Mieszkania na najwyższym piętrze - kilka informacji / jak się mieszka - os. Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
iti

Mieszkania na najwyższym piętrze - kilka informacji / jak się mieszka - os. Orlińskiego

Postautor: iti » 14 lip 2014, 23:27

Ja trochę się wahałem, ale w końcu wziąłem (zarezerwowałem) mieszkanie na ostatnim, najwyższym piętrze. Największe obawy miałem przed tym, czy w lecie, podczas upałów nie będę miał w mieszkaniu sauny przez nagrzewający się dach/sufit, bo pomiędzy nimi nie będzie żadnego strychu. Ale podobno między dachem a mieszkaniem, ma być gruba na 20 cm warstwa styropianu. Co nieco można się również dowiedzieć, od mieszkańców zrealizowanych już budynków na osiedlu Avia. Podobno nie ma takich problemów, że jest gorąco w słoneczne dni. A poza tym ostatnie deszcze pokazały również, że dach jest całkiem szczelny, nic nie przecieka i w zasadzie jest wszystko ok., więc wychodzi na to, że fachowcy z Budimexu potrafią to dobrze zrobić. Jeśli ktoś ma do tego jeszcze jakieś uwagi, to zapraszam do dyskusji.

lukasz

Re: Mieszkania na najwyższym piętrze - kilka informacji / jak się mieszka - os. Orlińskiego

Postautor: lukasz » 28 lip 2014, 19:28

Oby nie tak szczelne jak dach hali garażowej w Avii 6. Ponoć już naliczono 16 przecieków...

iti

Re: Mieszkania na najwyższym piętrze - kilka informacji

Postautor: iti » 28 lip 2014, 21:03

@lukasz, a możesz coś więcej o tym napisać, bo to ciekawe? I to chodzi o ten dach, który jest nad halą garażową pomiędzy dwoma budynkami? Z drugiej strony, była już tu na forum też wypowiedź osoby, która rzekomo mieszka właśnie w Avii 6 na ostatnim piętrze i tam problemów żadnych nie było i to nawet podczas największych ulew... Choć też nigdy nie wiadomo jak to finalnie wyjdzie, okaże się. Inna sprawa, że pewnie inaczej robi się dach garażu, a inaczej budynku mieszkalnego.

lukasz

Postautor: lukasz » 28 lip 2014, 21:49

No więcej nie napiszę, bo osobiście nie widziałem. Obiły mi się takie informacje o uszy.

Mieszkam sobie w 6 od kilku tygodni jako najemca mieszkania i sam się zastanawiałem też nad kupnem mieszkania, ale czym dłużej mieszkam, tym bardziej się zniechęcam. To osiedle to będzie komunikacyjnie horror, a jakość wykończeń Budimexu też pozostawia sporo do życzenia. Dla porównania, byłem ostatnio w sąsiednim bloku na 2 Pułku (ten nowy z Lewiatanem). Blok dużo mniejszy, a dwie windy, każde mieszkanie ma komórkę lokatorską na piętrze, duża, przestronna wózkownia. W Avii takich luksusów nie ma... A i miejsce parkingowe kosztowało 20 tys. w podziemnym garażu.

Nowy

Postautor: Nowy » 28 lip 2014, 23:28

To bardzo ciekawe co piszesz. Ja również jestem bliski zakupienia mieszkania na tym osiedlu, i na pewno nie tylko ja, więc może podzielisz się ze mną i z innymi szukającymi swoimi odczuciami w części forum o jakości wykonania Avii, myślę że dla sporej ilości osób, Twoja opinia może być bardzo pomocna. Co do tego, że z parkingami będzie tam słabo, to pełna zgoda. No a blok z Lewiatanem... rzeczywiście wygląda bardzo pozytywnie i do tego nie ma dookoła płotu, tylko ciekawe ile tam metr mieszkania kosztował i czy była to cena porównywalna z Avią czy Orlińskiego.

Yankes

Postautor: Yankes » 29 lip 2014, 14:52

nie róbcie proszę psychozy
cena jest bardzo atrakcyjna i z tego co ludzie i znajomi mówią u każdego developera zawsze coś znajdziesz, bo " jeszcze się taki nie urodził "

cena 20 tyś za miejsce parkingowe niby dużo, ale w każdym dużym mieście robi lub zrobił się problem z parkowaniem. 20 tyś za miejsce w garażu podziemnym super sprawa. Co innego cena 50tyś jak obecnie chcą. Przychodzi zima nie skrobiesz, odsypujesz itd.

lukasz

Postautor: lukasz » 29 lip 2014, 17:17

No wiadomo, ze na 2 Pulku bylo drozej, ja jednak dochodze do wniosku, ze poki co mieszkania kupowal nie bede. Nie wiadomo jak za chwile ze stopami procentowymi, gieldy na swiecie szaleja, a tu trzeba podjac decyzje ktorej skutki bedzie sie odczuwac do konca zycia i sie kupuje cos, co nawet nie wiadomo do konca jak bedzie wygladac.

Nowy pisze:To bardzo ciekawe co piszesz. Ja również jestem bliski zakupienia mieszkania na tym osiedlu, i na pewno nie tylko ja, więc może podzielisz się ze mną i z innymi szukającymi swoimi odczuciami w części forum o jakości wykonania Avii, myślę że dla sporej ilości osób, Twoja opinia może być bardzo pomocna. Co do tego, że z parkingami będzie tam słabo, to pełna zgoda. No a blok z Lewiatanem... rzeczywiście wygląda bardzo pozytywnie i do tego nie ma dookoła płotu, tylko ciekawe ile tam metr mieszkania kosztował i czy była to cena porównywalna z Avią czy Orlińskiego.

Pytaj, na sciankach dzialowych sie totalnie nie znam, na budowlance tez, ale te co sa w 6 moim zdaniem nie sa takie delikatne. Dobrze tlumia dzwiek.

iti

Postautor: iti » 01 sie 2014, 10:13

No właśnie zastanawiam się czy w tej części Avii, która już stoi, też ścianki działowe były z tego samego materiału. Być może to jeszcze bloczki betonowe, silikatowe lub cegły ceramiczne. Może to być dlatego, że dopiero ostatnio zmieniali wszystkim zapisy w umowach i dodawali tam nową technologię - właśnie gips.

A z sytuacją gospodarczą to masz @lukasz rację i nie masz, bo to wszystko zależy od tego, jakie kto ma podejście do kupna i czym dysponuje na starcie. Jasne, ze stopy na tak niskim poziomie wiecznie nie będą się utrzymywały. Z drugiej strony, jeśli ktoś ma większą gotówkę, albo nie bierze kredytu na długo i raczej lekko go spłaci, to wtedy chyba warto kupić, choćby czysto inwestycyjnie, bez zakładania, że będzie się tam mieszkało do końca życia.

ATM

Postautor: ATM » 01 sie 2014, 10:23

Z tego co się orientuję, to w Avii 6 ścianki działowe są z bloczków silikatowych.

iti

Postautor: iti » 01 sie 2014, 10:38

Czyli jest mniej więcej tak, jak mówiłem, dzięki @ATM za podrzucenie tej informacji. Co by nie powiedzieć, zmiana na gipsowe jest tutaj mało korzystna.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”