Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie
-
Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie
Nie ma i nie bedzie zgody dla buractwa parkujacego gdzie popadnie . Psuja renome i estetyke osiedla , a co najwazniejsze blokuja drogi pozarowe, o ktorych juz pisalem
... Juz swoimi zabytkami motoryzacji poniszczyli chodniki, zielence ...

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie
michalxg pisze:Czerwony pisze:Chodzi o zgodę, akceptację budowy przez dewelopera - budowy bez miejsc parkingowych. Ta była spolaryzowana politycznie slwk.
Naginasz Kolego rzeczywistość - nie budowy bez miejsc, bo miejsca są. A to, że jest ich mało to nie ma nic wspólnego z polityką, tylko z normami budowlanymi obowiązującymi na dzień wydania pozwolenia na budowę..
Pomijam fakt, że wciąż jest dużo miejsc w garażach podziemnych, które nie są sprzedane. Pewnie zmieściłyby się na nich samochody, które obecnie zastawiają chodniki. Ale wiadomo, lepiej ponarzekać, pożalić się, bo jak to może nie być darmowego miejsca do parkowania. Przecież tylko "frajerzy" kupują za tyle miejsca postojowe

-
Jak to nazwałes "frajerzy" kupili miejsca...Nie w mojej ocenie i opinii ale niestety ludzie nie kupią już miejsc po takich cenach jakie Budimex oferuje. Pomijając fakt, że on może narzucać swoją cenę, która jest zrozumiała bo brakuje miejsc, ale popatrzmy na wszystkie oferty miejsc postojowych w całym Krakowie, nie widziałem więcej jak 30 tysięcy za miejsce podziemne. Ważnym elementem tego sporu jest to, że Budimex dostał pozwolenie na budowę z taką małą ilością miejsc, ale niestety popatrzmy trzeźwo nie zdołamy dojść do porozumień...bo jak ktoś wcześniej zauważył nikomu nie dogodzisz. Musimy pamiętać, że jak wprowadzenie strefy wejdzie w życie dookoła naszego osiedla będzie nieciekawie już nie jest a co dopiero będzie. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda nam się usunąć samochody, które blokują drogi oraz chodniki a dwa trzeba wziąść pod uwagę, że potrzeba więcej miejsc. P.S. 50 tysięcy za miejsce, ktoś wcześniej napisał jak Cię nie stać to nie stać Cię również na samochód 10% aut na tym osiedlu może osiąga owa wartość, więc proszę was...
EdekSomsiad pisze:Jak to nazwałes "frajerzy" kupili miejsca...Nie w mojej ocenie i opinii ale niestety ludzie nie kupią już miejsc po takich cenach jakie Budimex oferuje. Pomijając fakt, że on może narzucać swoją cenę, która jest zrozumiała bo brakuje miejsc, ale popatrzmy na wszystkie oferty miejsc postojowych w całym Krakowie, nie widziałem więcej jak 30 tysięcy za miejsce podziemne. Ważnym elementem tego sporu jest to, że Budimex dostał pozwolenie na budowę z taką małą ilością miejsc, ale niestety popatrzmy trzeźwo nie zdołamy dojść do porozumień...bo jak ktoś wcześniej zauważył nikomu nie dogodzisz. Musimy pamiętać, że jak wprowadzenie strefy wejdzie w życie dookoła naszego osiedla będzie nieciekawie już nie jest a co dopiero będzie. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami uda nam się usunąć samochody, które blokują drogi oraz chodniki a dwa trzeba wziąść pod uwagę, że potrzeba więcej miejsc. P.S. 50 tysięcy za miejsce, ktoś wcześniej napisał jak Cię nie stać to nie stać Cię również na samochód 10% aut na tym osiedlu może osiąga owa wartość, więc proszę was...
Wszystko pięknie i fajnie ale nie bierzesz pod uwagę jednego...ceny za metr mieszkania.
Powiedzmy, że za metr ktoś płaci 4,5 tys mieszkanie około 50m2 = 225 tys plus garaż 50 tyś to masz 275 tys w przeliczeniu na m2 wychodzi ci 5.5 tys i w tym masz garaż. Przy obecnych cenach za m2 mieszkania nie wychodzi więcej niż w innych lokalizacjach bez garażu.
To jest kwestia spojrzenia całościowego na sprawę, a nie w taki sposób, że garaż kosztuje tyle i tyle. Albo masz tańsze mieszkanie niż 99% obecnie sprzedawanych nowych mieszkań i martwisz się jak zaparkować. Albo masz mieszkanie plus garaż za cenę i tak dobrą moim zdaniem.
Wielu moich znajomych kupowało mieszkania w przeciągu ostatnich 2 lat i płacąc za metr koło 6 tyś jeszcze do tego mieli obowiązek kupna garażu po 30 tyś a standard mieszkań jest bardzo porównywalny.
Fakt jest taki, że BX odbija sobie cenę mieszkań na garażach i tyle.
AnnaNY pisze:Wszystko pięknie i fajnie ale nie bierzesz pod uwagę jednego...ceny za metr mieszkania.
Powiedzmy, że za metr ktoś płaci 4,5 tys mieszkanie około 50m2 = 225 tys plus garaż 50 tyś to masz 275 tys w przeliczeniu na m2 wychodzi ci 5.5 tys i w tym masz garaż. Przy obecnych cenach za m2 mieszkania nie wychodzi więcej niż w innych lokalizacjach bez garażu.
To jest kwestia spojrzenia całościowego na sprawę, a nie w taki sposób, że garaż kosztuje tyle i tyle. Albo masz tańsze mieszkanie niż 99% obecnie sprzedawanych nowych mieszkań i martwisz się jak zaparkować. Albo masz mieszkanie plus garaż za cenę i tak dobrą moim zdaniem.
w punkt! pisałem o tym wiele razy. Niestety część ludzi chce zjeść ciastko i mieć ciastko.
Jak ktoś na siłę będzie chciał znaleźć argument to i latające krowy wymyśli.
Kto kumaty wie, że zrobił interes kupując mieszkanie na naszym osiedlu. Najbardziej bawią mnie krzykacze, które mówiły, że co to nie będzie za osiedle.... a teraz wychodzi numer jak ostatnio z moimi znajomymi. Kupili córce na Klinach mieszkanie miesiąc po naszym zakupie. Kupili mieszkanie 2m większe niż nasze za 5300m2. Ja kupiłem wraz z miejscem postojowym za 5130. Mieszkanie na klinach nie różni się niczym od mojego, a komunikacja na klinach to totalna masakra.
Kto kumaty wie, że zrobił interes kupując mieszkanie na naszym osiedlu. Najbardziej bawią mnie krzykacze, które mówiły, że co to nie będzie za osiedle.... a teraz wychodzi numer jak ostatnio z moimi znajomymi. Kupili córce na Klinach mieszkanie miesiąc po naszym zakupie. Kupili mieszkanie 2m większe niż nasze za 5300m2. Ja kupiłem wraz z miejscem postojowym za 5130. Mieszkanie na klinach nie różni się niczym od mojego, a komunikacja na klinach to totalna masakra.
Czy ma ktoś już informację na temat strefy zamieszkania? Czy w ogóle ja wprowadzają i kiedy się to w końcu stanie?
-
budimex rozsyła listy z kartą do głosowania w tej sprawie
GrzegorzDragon pisze:budimex rozsyła listy z kartą do głosowania w tej sprawie
Czy Bx rozsyła pisma do wszystkich mieszkańców czy tylko do właścicieli miejsc postojowych na działce infrastrukturalnej
Wczoraj pytałam o to AS Nieruchomości, dostałam taką odp:
" Z informacji jakie posiadam strefa zamieszkania została przegłosowana i zostanie opracowany projekt i ustawione odpowiednie znaki.
Pozdrawiam
Łukasz Szymczyk"
" Z informacji jakie posiadam strefa zamieszkania została przegłosowana i zostanie opracowany projekt i ustawione odpowiednie znaki.
Pozdrawiam
Łukasz Szymczyk"
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”