[Bud. A] Postępy na budowie inwestycji w Czyżynach - Centralna Park
-
Re: [Bud. A] Postępy na budowie inwestycji w Czyżynach - Centralna Park
Rzeczywiście na razie jest opóźnienie. Jakbym wiedział, że dopiero pod koniec stycznia/początkiem lutego należy oczekiwać transzy przy etapie ukończonego 3 pietra to bym jeszcze na początku listopada zamroził środki na np. 3 miesiące a nie 1 miesiąc. Sądziłem, że jak już wyszli z ziemi to i tak zdążą 3 pietra postawić do końca roku. Ciężko jest zaplanować finanse, bez względu czy jest opóźnienie czy przyśpieszenie budowy.
drozdz91 A nie masz możliwości uruchomienia kredytu poprzez wypłacenie deweloperowi jakiejś niewielkiej kwoty? Ja tak zrobiłem - poszedł 1 tys. zł, kredyt nie przepadł, a reszta transzy zostanie wypłacona po otrzymaniu zawiadomienia o zakończeniu tego etapu budowy.
Bartekk pisze:drozdz91 A nie masz możliwości uruchomienia kredytu poprzez wypłacenie deweloperowi jakiejś niewielkiej kwoty? Ja tak zrobiłem - poszedł 1 tys. zł, kredyt nie przepadł, a reszta transzy zostanie wypłacona po otrzymaniu zawiadomienia o zakończeniu tego etapu budowy.
Dokładnie tak, lepiej uruchomić kredyt możliwie najniższą kwotą, aby nie płacić bezsensownie odsetek od większych pieniędzy.
Bartekk, kiedyś dzwoniłem do biura sprzedaży i deweloper powiedział mi, że to nie jest możliwe. Może powiedział mi to ktoś niedoinformowany? Na pewno pytałem o takie rozwiązanie to otrzymałem odpowiedź negatywną. Rozumiem, że uruchomiłeś już kredyt płacąc na subkonto 1 tys. a resztę za etap ścian 3 piętra dopłacisz po zawiadomieniu?
drozdz91 pisze:Bartekk, kiedyś dzwoniłem do biura sprzedaży i deweloper powiedział mi, że to nie jest możliwe. Może powiedział mi to ktoś niedoinformowany? Na pewno pytałem o takie rozwiązanie to otrzymałem odpowiedź negatywną. Rozumiem, że uruchomiłeś już kredyt płacąc na subkonto 1 tys. a resztę za etap ścian 3 piętra dopłacisz po zawiadomieniu?
Dokładnie tak, i nie było z tym najmniejszego problemu.
(kwota byla troche wieksza niż tysiak, ale to nieistotne)
Uszanowanko wszystkim sąsiadom
co do kredytu, to polecam sobie wziąć naprzemienny. Z tego co wiem, nie wszystkie banki ich udzielają. W ING mają taką opcję. Sama mam ten rodzaj kredytu właśnie po to, żeby być zabezpieczonym w razie opóźnień. Przed podpisaniem umowy deweloperskiej umówiłam się z LC Corp żeby wpłacić w pierwszej transzy 21%- z czego ten 1% ma być kredytowy- czyli niewielka część, niewielkie odsetki, ale mamy decyzję kredytową i nam to nie przepadnie czekając na kolejne zawiadomienia z budowy. Kwestia dogadania się z deweloperem. Mnie osobiście bardzo pomógł doradca p. Michał Strzylak. Jego doradztwo jest bezpłatne.

Hejo
Czy dostał ktoś z Was wezwanie do wpłaty kolejnej raty...??
Czy dostał ktoś z Was wezwanie do wpłaty kolejnej raty...??
Cześć,
czy ktoś wie jak idą postępy prac? Kiedy można spodziewać się wpisu o ścianach 3 piętra?
czy ktoś wie jak idą postępy prac? Kiedy można spodziewać się wpisu o ścianach 3 piętra?

Jest widać obsuwa, bo jak pytałem przy okazji dostania maila z powiadomieniem o ukończeniu płyty fundamentowej to ściany 3 piętra miały być na przełomie stycznia i lutego.
Przy okazji ostatnich intensywnych opadów wybraliśmy się sprawdzić czy nasza budowa i tereny pobliskie przy tym ucierpiały. Okazuje się, że wszystko jest w porządku a sama budowa idzie całkiem nieźle 
Poniżej link do kilku zdjęć:
https://drive.google.com/open?id=1-8er8s_dY44dQGmeqilFsKMOOvUUbgvi

Poniżej link do kilku zdjęć:
https://drive.google.com/open?id=1-8er8s_dY44dQGmeqilFsKMOOvUUbgvi
Wróć do „[Bud. A] (etap V) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”