Jakie podłogi w mieszkaniu?
Re: Jakie podłogi w mieszkaniu?
Jeśli kupujesz mieszkanie dla własnych potrzeb, warto dopłacić i kupić drewno, a nie laminowaną tekturkę. Jeśli mieszkanie jest inwestycją pod wynajem, raczej panele o zwiększonych parametrach wytrzymałości, z woskowanymi zamkami. Najemca potrafi zniszczyć wszystko 

Dzięki @Feelip, właśnie mniej więcej tak do tego podchodzę. W mieszkaniu mam zamiar pomieszkać przynajmniej kilka lat i chciałbym, żeby się tam czuć dobrze. A skąd takie złe zdanie o najemcach?
Kilka lat już wynajmuję i raczej nigdy nie było problemów z tym, że coś zostało zniszczone po przeprowadzce. Znajomi, którzy też wynajmują podobnie, nie mieli takich akcji. Choć pewnie zawsze można źle trafić 

iti pisze:Dzięki @Feelip, właśnie mniej więcej tak do tego podchodzę. W mieszkaniu mam zamiar pomieszkać przynajmniej kilka lat i chciałbym, żeby się tam czuć dobrze. A skąd takie złe zdanie o najemcach?Kilka lat już wynajmuję i raczej nigdy nie było problemów z tym, że coś zostało zniszczone po przeprowadzce. Znajomi, którzy też wynajmują podobnie, nie mieli takich akcji. Choć pewnie zawsze można źle trafić
Nic tylko pozazdrościć najemców. Obyś nigdy nie poznał tych drugich. Ja i moi znajomi przerabiamy te trudne przypadki

co sądzicie o panelach jednego rodzaju (ten sam kolor w jedną strone polozone
) od pokoju z aneksem, drugiego pokoju po przedpokój do drzwi praktycznie. Jedynie w kuchni przy meblach płytki no i oczywiście łazienka... prosze o opinie 

kuba, osobiście polecam takie rozwiązanie - w moim obecnym mieszkaniu udało się tak położyć panele że nie ma progów pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami - optycznie powiększa to mieszkanie i unikamy w ten sposób pstrokacizny. w nowym mieszkaniu tez tak zrobię
Generalnie pomysł nie jest zły, ja pewnie tez będę robił panele/podłogi/parkiety tego samego koloru, z tym, że do tego, co napisałeś, miałbym jedną uwagę. Zastanów się czy chcesz mieć panele aż do drzwi wejściowych, czy nie lepiej w przedpokoju, w okolicy drzwi wejściowych nie położyć płytek. Pewnie na panelach i tak położyłbyś wreszcie wykładzinę, bo zwłaszcza zimą, na butach się nosi, leje się z nich, sypie sól, piasek - dla paneli czy parkietu nie są to dobre warunki. Ja jednak przynajmniej w części przedpokoju chciałbym mieć glazurę. Zwłaszcza, że ostatnio widziałem, że da się ją tak dopasować płytki ceramiczne do koloru paneli, tak że trudno odróżnić co jest co i gdzie się łączy 

Dzięki za porady no własnie sam nie wiem co jeszcze zrobię, albo panele do drzwi i cos na nie przy drzwiach się połozy albo przy samych drzwiach (tak do drzwi łazienkowych - u mnie to dość blisko) płytki. Ale pomysł z panelami jednego rodzaju w róznych pomieszczeniach uważam za dobry, widziałem i rzeczywiście nie ma dziwnych łączeń i wizualnie średnie mieszkanie optycznie większe się wydaje 
pzdr.

pzdr.
Fajne są też płytki drewnopodobne, sama mam w korytarzu takie: ibudujemy.pl/holtzer.html, a w reszcie mieszkania normalne panele i nie widać tak różnicy, a wiadomo, że taki korytarz to miejsce do gromadzenia piasku, błota i Bóg wie czego więc trzeba tam cały czas sprzątać, a takie płytki tylko przetrę mopem i po sprawie 

Dzięki za link do strony, ciekawe są niektóre wzory i ceny w miarę normalne
Mnie też się podobają, widziałbym je w przedpokoju, może w kuchni, a nawet nad łazienką bym się zastanowił
Ostatnio odwiedziłem znajomego w nowym mieszkaniu, miał właśnie połączone płytki w kuchni/aneksie z panelami w salonie, dobrą chwilę musiałem się wpatrywać, żeby znaleźć miejsce, w którym obydwa materiały się łączą.

Wróć do „Urządzenie mieszkania - ogólne dyskusje”