Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Edyta.

Re: Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Postautor: Edyta. » 09 lis 2018, 13:40

ked14 pisze:
Edyta. pisze:Napisałam. Ale Pani Skraba powiedziała że musi zebrać info od nas czego chcemy bo jedni chcą wg wody inni osoby, i wtedy będą uchwały.
Powiedziała też że Żabka ma swój własny odbiór śmieci i że nie wrzucają do naszych kontenerów. A jeśli ktoś widzi że tak nie jest to mamy zrobić zdjęcie i jej wysłać

Żabka ma własny odbiór (ciekawe gdzie te śmieci magazynują)??? Przecież oni non stop wyrzucają wszystkie kartony, folie do śmietnika przy klatce D/E. Stosy podartych paragonów (w sumie czy to legalne?) fruwają przez cały weekend :) I jakoś specjalnie się nie kryją z tym wyrzucaniem śmieci (2-3 tygodnie temu widziałem jak sobie podjeżdżali wózkiem z tymi kartonami).

Jeśli chodzi o rozliczenia to jeśli przejdziemy na płacenie wg cennika mpo, to spokojnie możemy przy osobach zostać. Natomiast jak mamy rozliczać się wg ilości kontenerów to wg zużycia wody. To taka moja prywatna opinia.

To co próbujemy taką samą uchwałę jak na O1? W sensie rozliczenie wg cennika MPO, a reszta na lokale?

Wysłałam taka propozycję do Skraby

ked14

Postautor: ked14 » 09 lis 2018, 13:49

Edyta. pisze:
ked14 pisze:
Edyta. pisze:Napisałam. Ale Pani Skraba powiedziała że musi zebrać info od nas czego chcemy bo jedni chcą wg wody inni osoby, i wtedy będą uchwały.
Powiedziała też że Żabka ma swój własny odbiór śmieci i że nie wrzucają do naszych kontenerów. A jeśli ktoś widzi że tak nie jest to mamy zrobić zdjęcie i jej wysłać

Żabka ma własny odbiór (ciekawe gdzie te śmieci magazynują)??? Przecież oni non stop wyrzucają wszystkie kartony, folie do śmietnika przy klatce D/E. Stosy podartych paragonów (w sumie czy to legalne?) fruwają przez cały weekend :) I jakoś specjalnie się nie kryją z tym wyrzucaniem śmieci (2-3 tygodnie temu widziałem jak sobie podjeżdżali wózkiem z tymi kartonami).

Jeśli chodzi o rozliczenia to jeśli przejdziemy na płacenie wg cennika mpo, to spokojnie możemy przy osobach zostać. Natomiast jak mamy rozliczać się wg ilości kontenerów to wg zużycia wody. To taka moja prywatna opinia.

To co próbujemy taką samą uchwałę jak na O1? W sensie rozliczenie wg cennika MPO, a reszta na lokale?

Wysłałam taka propozycję do Skraby

super, jestem pełen podziwu że Ci odpisuje, bo ja na swoje maile odpowiedzi nie dostaje (chociaż wczoraj telefonicznie udało mi się dodzwonić)

gapek

Postautor: gapek » 09 lis 2018, 21:32

ked14 pisze:czy byłbyś w stanie podesłać nam treść Waszej uchwały?

Byłabyś ;)

Treść uchwały:
UCHWAŁA NR
właścicieli lokali tworzących
WSPÓLNOTĘ MIESZKANIOWĄ "
z dnia
w sprawie zmiany rozliczenia za śmieci
Na podstawie ustawy o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994 roku (Dz.U. z 2015 r. poz. 1892, z późn. zm.) właściciele lokali postanawiają, co następuje:
§ 1
Wspólnota Mieszkaniowa postanawia, że stawka za śmieci rozliczana będzie zgodnie z e stawką wskazaną w MPO (gospodarstwo domowe) dla lokali mieszkaalnych, pozostała kwota będzie dzielona na lokale usługowe (procentowo do powierzchni).
§ 2
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Co u Was oznacza "własny odbiór" dla żabki? Ma ona swoje własne pomieszczenie śmietnikowe? Jeśli nie to nie można stwierdzić kiedy i ile wrzucają. U nas Lewiatan ma swoje pomieszczenie śmietnikowe (w aktach not. musieliśmy się go zrzec na ich rzecz) a i tak mają wywożone śmieci razem z nami, tyle tylko że wyrzucają podobno tylko w swoim pomieszczeniu, a rozliczenie i tak idzie jedno na wspólnotę i podobno oni nam to płacą (piszę "podobno" bo u nas to różnie jest na wspólnocie..).

mmm123

Postautor: mmm123 » 10 lis 2018, 8:58

gapek pisze: Podjęliśmy uchwałę, że lokale mieszkalne płacą wg stawek MPO (15 zł/os itd) a pozostałą kwotę płacą lokale usługowe.

I taki system rozliczania uważam za najlepszy. Jest transparentny. Jestem za tym, aby i u nas tak było. Zaproponujmy U nas taka uchwałę. Myślę, że akurat w tej kwestii z głosami szybko pojdzie.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 10 lis 2018, 15:01

mmm123 pisze:
gapek pisze: Podjęliśmy uchwałę, że lokale mieszkalne płacą wg stawek MPO (15 zł/os itd) a pozostałą kwotę płacą lokale usługowe.

I taki system rozliczania uważam za najlepszy. Jest transparentny. Jestem za tym, aby i u nas tak było. Zaproponujmy U nas taka uchwałę. Myślę, że akurat w tej kwestii z głosami szybko pojdzie.

Żeby zaproponować to trzeba napisać maila do administracji, a nie na forum.
Ja już napisałam ale im więcej głosów to będzie szybciej

Tommy

Postautor: Tommy » 10 lis 2018, 16:09

Tylko żeby się później nie okazało przy tej uchwale, że w co drugim mieszkaniu będzie zadeklarowana 1 osoba a realnie będzie śmiecić 3-4. Wtedy na lokale użytkowe przypadnie jakaś horrendalnie wysoka kwota do rozliczenia i nie zdziwiłbym się gdyby zaskarżyli taką uchwałę do sądu.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 10 lis 2018, 16:31

Tommy pisze:Tylko żeby się później nie okazało przy tej uchwale, że w co drugim mieszkaniu będzie zadeklarowana 1 osoba a realnie będzie śmiecić 3-4. Wtedy na lokale użytkowe przypadnie jakaś horrendalnie wysoka kwota do rozliczenia i nie zdziwiłbym się gdyby zaskarżyli taką uchwałę do sądu.

No to przy zbieraniu głosów trzeba dopytywac o liczbę osób, pozostaje uczciwość

mmm123

Postautor: mmm123 » 10 lis 2018, 16:39

Tommy pisze:Tylko żeby się później nie okazało przy tej uchwale, że w co drugim mieszkaniu będzie zadeklarowana 1 osoba a realnie będzie śmiecić 3-4. Wtedy na lokale użytkowe przypadnie jakaś horrendalnie wysoka kwota do rozliczenia i nie zdziwiłbym się gdyby zaskarżyli taką uchwałę do sądu.

1) Głównym problemem jest raczej zadeklarowana liczba 0, czyli nie zgłoszenie liczby mieszkańców. Nasza ustawa przypisujaca takiemu mieszkaniu liczby 4 nie przeszła.

2) Lokale usługowe niech mają swoje kontenery i niech sobie same za nie płacą i nie ma konfliktu.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 10 lis 2018, 17:22

Tylko że nasza zarządca Skraba była zdziwiona że Żabka wyrzuca do nas śmieci!
Podobno mają swój odbiór...
0 zainteresowania z ich strony.
A ta uchwała o 0 osobach to trzeba by teraz również z nią przejść może się uda coś zebrac

adamaaa

Postautor: adamaaa » 12 lis 2018, 13:15

Czego my chcemy wymagać, jak śmietnik dzisiaj wyglądał tak :evil: :evil: :
Obrazek
Czy w mieszkaniach też śmieci leżą w ten sposób na podłodze?
Dlaczego dokładamy Pani sprzątającej pracy?

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”