Czesc wszystkim!
moje pytanie brzmi: ile czasu trwa "oddawanie kluczy"?? wg tego co mamy napisane w umowie, blok przy Orlinskiego 6 zostanie skonczony (bodajze) 6 czerwca 2016, a wpisy u notariusza maja sie odbyc najpozniej w styczniu 2017. Czy w tym czasie, czyli juz w czerwcu, moge zaczac wykonczenie mieszkania? Chodzi mi glownie o terminy ekip remontowych ktore jak wiadomo sa dlugie i trzeba sie umawiac... nie chce umowic sie z nimi na czerwiec, jesli okaze sie ze klucze dostane np we wrzesniu. Macie jakies doswiadczenia w tym temacie? Albo informacje od Budimexu?
Termin odbioru kluczy i możliwość wykańczania mieszkania
Termin odbioru kluczy i możliwość wykańczania mieszkania
Ostatnio zmieniony 06 lip 2015, 14:46 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Doprecyzowany tytuł postu
Powód: Doprecyzowany tytuł postu
Re: Termin odbioru kluczy i możliwość wykańczania mieszkania
Dołączam się do pytania. Np. Orlińskiego 4 mają skończyć w z końcem bieżącego roku wg harmonogramu, ale czas dokonania wpisu w księdze, to chyba najpóźniej mniej więcej połowa sierpnia roku przyszłego :/ Stąd pytanie, może jest tu ktoś, kto to wszystko przechodził już z Budimexem. Mam nadzieję, że wejść do mieszkania i coś w nim robić będzie można jednak wcześniej. Rozumiem, że wcześniej blok będzie musiał uzyskać jeszcze wszelkie zgody na użytkowanie itp., ale mam nadzieję, że nie zajmie to prawie 8 miesięcy. Może po odbiorach technicznych przez mieszkańców będzie można już coś zacząć robić (tylko też nie wiadomo kiedy one będą miały miejsce). Ktoś się orientuje jak ten temat wygląda w praktyce 

Termin zakończenia robót budowlanych to wyłącznie data od ktorej BDX rozpoczyna procedury odbiorowe. Na spokojnie mozesz doliczyc 2-3 mce do rozpoczecia przekazywania kluczy. Po zgloszeniu zakonczenia robot: 14 dni na Straz i PIS, pozniej 21 dni na PINB, pozniej 14 dni na ostatecznosc decyzji - o ile jest decyzj,, pozniej jeszcze trzeba wydzielic samodzielnosc lokali.
Tak właśnie podejrzewałem, że może minąć sporo czasu, choć chciałbym się tu pozytywnie zdziwić, no ale @Feelip rozwiałeś moje płonne nadzieje
W każdym razie dzięki za informację, mimo wszystko dobrze wiedzieć takie rzeczy wcześniej. I samo przekazywanie kluczy przekazaniem kluczy, ale o tyle dobrze byłoby wiedzieć wcześniej kiedy to nastąpi, żeby można było się z wyprzedzeniem poumawiać z fachowcami, ale wygląda na to, że z czymś takim będzie problem (jeszcze przy odbieraniu własnego mieszkania mogą przecież wyjść jakieś rzeczy do poprawy).
No nic, wygląda na to, że wszystko będzie trwało prawie dwa lata, w przypadku Orlińskiego 4, a to przecież wcale nie jest duży blok, jak na standardy tego osiedla
Jeszcze raz dzięki za info 

No nic, wygląda na to, że wszystko będzie trwało prawie dwa lata, w przypadku Orlińskiego 4, a to przecież wcale nie jest duży blok, jak na standardy tego osiedla

Mam nadzieje, że to odpowiednie miejsce i pozwolę sobie wyrazić opinie na temat firmy, z której usług korzystałem przy odbiorze mieszkania w Atal City Towers.
Zacznę od tego, że nie pomyślałbym o tym ile faktycznie należy sprawdzić podczas przekazania kluczy, ale do rzeczy, pojawiają się dwie osoby, dostałem informację ile mniej więcej czasu będa potrzebowali na sprawdzenie mojego mieszkania. Około 2 godziny wydawało się dużo ale szybko zrozumiałem dlaczego. zaczęli pomiary, laserowe pomiary długości, badania temperatur ścian ich wilgotności, sprawdzenie kątów pomiędzy nimi, jakość wykonania tynków wylewek, test instalacji elektrycznej, sprawdzenie gniazdek, skrzynki elektrycznej,zgodność z projektami WOD-KAN, CO, elektryka, przegląd okien, drzwi, balustrada i spadek na balkonie. Pojawiający się przy tym arsenał sprzętu jest imponujący. Ale na tym nie koniec, przychodzi moment zgłaszania usterek reakcja pracowników dewelopera jest natychmiastowa, wszystko na NIE, jednak po wyrecytowaniu treści chyba wszystkich norm i przepisów budowlanych usterki trafiają do protokołu odbioru mojego mieszkania od tej chwili strona dewelopera ma 30 dni na ustosunkowanie się do spisanej listy. Ponad trzy tygodnie później Atal odpowiada, ponad połowa na NIE, argumentacja na poziomie BO NIE. Przesyłam zatem odpowiedź do firmy od inspekcji mojego M. Architekt firmy, który był obecny przy inspekcji wystosował oficjalne pismo podtrzymujące słuszność zgłoszonych wad argumentując treściami obowiązujących norm i przepisów budowlanych. Efekt był o wiele lepszy. W efekcie prawie wszystkie zgłoszone usterki mam poprawione.
Fachowców firmy od inspekcji mieszkania polecam każdemu kto chce być pewnym na co przeznacza dorobek swojego życia i chce uniknąć kosztów naprawy niedociągnięć dewelopera. ( Co do firmy Atal mam odrobinę odmienne zdanie.)
Namiary mogę podać zainteresowanym.
Zacznę od tego, że nie pomyślałbym o tym ile faktycznie należy sprawdzić podczas przekazania kluczy, ale do rzeczy, pojawiają się dwie osoby, dostałem informację ile mniej więcej czasu będa potrzebowali na sprawdzenie mojego mieszkania. Około 2 godziny wydawało się dużo ale szybko zrozumiałem dlaczego. zaczęli pomiary, laserowe pomiary długości, badania temperatur ścian ich wilgotności, sprawdzenie kątów pomiędzy nimi, jakość wykonania tynków wylewek, test instalacji elektrycznej, sprawdzenie gniazdek, skrzynki elektrycznej,zgodność z projektami WOD-KAN, CO, elektryka, przegląd okien, drzwi, balustrada i spadek na balkonie. Pojawiający się przy tym arsenał sprzętu jest imponujący. Ale na tym nie koniec, przychodzi moment zgłaszania usterek reakcja pracowników dewelopera jest natychmiastowa, wszystko na NIE, jednak po wyrecytowaniu treści chyba wszystkich norm i przepisów budowlanych usterki trafiają do protokołu odbioru mojego mieszkania od tej chwili strona dewelopera ma 30 dni na ustosunkowanie się do spisanej listy. Ponad trzy tygodnie później Atal odpowiada, ponad połowa na NIE, argumentacja na poziomie BO NIE. Przesyłam zatem odpowiedź do firmy od inspekcji mojego M. Architekt firmy, który był obecny przy inspekcji wystosował oficjalne pismo podtrzymujące słuszność zgłoszonych wad argumentując treściami obowiązujących norm i przepisów budowlanych. Efekt był o wiele lepszy. W efekcie prawie wszystkie zgłoszone usterki mam poprawione.
Fachowców firmy od inspekcji mieszkania polecam każdemu kto chce być pewnym na co przeznacza dorobek swojego życia i chce uniknąć kosztów naprawy niedociągnięć dewelopera. ( Co do firmy Atal mam odrobinę odmienne zdanie.)
A ile taka przyjemność kosztuje Panie inspektorze
tak z czystej ciekawości ?

Też podłączam się do powyższego pytania 

W sumie w necie sprawdziłem 200-300 zł 

dabek1 pisze:Mam nadzieje, że to odpowiednie miejsce i pozwolę sobie wyrazić opinie na temat firmy, z której usług korzystałem przy odbiorze mieszkania w Atal City Towers.
Bez obrazy, ale w mojej opinii przerost formy nad treścią. Ja tez wspomagam nabywców w odbiorze i zawsze zadaje im na wstępie pytanie: "Czy zależy Ci na odbiorze mieszkania czy chcesz się tłuc z deweloperem o pierdoły?" Budownictwo mieszkaniowe to najprostsze budowanie, więc nie ma sensu tworzenie niepotrzebnej otoczki tajemniczości i skomplikowania czegoś co jest proste jak budowa cepa. Możesz spierać się z deweloperem o kwestie nieistotne i odebrać mieszkanie 3 miesiące później niż sąsiedzi, bo deweloper pod byle pretekstem uzasadni usuniecie usterek w okresie dłuższym niż 30 dni i nic mu nie zrobisz. Do tego same zachowanie "fachowców" świadczy o tym ze pracują raczej na pokaz, przynoszą kilka zabawek by oczarować klienta.. Sprawdzenie temperatury i wilgotności tynku...

Nie kontynuuje wywodu, szkoda mi klawiatury. Przyjdzie czas odbiorów to wrzuce na forum sciagawke co i jak sprawdzić i każdy zrobi to sam za darmo..i będzie miał swiadomosc ze to co istotne sprawdzil, a nawet jak cos przeoczy to napisze później do dewelopera reklamacje, bo ma jeszcze prawo do rękojmi..
Feelip pisze:Nie kontynuuje wywodu, szkoda mi klawiatury. Przyjdzie czas odbiorów to wrzuce na forum sciagawke co i jak sprawdzić i każdy zrobi to sam za darmo..i będzie miał swiadomosc ze to co istotne sprawdzil, a nawet jak cos przeoczy to napisze później do dewelopera reklamacje, bo ma jeszcze prawo do rękojmi..
A udałoby CI się wrzucić przed odbiorami, które zaczynają się w O4 niebawem + inni z innych budynków też by skorzystali.
Wróć do „Odebranie kluczy i odbiór nowego mieszkania od dewelopera”