Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
ked14

Re: Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Postautor: ked14 » 09 lis 2018, 10:22

Edyta. pisze:Tylko żeby podwyższyć kwotę lokali trzeba uchwałę i głosowanie, a wiadomo jak to wygląda skoro do tej pory wiszą niektóre uchwały.

tutaj akurat byłbym umiarkowanym optymistą, bo wiadomo że to pozwoli zaoszczędzić parę groszy (a kwestia oszczędności była głównym powodem pozbycia się ochrony)

Pytanie jaką kwotę powinni płacić?

mmm123

Postautor: mmm123 » 09 lis 2018, 10:41

ked14 pisze:
Edyta. pisze:A najlepsze jest jeszcze to że te uchwały które do tej pory nie przeszły to prawdopodobnie w nowym roku zostaną anulowane...
Pani Skraba powiedziała że lepiej jest jesli głosowania są wg liczby lokali a nie wg udziałów jak mamy teraz- i moga przygotować taka uchwale zeby to zmienić- szkoda ze sami wczesniej tego nie powiedzieli jak zbierane byly podpisy przy ochronie...
Napiszę maila do nich z prośbą o taka uchwałę, może będzie szybciej przy następnych głosowaniach

Czy zdaje sobie Pani sprawę że udział procentowy jest proporcjonalny do wysokości czynszu? Właścicieli większych mieszkań płacą więcej za czynsz zgodnie z metrażem i dla tego też mają większą "wagę" głosu. Chcąc wyrównań wagę głosów, dojdzie do sytuacji gdzie właściciel mieszkania 64 m, będzie miał tyle samo do powiedzenia w kwestiach części wspólnych co właściciel mieszkanie 35m (a za czynsz będzie płacił drugie tyle).
Więc jak rozumiem razem z równaniem wagi głosów zrównamy sobie czynsz? Jak nie, to proszę nawet nie zawracać sobie głowy z taką uchwałą

Dokładnie. Poza tym to niczego by nie ułatwiło tylko utrudniało, bo na wynajem są przede wszystkim te mniejsze mieszkania, a w większych są rodziny. Główny problem w głosowaniu to właśnie mieszkania na wynajem.

mmm123

Postautor: mmm123 » 09 lis 2018, 10:50

dexter pisze:Ale ja tu czegoś nie rozumiem - może mi ktoś to wytłumaczy...
Skoro stawki dla budynków wielorodzinnych dla określonej liczby osób w gospodarstwie są podane na stronie MPO z którego usług korzystamy, to jakim cudem mamy płacić 2-3 razy tyle?? Poniżej info ze strony MPO

Dla zabudowy wielorodzinnej za odpady zbierane selektywnie:
a) dla gospodarstwa domowego jednoosobowego – 15,00 złotych,
b) dla gospodarstwa domowego dwuosobowego – 29.00 złotych,
c) dla gospodarstwa domowego trzyosobowego – 41,00 złotych,
d) dla gospodarstwa domowego czteroosobowego – 50,00 złotych,
e) dla gospodarstwa domowego pięcioosobowego – 56,00 złotych,
f) dla gospodarstwa domowego sześcioosobowego – 59,00 złotych,
g) dla gospodarstwa domowego siedmioosobowego i większego – 62,00 złotych.

My za 5 osób mamy teraz 123 zł za miesiąc - wg powyższej powinniśmy płacić 56 zł, to skąd wyliczenia bierze ZZN?
To że sklep płaci mniej to już przechodzi wszelkie pojęcie - systematycznie zapełniają pojemniki ogromna ilością kartonów i efekt jest taki że nam zwiększono ilość pojemników za które wszyscy płacimy - zrzucamy się na utrzymanie lokali usługowych czy jak to jest???
Znam ilości śmieci jakie generuje sklep i to jest kpina że nie mają osobnych kontenerów :evil:

To o czym piszesz to jest po prostu skandal! Próbowałem się w zzn dowiedzieć o co chodzi i skąd takie koszty, ale nie byli w stanie wytłumaczyć. Wygląda na to, że sponsorujemy lokale usługowe a przede wszystkim bar i zabke. Do tego bar codziennie zalewa kontener ze smietnikiem i to się wylewa na podłogę.

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 09 lis 2018, 11:28

To jest działanie ZZN. Nie dopilnowali śmieci, choć czasu mieli wystarczająco, a jak już mleko się rozlało, to oni za to nie odpowiadają, bo koszty przeszły ma mieszkańców, którzy nie kręcą wałków. JAJA

gapek

Postautor: gapek » 09 lis 2018, 12:12

U nas (O1) była identyczna sytuacja, z tym, że sponsorowaliśmy więcej lokali, które po wyliczeniach księgowości w Zzn płaciły mniej niż 100 zł, a u nas było 29 zł/os (jeszcze więcej niż u Was, pewnie dlatego, że więcej lokali do sponsorowania ;) ). Podjęliśmy uchwałę, że lokale mieszkalne płacą wg stawek MPO (15 zł/os itd) a pozostałą kwotę płacą lokale usługowe. Ciężko było podjąć uchwałę nawet obniżającą koszty (zwłaszcza z opieszałoscią Zzn w informowaniu o tym, że jest poddana pod głosowanie..) więc wzięliśmy uchwałę od Zzn i sami chodziliśmy "po mieszkaniach" i zbieraliśmy głosy w trybie głosowania indywidualnego. Od osób wynajmujących prosiliśmy o kontakt do właściciela albo zostawialiśmy swoje nr, żeby właściciel się skontaktował i przedstawialiśmy sprawę. Czasem wysyłaliśmy maila z indywiadualną kartą do głosowania do właściciela jeśli podał nam swój e-mail, bo wiedział co to strefa klienta albo nie miał dostępu, itp. W ciągu miesiąca udało się sprawę zamknąć pozytywnie. Potem dwa miesiące czekaliśmy aż Zzn naliczy nam przegłosowaną nową kwotę.. ale to już wynika z szybkości i jakości pracy Zzn.. polecam taką formę, można poznać sąsiadów ;) i np. wpaść na pomysły jakie jeszcze usprawnić rzeczy na wspólnocie ;)

Co do głosowania nie wg udziałów - są dwa haczyki poza wymienioną wyżej kwestią wielkości mieszkań i zarazem udziałów w nieruchomości: - nie wiem czy macie garaże i komórki lokatorskie, ale jak liczyć głosy ich właścicieli? Czy mieszkanie i komórka lok. to jeden głos czy dwa? A mieszkanie i garaż? A druga kwestia to osoby wynajmujące - niektórzy mają kilka mieszkań na wynajem np. 3 małe i nie interesują się w ogóle co się dzieje na wspólnocie i nie głosują - i udziałami tracicie przez brak głosu np. 1% lokalami 3 głosy.. takie rzeczy musicie sobie przekalkulować.. my to też sprawdzaliśmy co jest lepsze w kontekście wspólnoty i głosowań i zostaliśmy przy udziałach.

ked14

Postautor: ked14 » 09 lis 2018, 12:15

gapek pisze:U nas (O1) była identyczna sytuacja, z tym, że sponsorowaliśmy więcej lokali, które po wyliczeniach księgowości w Zzn płaciły mniej niż 100 zł, a u nas było 29 zł/os (jeszcze więcej niż u Was, pewnie dlatego, że więcej lokali do sponsorowania ;) ). Podjęliśmy uchwałę, że lokale mieszkalne płacą wg stawek MPO (15 zł/os itd) a pozostałą kwotę płacą lokale usługowe. Ciężko było podjąć uchwałę nawet obniżającą koszty (zwłaszcza z opieszałoscią Zzn w informowaniu o tym, że jest poddana pod głosowanie..) więc wzięliśmy uchwałę od Zzn i sami chodziliśmy "po mieszkaniach" i zbieraliśmy głosy w trybie głosowania indywidualnego. Od osób wynajmujących prosiliśmy o kontakt do właściciela albo zostawialiśmy swoje nr, żeby właściciel się skontaktował i przedstawialiśmy sprawę. Czasem wysyłaliśmy maila z indywiadualną kartą do głosowania do właściciela jeśli podał nam swój e-mail, bo wiedział co to strefa klienta albo nie miał dostępu, itp. W ciągu miesiąca udało się sprawę zamknąć pozytywnie. Potem dwa miesiące czekaliśmy aż Zzn naliczy nam przegłosowaną nową kwotę.. ale to już wynika z szybkości i jakości pracy Zzn.. polecam taką formę, można poznać sąsiadów ;) i np. wpaść na pomysły jakie jeszcze usprawnić rzeczy na wspólnocie ;)

Co do głosowania nie wg udziałów - są dwa haczyki poza wymienioną wyżej kwestią wielkości mieszkań i zarazem udziałów w nieruchomości: - nie wiem czy macie garaże i komórki lokatorskie, ale jak liczyć głosy ich właścicieli? Czy mieszkanie i komórka lok. to jeden głos czy dwa? A mieszkanie i garaż? A druga kwestia to osoby wynajmujące - niektórzy mają kilka mieszkań na wynajem np. 3 małe i nie interesują się w ogóle co się dzieje na wspólnocie i nie głosują - i udziałami tracicie przez brak głosu np. 1% lokalami 3 głosy.. takie rzeczy musicie sobie przekalkulować.. my to też sprawdzaliśmy co jest lepsze w kontekście wspólnoty i głosowań i zostaliśmy przy udziałach.

czy byłbyś w stanie podesłać nam treść Waszej uchwały?

dexter

Postautor: dexter » 09 lis 2018, 12:41

Jeśli będziemy mieć już projekt to złóżmy uchwałę w ZNN i myślę że z naszego grona znajdzie się przynajmniej jedna osoba na klatkę żeby przejść i zebrać takie podpisy - myślę że akurat przy takiej uchwale nie będzie problemów z podpisami, bo jest to w interesie wszystkich mieszkańców poza kilkoma lokalami usługowymi.
Ja mogę się zająć klatką D.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 09 lis 2018, 12:58

dexter pisze:Jeśli będziemy mieć już projekt to złóżmy uchwałę w ZNN i myślę że z naszego grona znajdzie się przynajmniej jedna osoba na klatkę żeby przejść i zebrać takie podpisy - myślę że akurat przy takiej uchwale nie będzie problemów z podpisami, bo jest to w interesie wszystkich mieszkańców poza kilkoma lokalami usługowymi.
Ja mogę się zająć klatką D.

Zzn uchwałę ma skoro O1 robili. Trzeba tylko maila do nich napisać żeby przerobili pod nas.
Napiszę zaraz do nich

Edyta.

Postautor: Edyta. » 09 lis 2018, 13:07

Napisałam. Ale Pani Skraba powiedziała że musi zebrać info od nas czego chcemy bo jedni chcą wg wody inni osoby, i wtedy będą uchwały.
Powiedziała też że Żabka ma swój własny odbiór śmieci i że nie wrzucają do naszych kontenerów. A jeśli ktoś widzi że tak nie jest to mamy zrobić zdjęcie i jej wysłać

ked14

Postautor: ked14 » 09 lis 2018, 13:37

Edyta. pisze:Napisałam. Ale Pani Skraba powiedziała że musi zebrać info od nas czego chcemy bo jedni chcą wg wody inni osoby, i wtedy będą uchwały.
Powiedziała też że Żabka ma swój własny odbiór śmieci i że nie wrzucają do naszych kontenerów. A jeśli ktoś widzi że tak nie jest to mamy zrobić zdjęcie i jej wysłać

Żabka ma własny odbiór (ciekawe gdzie te śmieci magazynują)??? Przecież oni non stop wyrzucają wszystkie kartony, folie do śmietnika przy klatce D/E. Stosy podartych paragonów (w sumie czy to legalne?) fruwają przez cały weekend :) I jakoś specjalnie się nie kryją z tym wyrzucaniem śmieci (2-3 tygodnie temu widziałem jak sobie podjeżdżali wózkiem z tymi kartonami).

Jeśli chodzi o rozliczenia to jeśli przejdziemy na płacenie wg cennika mpo, to spokojnie możemy przy osobach zostać. Natomiast jak mamy rozliczać się wg ilości kontenerów to wg zużycia wody. To taka moja prywatna opinia.

To co próbujemy taką samą uchwałę jak na O1? W sensie rozliczenie wg cennika MPO, a reszta na lokale?

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”