[Etap I] Odbiór mieszkania od dewelopera / na co zwrócić uwagę - Hynka Kraków (Dasta)
[Etap I] Odbiór mieszkania od dewelopera / na co zwrócić uwagę - Hynka Kraków (Dasta)
Witam, w ostatnim czasie kontaktował się ze mną deweloper w sprawie ustalenia terminu odbioru technicznego mieszkania. W związku z tym mam pytanie do Was, czy ktoś jest już może po takim odbiorze? Jakie odczucia, dużo błędów? Może jakieś rady, ewentualnie na co szczególnie zwrócić uwagę.
Re: [Etap I] Odbiór mieszkania od dewelopera / na co zwrócić uwagę - Hynka Kraków (Dasta)
emi_m pisze:Może jakieś rady, ewentualnie na co szczególnie zwrócić uwagę.
Jeżeli chodzi o to, na co zwrócić uwagę przy odbiorze mieszkania od dewelopera, to chyba o najważniejszych sprawach jest pod tym linkiem. Poza tym forum jest kopalnią wiedzy o tym, co sprawdzić odbierając nowe mieszkanie, bo wielu użytkowników tego forum już to przerabiało i obszernie dzieliło się widzą na ten temat. Dobrze pewnie byłoby przyjść na taką imprezę np. z osobą, która będzie wykańczała mieszkanie i zna się na takich rzeczach, bo pewnie wyłapie wtedy, co jest problematyczne.
Też czekam z niecierpliwością na pierwsze relacje z odbiorów mieszkań na osiedlu Hynka, z zewnątrz blok wygląda całkiem dobrze, mam nadzieję, że podobnie będzie także wewnątrz

Re: [Etap I] Odbiór mieszkania od dewelopera / na co zwrócić uwagę - Hynka Kraków (Dasta)
Podstaw nie musisz mi tłumaczyć
. Nie pytam o ogólną zasadę odbiorów bo tą już znam. Pytam o opinie odnośnie tej inwestycji, wrażenia osób, które są już po odbiorze i wiedzą z jakimi "usterkami" mogę się spotkać we własnym mieszkaniu. Choć mam nadzieję, że będzie ich jak najmniej bo o Dascie słyszałam bardzo dobre opinie.

Generalnie po odbiorze, Ściany / sufity / wylewki bez zastrzeżeń. Jedna odchyłka na wylewce w granicy 2 mm w na granicy płyt.
Główne defekty to: pojedyncze uszkodzenia okleiny okien, rysy, pęcherzyki na barierkach, niedoczyszczone / płytkie fugi w płytkach na balkonie (ściany, podłoga), niedomyte futryny z taśm ochraniających.
Generalnie odbierałem z firmą która weryfikowała we dwie osoby z termowizją itd (na ile się dało
).
Główne defekty to: pojedyncze uszkodzenia okleiny okien, rysy, pęcherzyki na barierkach, niedoczyszczone / płytkie fugi w płytkach na balkonie (ściany, podłoga), niedomyte futryny z taśm ochraniających.
Generalnie odbierałem z firmą która weryfikowała we dwie osoby z termowizją itd (na ile się dało

mfijalek pisze:Generalnie po odbiorze, Ściany / sufity / wylewki bez zastrzeżeń. Jedna odchyłka na wylewce w granicy 2 mm w na granicy płyt.
Czyli raczej nic poważnego i bajka

Dostałeś od razu przy odbiorze klucze do mieszkania?
Nie, klucze będą wydawane najwcześniej po 6 grudnia.
-
Witam, czy jesteście już po odbiorze technicznym i możecie podzielić się swoimi usterkami, a także jak się Dasta do tego odniosła ?
My naliczyliśmy kilkanaście... kilka z nich dosyć poważnych
My naliczyliśmy kilkanaście... kilka z nich dosyć poważnych
Witam,
Byłem na przeglądzie jakościowym mieszkania jednak nikt wcześniej mnie o tym nie poinformował, myślałem że od września planowo miały być te przeglady natomiast jest grudzień, firme Dasta znam i nie powiedziałbym złego słowa do momentu kupna własnego mieszkania. Usterek mnóstwo i to nie żebym sie jakoś bardzo czepiał bo sciany i tynki w strupach i maziach to normalka każdy sobie może poprawić ale drzwi, szyby, okna drewniane, wszystko porysowane część przeróbek które miały być zrobione nie uwzględniono, elewacja na balkonach prześwituje... generalnie bardzo słabo myśle że chociaż postarają się poprawić wszystkie wady.
Czy ktoś już może wie kiedy bedą możliwe odbiory ostateczne mieszkań ?
Byłem na przeglądzie jakościowym mieszkania jednak nikt wcześniej mnie o tym nie poinformował, myślałem że od września planowo miały być te przeglady natomiast jest grudzień, firme Dasta znam i nie powiedziałbym złego słowa do momentu kupna własnego mieszkania. Usterek mnóstwo i to nie żebym sie jakoś bardzo czepiał bo sciany i tynki w strupach i maziach to normalka każdy sobie może poprawić ale drzwi, szyby, okna drewniane, wszystko porysowane część przeróbek które miały być zrobione nie uwzględniono, elewacja na balkonach prześwituje... generalnie bardzo słabo myśle że chociaż postarają się poprawić wszystkie wady.
Czy ktoś już może wie kiedy bedą możliwe odbiory ostateczne mieszkań ?
Witam
Najwięcej uwag mieliśmy do stolarki okiennej. W każdym pokoju przynajmniej jedna szyba zarysowana, jedna z wadą fabryczną, ramy wszędzie porysowane i niedoczyszczone, wszystkie okna do regulacji bo albo nieszczelne albo zawiasy wyrywają. W kilku miejscach brak kątów prostych. Fachowiec powiedział, że źle nie jest ale jeśli chodzi o okna to ewidentnie się nie popisali.
Najwięcej uwag mieliśmy do stolarki okiennej. W każdym pokoju przynajmniej jedna szyba zarysowana, jedna z wadą fabryczną, ramy wszędzie porysowane i niedoczyszczone, wszystkie okna do regulacji bo albo nieszczelne albo zawiasy wyrywają. W kilku miejscach brak kątów prostych. Fachowiec powiedział, że źle nie jest ale jeśli chodzi o okna to ewidentnie się nie popisali.
-
Ostatnio byłem na odbiorze dwóch mieszkań na Hynka bo tam byłem poproszony o remont i powiem wam że było średnio Blacharka i barierki na balkonach lekko porysowane,rama okna w jednym miejscu porysowana,szyba w dwóch miejscach rysa,nie domyta fuga na ścianach gdzie są płytki na balkonach,załamanie poziomu na styku przedpokój łazienka na wylewce,cokoliki na balkonach w szpaletkach źle docięte tak że fuga na narożniku nie była równa,sylikony na balkonach nie dokładnie zrobione(dziury miejscami) oraz różne ich odcienie(wygląda to tak jakby komuś zabrakło sylikonu i żeby skończyć robotę wziął to co miał i dokończył).I to tyle usterek które drażniły moje oko.Jeśli chodzi o piony,płaszczyzny i kąty to ok.Deweloper zobowiązał się usunąć usterki ale zobaczymy jak wejdziemy wykańczać mieszkania.A i jeszcze jedno na odbiór mieszkania radzę brać kogoś doświadczonego z ekipy co będzie wykańczał mieszkanie.Zawsze się można dogadać że w zamian za pracę u was mogą poświęcić trochę czasu i odebrać mieszkanie gratis.Ja osobiście jeżeli mam u kogoś wykańczać mieszkanie to sam proponuję darmowy odbiór i wszyscy są zadowoleni.Pozdrawiam
Wróć do „Osiedle Hynka Dasta Invest - forum mieszkańców”