Murek z numerem bloku / wykończenie części wspólnych - Orlińskiego 9

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
Czarnykot

Murek z numerem bloku / wykończenie części wspólnych - Orlińskiego 9

Postautor: Czarnykot » 13 lis 2018, 13:23

mike_ pisze:Jeśli chodzi o murek przed blokiem to np. w Avii ten murek jest obłożony jakby płytami kamiennymi, które wyglądają bardzo estetycznie, natomiast przy O10 ten wysoki murek jest zaciagnięty szaro-granatową farbą, która nie wygląda już tak estetycznie. :(

Budynki avii były droższe za m wiec nie ma co się dziwiąc ze u Nas będzie pomalowane, a u nich jest kamień :)

orlik

Re: Murek z numerem bloku / wykończenie części wspólnych - Orlińskiego 9

Postautor: orlik » 15 lis 2018, 0:05

Czarnykot pisze:
mike_ pisze:Jeśli chodzi o murek przed blokiem to np. w Avii ten murek jest obłożony jakby płytami kamiennymi, które wyglądają bardzo estetycznie, natomiast przy O10 ten wysoki murek jest zaciagnięty szaro-granatową farbą, która nie wygląda już tak estetycznie. :(

Budynki avii były droższe za m wiec nie ma co się dziwiąc ze u Nas będzie pomalowane, a u nich jest kamień :)

Dokładnie tak, na Avii jest ogrodzenie oraz kilka detali w częściach wspólnych i w mieszkaniach jest nieco lepiej dopracowanych, stąd też różnice w cenach. Swoją drogą, to byłaby ciekawa statystyka, zobaczyć, jaka była marża dewelopera w przypadku jednej i drugiej części osiedla (Avii i Orlińskiego), choć pewni takich danych nigdy nie poznamy.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 15 lis 2018, 0:15

Avia nie była droższa przez lepsze materiały, tylko dlatego że była marketingowo "sprzedana" jako grodzone lepsze osiedle, dla ludzi którzy się boją mieszkać w mieście wśród ludzi.
Lepsze materiały w droższych inwestycjach to mit, wszędzie buduje się z tego samego. Rozmawialiśmy o tym w wątku o opóźnieniu budowy naszej dziewiątki i ktoś tam to dobrze rozpisał.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 15 lis 2018, 11:05

Wściekły Wąż pisze:Avia nie była droższa przez lepsze materiały, tylko dlatego że była marketingowo "sprzedana" jako grodzone lepsze osiedle, dla ludzi którzy się boją mieszkać w mieście wśród ludzi.
Lepsze materiały w droższych inwestycjach to mit, wszędzie buduje się z tego samego. Rozmawialiśmy o tym w wątku o opóźnieniu budowy naszej dziewiątki i ktoś tam to dobrze rozpisał.

Materialy moze i tak, ale wyzsza cena Avii ma swoje uzasadnienie w estetyce. Wystarczy porownac klatki schodowe, oscieznice drzwi, wykonczenie dziedzincow.

gucio

Postautor: gucio » 16 lis 2018, 23:44

No rzeczywiście ekskluzywne :-)
Płyta meblowa dookoła drzwi i chyba konglomerat na parapetach normalnie mnie wmurowało :lol:
Ale co komu się podoba oczywiście :D

adi

Postautor: adi » 18 lis 2018, 20:53

gucio pisze:No rzeczywiście ekskluzywne :-)
Płyta meblowa dookoła drzwi i chyba konglomerat na parapetach normalnie mnie wmurowało :lol:
Ale co komu się podoba oczywiście :D

Moim zdaniem wykończenia części wspólnych w Avii, faktycznie są ładniejsze, niż w Orlińskiego, ale moim zdaniem to raczej szczegóły i nie dałbym za nie kilkuset złotych dodatkowych na każdy metr kwadratowy. Parapet w mieszkaniu, to można sobie samemu wymienić, i to za ułamek tej kwoty. No i coś, co dla jednych jest plusem, dla mnie minusem - nie chciałem mieszkań na ogrodzonym osiedlu, Orlińskiego mi tu odpowiada. A bardziej niż okładziny na barierkach w częściach wspólnych, podoba mi się to, że pod blokiem mam uporządkowaną sytuację, jeżeli chodzi o parkowanie.

dexter

Postautor: dexter » 19 lis 2018, 8:57

Mieszkania na Avii i Orlińskiego można było kupić w podobnych cenach -np. na A3 za metr 4600zł - różnica wynikała jedynie z terminu wystawiania bloku na sprzedaż, każdy kolejny był droższy. Z tego co wiem zaczynali sprzedaż od 4000 zł - 4200 zł potem podnosili ceny przy każdym następnym ok 200 zł za metr. Ostatni blok A8 to 7200 zł - ciekawe jak będzie cena na ostatnich blokach na Orlińskiego 8-)

jasiek

Postautor: jasiek » 19 lis 2018, 9:35

W Avia 8 mieszkanie 7200 zł/m^2 ale miejsce w hali 30 tys zł. Bo tam nie ma miejsc na zewnątrz.

dexter

Postautor: dexter » 19 lis 2018, 10:17

Licząc mieszkanie 64 m + garaż to i tak była bardzo dobra cena- obecnie już nie jest tak atrakcyjnie ;)
64*4600+50000=344400 /64 m=5381 m
64*7200+30000=490800 /64 m=7668 m

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”