Nie działa dzwonek i domofon / jaka przyczyna - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
bieniek22

Nie działa dzwonek i domofon / jaka przyczyna - Orlińskiego 1

Postautor: bieniek22 » 11 wrz 2018, 20:00

Cześć.

Czy któryś z mieszkańców spotkał się z problemem jednoczesnego braku działania dzwonka do drzwi i domofonu?
Czy dzwonek do mieszkania jest jakoś połączony z domofonem?
Gdzie szukać ewentualnej usterki, jedyne co znajduje się w mieszkaniu to skrzynka z bezpiecznikami
i skrzynka teletechniczna, ale nie widzę tam nic co mogłoby być związane z dzwonkiem.

Klatka D.

PS. U sąsiada obok dzwonek do drzwi działa, piętro niżej też :o

schiemo

Re: Nie działa dzwonek i domofon / jaka przyczyna - Orlińskiego 1

Postautor: schiemo » 11 wrz 2018, 20:15

Dzwonek jest połączony z domofonem. Prawdopodobnie nastąpiło zwarcie w domofonie i dlatego nie działa, ani dzwonek, ani domofon. Mi taką usterkę usunął serwisant podczas wymiany domofonu.

bieniek22

Postautor: bieniek22 » 12 wrz 2018, 17:45

"Mi taką usterkę usunął serwisant podczas wymiany domofonu."

W ramach rękojmi/gwarancji, czy usługa płatna ?

schiemo

Postautor: schiemo » 18 wrz 2018, 16:30

Przy okazji wymiany domofonu na nowy za co zapłaciłem. Gdyby chodziło o naprawę to bodajże koszt wysłania serwisanta to 140 zl z trgo co pamiętam. Ale tutaj mogę się mylić. Na pewno nie na gwarancji w każdym bądź razie.

bieniek22

Postautor: bieniek22 » 17 paź 2018, 19:38

No i problem rozwiązany.

Usterka zgłoszona telefonicznie do administratora. Po kilku dniach zjawił się serwisant od domofonów.
Okazuje się, że instalacja domofonu/dzwonka znajduje się w skrzynce teletechnicznej pod skrzynką
bezpieczników. Pan sprawdził miernikiem kilka kabelków i stwierdził, że nie ma sygnału.
Za dzwonek i domofon są odpowiedzialne dwie wtyczki RJ45, które powinny być wpięte
w górnej części skrzynki. Po ich ponownym wpięciu wszystko działa.
Prawdopodobnie instalator UPC podczas podłączania internetu coś pomylił i wypiął wtyczkę.
Po ok. 5 minutach dzwonek i domofon ożyły.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”