Wilgoć w piwnicy / jak sobie z nią radzić / jak radzić sobie z pleśnią w piwnicy

Jak odbierać mieszkanie od dewelopera, jak je wykończyć oraz jak urządzić salon, kuchnię, sypialnie, łazienkę itp.
darekodz

Wilgoć w piwnicy / jak sobie z nią radzić / jak radzić sobie z pleśnią w piwnicy

Postautor: darekodz » 24 lip 2018, 22:30

Czy w Waszych komórkach lokatorskich również jest wilgoć?
Mieszkam od marca (O10), komórka jest "umeblowana" od maja. Kilka dni temu zauważyłem pleśń pod oraz na półkach. Próbowałem z tym walczyć (preparaty na pleśń z castoramy), myślałem że to tylko kwestia półek przy podłodze ale biały mech zaczął się również pojawiać na półkach na wysokości 1m. Dodam że najbardziej zainfekowane są półki przy ścianie zewnętrznej budynku.

https://photos.app.goo.gl/sRKLR58eETjJnwtf6

Jest rura która ma chyba pełnić funkcję wentylacji:

https://photos.app.goo.gl/P5nkqsDX5GCKxYje9

ale nie daje rady...

Sprawę zgłosiłem do budimexu ale interesuje mnie to czy tylko u mnie jest hodowla grzybów i co z tym dalej robić.

knd

Re: Wilgoć w piwnicy / jak sobie z nią radzić / jak radzić sobie z pleśnią w piwnicy

Postautor: knd » 24 lip 2018, 23:52

Ze zdjec ta plyta wyglada na MDF, domyslam sie ze sa to regaly z Casto / Leroy, wiec bedzie to MDF ktory nie jest . na wilgoc. Calkiem mozliwe, ze w instrukcji do regalow bylo nawet cos o tym, ze sa przeznaczone do suchych pomieszczen. Niestety w tym przypadku nie chodzilo o to, co kazdy normalny czlowiek przyjmuje za suche pomieszczenie (ze nie leje sie na glowe), tylko o pomieszczenie gdzie wzgledna wilgotnosc powietrza jest ponizej 40% (czesto nawet w domu ma sie wieksza wilgotnosc).

Najwieksza wada takiego MDF nie jest to, ze jak cos sie na niego wyleje, to napecznieje, tylko to ze w przypadku wiekszej wilgotnosci powietrza, bedzie chlonac wilgoc z powietrza jak gabka.

Poza tym jesli powietrze ma np 70% wilgotnosci (co sie calkiem zwyczajnie zdarza w wilgotne dni) i zaczyna sie schladzac (np. przy scianach, ktore sa znacznie zimniejsze od powietrza), to ta wilgoc zaczyna sie z powietrza wytracac i jest przejmowana np. przez MDF. To pewnie przyspiesza u Ciebie ten proces łapania wilgoci.

Może Budimex coś Ci zrobi z wentylacja, ale ten MDF juz i tak jest do wywalenia. Troche glupio wymieniac dopiero co kupione regaly na takie cale z metalu, ale mozesz po prostu kupic sklejke . i wymienic MDF na sklejke. Taka sklejka nie tylko nie bedzie miala problemow z wilgocia, ale tez bedzie mocniejsza od MDF. Ewentualnie, jesli na prawde nie chcesz wydawac wiecej kasy, to osusz gdzies te plyty (np. zostaw na balkonie na sloncu przez dwa dni), po czym pomaluj je jakims lakierem nie przepuszczajacym wilgoci (tylko nie zwyklymi srodkami do drewna, one wsiakna w plyte i wtedy na 100% napecznieje).

Ja na Twoim miejscu dorobilbym sobie wentylacje w drzwiach do komorki - w tej chwili masz rure, ktora moze wysysac powietrze, ale calkiem mozliwe, ze jej to nie idzie, bo drzwi sa na tyle szczelne, ze blokuja doplyw powietrza.

Odpowiadajac na pytanie zadane przez Ciebie - ja tez mam dosyc duza wilgotnosc w komorce, ale nie mam regalow z MDF, wiec nie mam tego problemu co ty, wszystkie ciuchy i papiery trzymam w szczelnych plastikach a kilka kartonow ktore mam poustawiane - no coz, one faktycznie sa lekko wilgotne, ale nie jest to az cos takiego jak u Ciebie.

EDIT:

Mozesz sobie tez kupic miernik wilgotnosci powietrza (jakies 5zl w sklepie) i sprawdzic jaka masz tam na prawde wilgotnosc. U mnie zaleznie od dnia pokazuje od 30% do 70%.

adi

Re: Wilgoć w piwnicy / jak sobie z nią radzić / jak radzić sobie z pleśnią w piwnicy

Postautor: adi » 25 lip 2018, 13:42

To ciekawe co piszecie, bo u mnie z kolei piwnica jest bardzo sucha (od jakiejś wysokości boczne ściany ma z pustaków pomiędzy którymi są przerwy). Mnie to wygląda raczej na jakąś wadę, albo gdzieś przenika wilgoć, albo właśnie wentylacja nie działa prawidłowo. Pomysł z podcięciem drzwi / wywierceniem w nich otworów wentylacyjnych, wydaje się być jak najbardziej w porządku.

knd

Postautor: knd » 25 lip 2018, 20:20

adi pisze:To ciekawe co piszecie, bo u mnie z kolei piwnica jest bardzo sucha (od jakiejś wysokości boczne ściany ma z pustaków pomiędzy którymi są przerwy). Mnie to wygląda raczej na jakąś wadę, albo gdzieś przenika wilgoć, albo właśnie wentylacja nie działa prawidłowo. Pomysł z podcięciem drzwi / wywierceniem w nich otworów wentylacyjnych, wydaje się być jak najbardziej w porządku.

A tak z ciekawości, to też masz piwnicę od strony ściany zewnętrznej budynku, czy od strony ścianki, która np. oddziela piwnicę od korytarza? Bo moim zdaniem to może mieć znaczenie.

darekodz

Postautor: darekodz » 25 lip 2018, 22:38

knd dzięki za cenne uwagi.

Sprawdziłem poziom wilgotności (pod półką) na wysokości ok 1m: 77%.
Jutro przyjdzie człowiek z budimex'u sprawdzić co się dzieje. Mam nadzieję że uda się wypracować jakieś rozwiązanie.

adi

Postautor: adi » 30 wrz 2018, 12:34

darekodz pisze:knd dzięki za cenne uwagi.

Sprawdziłem poziom wilgotności (pod półką) na wysokości ok 1m: 77%.
Jutro przyjdzie człowiek z budimex'u sprawdzić co się dzieje. Mam nadzieję że uda się wypracować jakieś rozwiązanie.

I jak, udało się problem wilgoci w piwnicy rozwiązać?

darekodz

Postautor: darekodz » 03 paź 2018, 12:54

Hej,
Generalnie to nie mam juz plesni na polkach bo ... wymienilem polki na takie z plyty OSB. Podobno one nie ciagna wilgoci z powietrza i powinny byc dobre.
Jezeli chodzi o moja reklamacje do Budimexu to zostala ona odrzucona jako nie zasadna, poziom wilgoci w scianach i posadzce jest w normie. Sprawdzone przez osobe z budimexu oraz przez prywatna firme wynajeta przeze mnie. Sprawdzili oni rowniez wentylacje i tez jest OK.

Plus tej calej sytuacji jest taki ze dostalem kase z ubezpieczenia mieszkania - bo to tzw czesc przynalezna.

patpat

Postautor: patpat » 24 paź 2018, 15:19

Cześć, a jaka norma wilgotności w komórce lokatorskiej jest akceptowalna? na jaką normę powołał się Budimex odrzucając te usterkę? nigdzie nie mogę nigdzie znaleźć normy która mówiłaby o wilgotności w komórkach lokatorskich :P

Messer

Postautor: Messer » 05 lut 2019, 11:05

Też miałem problem z wilgocią i teraz widzę, że chyba rozchodzi się o podobne półki, jak te Twoje. Ja kupiłem 3 pochłaniacze wilgoci i postawiłem na półkach. Działa spoko, tylko z pochłaniaczy raz na czas trzeba wylać wodę. Może wygodniej będzie wymienić półki na osb albo metal

darekodz

Postautor: darekodz » 05 lut 2019, 11:15

Messer pisze:Też miałem problem z wilgocią i teraz widzę, że chyba rozchodzi się o podobne półki, jak te Twoje. Ja kupiłem 3 pochłaniacze wilgoci i postawiłem na półkach. Działa spoko, tylko z pochłaniaczy raz na czas trzeba wylać wodę. Może wygodniej będzie wymienić półki na osb albo metal

U mnie na chwile obecna juz nie ma problemu ale zobaczymy jak to bedzie na wiosne.
Dziwie sie ze wiekszosc takich gotowych sklepowych polek jest wykonana z materialu ktory chlonie wilgoc i potem generuje problemy...

Wróć do „Odbiór, wykończenie i urządzenie mieszkania”