Założenie księgi wieczystej dla mieszkania - kiedy? - Avia 7
Założenie księgi wieczystej dla mieszkania - kiedy? - Avia 7
Czy ktoś z Was otrzymał już informację o założeniu KW? Pytam, ponieważ otrzymałem pisemne wezwanie banku do dokonania wpisu hipoteki do KW. Zakładam, że gdyby KW została już założona, otrzymałbym z sądu pismo z taką właśnie informacją? Ponadto z tego co mi wiadomo, w Krakowie czas oczekiwania na KW to ponad pół roku.
Re: Założenie księgi wieczystej dla mieszkania - kiedy? - Avia 7
Zastanawiam się o co chodzi z tymi wezwaniami banku wysyłanymi do kredytobiorców, o dokonanie wpisu w KW, jeśli oczywiście wcześniej wniosek o wpis został prawidłowo złożony. Równie dobrze mogą wzywać kredytobiorcę o przeniesienie Bożego Narodzenia na lato. Odpisałbym idiocie, który skierował takie pismo, że byłem w sądzie IV wydział KW z długopisem i chciałem wpisać hipotekę ale nie udostępnili mi księgi i nic nie mogę poradzić.
A zatem nie ma podstaw do wysyłania takich wezwań. Czy ktoś z Was otrzymał już drogą pisemną informację o założeniu KW? Ponadto, kto wysyła takie zawiadomienie? Odpowiedni wydział sądu czy Budimex?
Budimex z KW nie ma nic wspólnego 
Jak wejdziesz sobie w księgę wieczystą, dział I-O, to zobaczysz, że jest cała masa wzmianek, a poniżej informacja o tym, że do tej pory tylko 2 mieszkania zostały wyodrębnione...
Ostatni wpis jest z 6 września i dotyczy wniosku z 5 kwietnia, więc jest nadzieja, że już niedługo i sukcesywnie wyodrębnień będzie przybywało

Jak wejdziesz sobie w księgę wieczystą, dział I-O, to zobaczysz, że jest cała masa wzmianek, a poniżej informacja o tym, że do tej pory tylko 2 mieszkania zostały wyodrębnione...
Ostatni wpis jest z 6 września i dotyczy wniosku z 5 kwietnia, więc jest nadzieja, że już niedługo i sukcesywnie wyodrębnień będzie przybywało

Podpisywałam umowę u notariusza 25 kwietnia 2018 i dalej nic. Czy ktoś ma ten sam problem?
ja podpisywałem akt w styczniu 2018r. i wczoraj na stronie sprawdziłem że mam już wyodrębnioną księgę wieczystą z datą 22 listopad 2018, ale jeszcze nic do mnie oficjalnie nie przyszło.
Pacząc analogicznie, musisz jeszcze poczekać ok 3 miesiące.
-
egal1754 pisze:ja podpisywałem akt w styczniu 2018r. i wczoraj na stronie sprawdziłem że mam już wyodrębnioną księgę wieczystą z datą 22 listopad 2018, ale jeszcze nic do mnie oficjalnie nie przyszło.
Proponuję dzwonić do nich regularnie. U mnie okazało się, że wpisu dokonano trzy miesiące przed moim telefonem i nikt nie raczył wysłać listu.
ja podpisania aktu notarialnego miałam 10 kwietnia. List przyszedł na początku listopada, patrząc po datach z odpisu miesiąc im zajęło wysłanie korespondencji. Sprawdzajcie na stronie i dzwońcie do nich bo maja spore opóźnienie z wysyłaniem.
Ja list dostałem w 2giej połowie października. Sam byłem zdziwiony, że tak "szybko" zostało to załatwione. Szczególnie, że nie dziwi już czekanie na to rok.
Dodzwoniłam się do sądu i powiedzieli mi, że nie mają zielonego pojęcia, kiedy zostanie założona KW, ale być może jest szansa, że jeszcze w tym roku...
Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”