Witam
Czy ktoś z mieszkańców Nowych Czyżyn mógłby się podzielić wiedza na temat przedszkoli, szkol podstawowych. Ciężko zapisać dziecko do takiej placówki w jakiejś przyzwoitej odległości od domu?
Jestem ciekaw jak to wygląda do tej pory, bo kiedy skończą budować Orlińskiego i Avia to pewnie dzieci będą chodzić do szkół oddalonych o 10 km :/
Przedszkole, szkoła podstawowa - dostępność w Czyżynach
Re: Przedszkole, szkoła podstawowa - dostępność w Czyżynach
Oj, nie przesadzałbym, nie będzie tu dużo gorzej, niż w innych okolicach. Szkoły są w osiedlach sąsiednich, więc z tym nie powinno być jakichś dużych problemów. No a przedszkola... tu pewnie i tak nie ma co liczyć na państwowe, bo wiadomo, jak jest
Ale jak jest potrzeba, to rynek zwykle takie sprawy rozwiązuje
A dobre jest to, że dojazd z tej okolicy w inne części Krakowa jest całkiem niezły, więc nie powinno być źle w przyszłości, jak nie na miejscu, to gdzieś trochę dalej, ale też z dobrą komunikacją. Myślę, że w o wiele gorszej sytuacji są nowe osiedla stawiane na obrzeżach miasta, gdzie jeszcze "przed chwilą" były pola i rozwój usług publicznych nie nadąża za deweloperami.

Mieszkańcy osiedla Avia będą rejonowo należeć do Szkoły Podstawowej Nr 155 na os. IIPL, a mieszkańcy ul. Orlińskiego do Szkoły Podstawowej Nr 52
Dzięki @Atena za rzeczowe przedstawienie sprawy. Ciekawe jaką opinią cieszą się te szkoły
Ale generalnie wydaje się, że jednak tego rodzaju placówki można znaleźć w pobliżu, co jest całkiem dobrą informacją.

Atena pisze:Mieszkańcy osiedla Avia będą rejonowo należeć do Szkoły Podstawowej Nr 155 na os. IIPL, a mieszkańcy ul. Orlińskiego do Szkoły Podstawowej Nr 52
SP Nr 52 jest na os. Dywizjonu 303
Widzę, że na forum bardzo optymistycznie o szkołach.
Moja córka w tym roku zaczyna szkołę. Niestety już teraz w obu wspomnianych szkołach jest za dużo dzieci. Oczywiście większość dzieci się dostanie ale jeśli zwłaszcza w budynku szkoły 155 jest już kilka klas na każdy rocznik a dzieci zaczynają lekcje między 8 a 11 to jest niezbyt ciekawie.
W tej chwili dzieci jeszcze są jakoś upychane ale nie wyobrażam sobie aby te dwie szkoły wystarczyły kiedy w Avii i nowych blokach innych deweloperów zostaną zamieszkane wszystkie mieszkania. Nie wspominam już o żłobku - do jedynego publicznego w okolicy czekałem 1,5 roku. Teraz dostanie miejsca pewnie graniczy z cudem. Przedszkola podobnie.
Moja córka w tym roku zaczyna szkołę. Niestety już teraz w obu wspomnianych szkołach jest za dużo dzieci. Oczywiście większość dzieci się dostanie ale jeśli zwłaszcza w budynku szkoły 155 jest już kilka klas na każdy rocznik a dzieci zaczynają lekcje między 8 a 11 to jest niezbyt ciekawie.
W tej chwili dzieci jeszcze są jakoś upychane ale nie wyobrażam sobie aby te dwie szkoły wystarczyły kiedy w Avii i nowych blokach innych deweloperów zostaną zamieszkane wszystkie mieszkania. Nie wspominam już o żłobku - do jedynego publicznego w okolicy czekałem 1,5 roku. Teraz dostanie miejsca pewnie graniczy z cudem. Przedszkola podobnie.
SP52 miała max. 2500 uczniów + stołówka, gabinety lek. z wyposażeniem, czytelnia, świetlica, biblioteka. Na 2PL przerobili przedszkole, bo w dużym molochu to spada poziom. Na D303 są 2 czynne przedszkola, żłobek jest obok. Nie wiem czy są miejsca, ale z pewnych powodów sądzę, że one były budowane w innym celu.
A jakiś to był ten "inny cel" budowy przedszkoli?
Z powodu tego co jest pod spodem 52, 155, i jak one funkcjonowały na początku. Idź na spacer, rozejrzyj się po okolicy, wyjmij nos z komputera. PS.Taki działacz powinien wiedzieć.
a co jest pod spodem i jak funkcjonowały na początku?
(tego się nie zobaczy idąc na spacer
)
(tego się nie zobaczy idąc na spacer

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”