konkretny zakres obowiązków.
Osiedle całkiem fajne i ładne, mieszka się dobrze. Wyciszenie ścian też uważam za dobre. Jedyny minus szczególnie dla osób bez wykupionych miejsc, lub dla gosci to parkowanie. Po 19tej zaparkowanie na osiedlu graniczy z cudem. Dodatkowo niektórzy parkują gdzie popadnie.
-
Antysłoikk
mim pisze:Osiedle całkiem fajne i ładne, mieszka się dobrze. Wyciszenie ścian też uważam za dobre. Jedyny minus szczególnie dla osób bez wykupionych miejsc, lub dla gosci to parkowanie. Po 19tej zaparkowanie na osiedlu graniczy z cudem. Dodatkowo niektórzy parkują gdzie popadnie.
No niestety jest mase "januszow" parkowania
No, ale przyznacie, że z parkowaniem w Krakowie ogólnie jest problem, więc niewiele to odejmuje naszemu osiedlu
Chociaż wiem, ze jest bardzo irytujące... Szczególnie parkowanie na chodnikach tak, że już nie ma opcji przejśc.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”