Jakie podłogi w mieszkaniu?

Jak wykończyć i urządzić mieszkanie otrzymane w stanie deweloperskim - dyskusje ogólne.
Feelip

Re: Jakie podłogi w mieszkaniu?

Postautor: Feelip » 13 lut 2015, 18:46

Jeśli kupujesz mieszkanie dla własnych potrzeb, warto dopłacić i kupić drewno, a nie laminowaną tekturkę. Jeśli mieszkanie jest inwestycją pod wynajem, raczej panele o zwiększonych parametrach wytrzymałości, z woskowanymi zamkami. Najemca potrafi zniszczyć wszystko :mrgreen:

iti

Postautor: iti » 14 lut 2015, 20:00

Dzięki @Feelip, właśnie mniej więcej tak do tego podchodzę. W mieszkaniu mam zamiar pomieszkać przynajmniej kilka lat i chciałbym, żeby się tam czuć dobrze. A skąd takie złe zdanie o najemcach? :) Kilka lat już wynajmuję i raczej nigdy nie było problemów z tym, że coś zostało zniszczone po przeprowadzce. Znajomi, którzy też wynajmują podobnie, nie mieli takich akcji. Choć pewnie zawsze można źle trafić :twisted:

Feelip

Postautor: Feelip » 18 lut 2015, 22:09

iti pisze:Dzięki @Feelip, właśnie mniej więcej tak do tego podchodzę. W mieszkaniu mam zamiar pomieszkać przynajmniej kilka lat i chciałbym, żeby się tam czuć dobrze. A skąd takie złe zdanie o najemcach? :) Kilka lat już wynajmuję i raczej nigdy nie było problemów z tym, że coś zostało zniszczone po przeprowadzce. Znajomi, którzy też wynajmują podobnie, nie mieli takich akcji. Choć pewnie zawsze można źle trafić :twisted:

Nic tylko pozazdrościć najemców. Obyś nigdy nie poznał tych drugich. Ja i moi znajomi przerabiamy te trudne przypadki :mrgreen: Ostatnio po obejzeniu mieszkania znajomych, nie uwierzylem ze takie szkody potrafił zrobic w 6 mcy człowiek, no ale moze ktos po wypaleniu mocnej trawy, wypiciu butelki wodki myslal ze jest w lesie i rąbie drzewo a nie kanape, sedes i piekarnik...

kuba

Postautor: kuba » 05 sie 2015, 17:49

co sądzicie o panelach jednego rodzaju (ten sam kolor w jedną strone polozone ;) ) od pokoju z aneksem, drugiego pokoju po przedpokój do drzwi praktycznie. Jedynie w kuchni przy meblach płytki no i oczywiście łazienka... prosze o opinie :D

HKM

Postautor: HKM » 05 sie 2015, 20:47

kuba, osobiście polecam takie rozwiązanie - w moim obecnym mieszkaniu udało się tak położyć panele że nie ma progów pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami - optycznie powiększa to mieszkanie i unikamy w ten sposób pstrokacizny. w nowym mieszkaniu tez tak zrobię

iti

Postautor: iti » 05 sie 2015, 21:15

Generalnie pomysł nie jest zły, ja pewnie tez będę robił panele/podłogi/parkiety tego samego koloru, z tym, że do tego, co napisałeś, miałbym jedną uwagę. Zastanów się czy chcesz mieć panele aż do drzwi wejściowych, czy nie lepiej w przedpokoju, w okolicy drzwi wejściowych nie położyć płytek. Pewnie na panelach i tak położyłbyś wreszcie wykładzinę, bo zwłaszcza zimą, na butach się nosi, leje się z nich, sypie sól, piasek - dla paneli czy parkietu nie są to dobre warunki. Ja jednak przynajmniej w części przedpokoju chciałbym mieć glazurę. Zwłaszcza, że ostatnio widziałem, że da się ją tak dopasować płytki ceramiczne do koloru paneli, tak że trudno odróżnić co jest co i gdzie się łączy :)

kuba

Postautor: kuba » 05 sie 2015, 22:22

Dzięki za porady no własnie sam nie wiem co jeszcze zrobię, albo panele do drzwi i cos na nie przy drzwiach się połozy albo przy samych drzwiach (tak do drzwi łazienkowych - u mnie to dość blisko) płytki. Ale pomysł z panelami jednego rodzaju w róznych pomieszczeniach uważam za dobry, widziałem i rzeczywiście nie ma dziwnych łączeń i wizualnie średnie mieszkanie optycznie większe się wydaje :)
pzdr.

mila

Postautor: mila » 26 sie 2015, 16:31

Fajne są też płytki drewnopodobne, sama mam w korytarzu takie: ibudujemy.pl/holtzer.html, a w reszcie mieszkania normalne panele i nie widać tak różnicy, a wiadomo, że taki korytarz to miejsce do gromadzenia piasku, błota i Bóg wie czego więc trzeba tam cały czas sprzątać, a takie płytki tylko przetrę mopem i po sprawie :D

Atena

Postautor: Atena » 27 sie 2015, 20:27

Dzięki za link do strony, ciekawe są niektóre wzory i ceny w miarę normalne

ragar

Postautor: ragar » 27 sie 2015, 23:26

Mnie też się podobają, widziałbym je w przedpokoju, może w kuchni, a nawet nad łazienką bym się zastanowił :) Ostatnio odwiedziłem znajomego w nowym mieszkaniu, miał właśnie połączone płytki w kuchni/aneksie z panelami w salonie, dobrą chwilę musiałem się wpatrywać, żeby znaleźć miejsce, w którym obydwa materiały się łączą.

Wróć do „Urządzenie mieszkania - ogólne dyskusje”