Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex
- Wściekły Wąż
Re: Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex
My byliśmy dzisiaj, jak na zakończoną budowę, to za dużo spychaczy po niej jeździ
.

Cześć 
Byłem dziś na osiedlu i trochę podpytałem, podpatrzyłem...
Sprawa wygląda następująco, że w środku mają już prawie wszystko skończone. Teraz sprzątają tam, mają jeszcze trochę szpachlowania i robią ewentualne poprawki. Widać też folię na oknach.
Na zewnątrz nie jest już tak kolorowo. Braki w kostce, rusztowania, studzienki, krawężniki, nie mówiąc już ile będzie jeszcze sprzątania. Najgorsze jest to, że na budowie nie ma pracowników, a jak już są to niewiele robią. Widać było max z 10 osób, głównie spacerujące i konwersujące pary
Po rozmowie z jedną z nich, potwierdziły się moje obawy odnośnie inwestycji. Usłyszałem, że raczej w tym roku nie skończą, ale te słowa traktowałbym z pewnym dystansem.
Udałem się później do biura. Tam usłyszałem znaną kwestę, że nadzór budowlany ma być podbity najprawdopodobniej do końca tygodnia. Kolejnych aneksów nie przewidują.

Byłem dziś na osiedlu i trochę podpytałem, podpatrzyłem...
Sprawa wygląda następująco, że w środku mają już prawie wszystko skończone. Teraz sprzątają tam, mają jeszcze trochę szpachlowania i robią ewentualne poprawki. Widać też folię na oknach.
Na zewnątrz nie jest już tak kolorowo. Braki w kostce, rusztowania, studzienki, krawężniki, nie mówiąc już ile będzie jeszcze sprzątania. Najgorsze jest to, że na budowie nie ma pracowników, a jak już są to niewiele robią. Widać było max z 10 osób, głównie spacerujące i konwersujące pary

Po rozmowie z jedną z nich, potwierdziły się moje obawy odnośnie inwestycji. Usłyszałem, że raczej w tym roku nie skończą, ale te słowa traktowałbym z pewnym dystansem.
Udałem się później do biura. Tam usłyszałem znaną kwestę, że nadzór budowlany ma być podbity najprawdopodobniej do końca tygodnia. Kolejnych aneksów nie przewidują.

Ja tez dzisiaj kontaktowalem sie z Budimexem i uslyszalem ze maja termin do 21 listopada z oddaniem mieszkan i jego sie trzymaja, spytalem co w przypadku jak bedzie wypis np dopiero za miesiac to czy tez sie beda trzymac terminu to ponownie uslyszalem ze tak poniewaz po wypisie jest tylko kwestia odbioru mieszkan od wykonawcow przez Budimex przy czym maja sie z tym sprezyc i oddania im wlascicielom. Co z tego wyjdzie zobaczymy wszyscy z czasem. Ale z tego co widac po blokach i otoczeniu jakby chcieli i weszli tam porzadna ekipa to tydzien i wszystko pokonczone. A co do wypisu zakonczenia budowy to mialbyc podobno w piatek ale nie bylo.. i tak jak pisze przedmowca ma byc na dniach...
- Wściekły Wąż
Potwierdzam, że w środku budynków (nie wiem czy wszystkich) trwa już sprzątanie. Wczoraj widzieliśmy pracownice chodzące z wiadrami i mopami pomiędzy klatkami schodowymi, ewidentnie w środku nie będą już prowadzone ciężkie roboty.
A co do wpisu przedmówcy, że nie zdążą w tym roku... jest początek października, do końca roku prawie pełne trzy miesiące. Pracy z kostką, studzienkami i podmalunkami jest może na tydzień. Serio, nie widzę co by można było robić przez trzy miesiące, żeby nie zdążyć. Wczoraj nawet wozili spychaczem ziemię pod trawnik, taką czystą i przesianą. W większości miejsc widać, że już jest położona wierzchnia warstwa "na gotowo". Z cięższych robót to chyba tylko zostało asfaltowanie drogi (chyba będzie asfaltowa?), ale to jest kilka godzin roboty a nie trzy miesiące.
Jest obsuwa, nie oszukujmy się, ale nie panikujmy, że nie wyrobią się do końca roku, bo aż tak źle to nie wygląda.
A co do wpisu przedmówcy, że nie zdążą w tym roku... jest początek października, do końca roku prawie pełne trzy miesiące. Pracy z kostką, studzienkami i podmalunkami jest może na tydzień. Serio, nie widzę co by można było robić przez trzy miesiące, żeby nie zdążyć. Wczoraj nawet wozili spychaczem ziemię pod trawnik, taką czystą i przesianą. W większości miejsc widać, że już jest położona wierzchnia warstwa "na gotowo". Z cięższych robót to chyba tylko zostało asfaltowanie drogi (chyba będzie asfaltowa?), ale to jest kilka godzin roboty a nie trzy miesiące.
Jest obsuwa, nie oszukujmy się, ale nie panikujmy, że nie wyrobią się do końca roku, bo aż tak źle to nie wygląda.
Jest jeszcze chyba kwestia płytek na balkonach. Ostatnio (tydzień temu) jak patrzyliśmy na balkony (z piętra budynku poczty
) to w bloku C były położone tylko na pierwszym piętrze, natomiast w bloku B, pierwsze piętro jeszcze nie miało w ogóle płytek. Zdaje mi się, że blok D też jeszcze nie ma płytek na balkonach. Oni dają jeszcze na balkon takie parapety, i tego na pewno brakowało conajmniej w bloku D.
W ogóle kwestia balkonów zdaje się niedokończona. Na blokach B i C, zdarzają się też balkony z niepomalowanymi osłonami.

W ogóle kwestia balkonów zdaje się niedokończona. Na blokach B i C, zdarzają się też balkony z niepomalowanymi osłonami.
Pozwolenie na użytkowanie przez inspektora nadzoru budowlanego, na które tak wszyscy czekamy może nie być jednoznaczne w naszym przypadku z zakończeniem budowy
bo:
Na stronie Ministerstwa Przedsiębiorczości w dziale dla inwestorów gdzie opisywane jest właśnie "pozwolenie na użytkowanie" jest taki mały punkcik, który mnie rozłożył na łopatki
Także tym pozwoleniem to chyba próbują nas trochę uspokoić
Do pierwszych terminów mamy jeszcze 48 dni, to dużo, czy mało? niebawem się przekonamy...

Na stronie Ministerstwa Przedsiębiorczości w dziale dla inwestorów gdzie opisywane jest właśnie "pozwolenie na użytkowanie" jest taki mały punkcik, który mnie rozłożył na łopatki

2. Nadzór budowlany może dokonać odbioru obiektu budowlanego pomimo niewykonania części robót budowlanych lub wykończeniowych (pod warunkiem, że nie są to instalacje i urządzenia służące ochronie środowiska). W wydanej decyzji nadzór może podać ci termin wykonania tych robót.
Także tym pozwoleniem to chyba próbują nas trochę uspokoić

-
No i jest potwierdzenie z Budimexu że budowa zakończona. Także powinno być dobrze. Teraz tylko czekać na odbiory 

- Wściekły Wąż
My nie dostaliśmy żadnej informacji, a nawet dzwoniliśmy dzisiaj do Budimexu w sprawie przedłużenia ostatniej płatności i nic nie powiedzieli. Dostałeś oficjalne pismo?
Wściekły Wąż pisze:My nie dostaliśmy żadnej informacji, a nawet dzwoniliśmy dzisiaj do Budimexu w sprawie przedłużenia ostatniej płatności i nic nie powiedzieli. Dostałeś oficjalne pismo?
Ja dostalam maila od Budimexu z zalacznikiem podpisanym przez kierownika projektu, ze osiagnieto 100%. W mailu jest tez napisane:
"Tych z Państwa, którzy nie dokonali jeszcze wpłaty raty do 100% prosimy o zrealizowanie brakującej kwoty do 100% w terminie do 22 października 2018r"
ma ktoś może aktualne zdjęcia ? jak wygląda 100 % ?
Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”