Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
RaceX

Re: Segregacja odpadów / ostrzeżenie od MPO w sprawie braku segregacji - Avia 3

Postautor: RaceX » 04 gru 2018, 20:56

maniekmal pisze:jak masz wybory to też do Ciebie piszą wieczorem jak widzą, że jeszcze nie zagłosowałeś? Tu akurat nie jest wina zarządcy tylko ok 45% mieszkańców którzy mają to gdzieś :)

Nie wiem jak możesz porównać wybory do głosowania we wspólnocie. Byłbym bardzo za takim głosowaniem nad uchwałami wspólnoty(wyznaczony termin, frekwencja na poziomie 20% jak w 2004 do PE i koniec, głosowanie ważne). Niestety potrzebujemy większości i liczenie, że "Kowalski" wstanie rano i uderzy go grom z nieba "o dzisiaj muszę zagłosować", to wierzenie w bajki. Zarządzam od lat ludźmi i wiem, że tylko 1/3 grup ludzi, której coś się każe zrobić to robi, reszcie trzeba przypominać najlepiej codziennie o 5:30 rano(żeby budzić ich wcześniej niże we Wronkach).
Czy uważam, że ludzie są winni w naszym bloku, że nie głosują? TAK, są winni, ale od tego jest zarządca, żeby takie ciamajdy ustawić do pionu(tak przynajmniej robią inni zarządcy z którymi mam do czynienia)

mmm123

Postautor: mmm123 » 04 gru 2018, 23:15

gigi pisze:Mam pytanie co do nowo zaproponowanej uchwały: UCHWAŁA NR 12/2018
Na stronie http://www.mpo.krakow.pl/nowe-zasady/stawki widnieje cennik.
Czy nas jako mieszkańców będą obowiązywać te stawki?: Dla zabudowy wielorodzinnej za odpady zbierane selektywnie

TAK, a dokładnie
Dla zabudowy wielorodzinnej za odpady zbierane selektywnie:
a) dla gospodarstwa domowego jednoosobowego – 15,00 złotych,
b) dla gospodarstwa domowego dwuosobowego – 29.00 złotych,
c) dla gospodarstwa domowego trzyosobowego – 41,00 złotych,
d) dla gospodarstwa domowego czteroosobowego – 50,00 złotych,
e) dla gospodarstwa domowego pięcioosobowego – 56,00 złotych,

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 07 gru 2018, 19:46

Tommy pisze:
Milkaczoko pisze: jeszcze inni mają małe dzieci i woda leje się non stop bo pralka włączona jest bez ustanku... więc nie widzę powiązania z ilością śmieci...

Jeśli ktoś nie widzi związku między posiadaniem małych dzieci, ilością zużywanej wody i produkowanych śmieci (pampersy i masa innych) to niech włączy myślenie, zanim napisze coś kompromitującego na forum.

Sam się kompromitujesz...nie każde dziecko równa się góra pampersów, ja np używam pieluch wielorazowych co wiąże się z dużo większym zużyciem wody a mniejsza produkcja śmieci więc nijak się u mnie ma zużycie wody do produkcji śmieci...

jarko

Postautor: jarko » 08 gru 2018, 1:37

Witam,
Chciałem zadeklarować swoją pomoc w czynnym działaniu. Z reguły niedziele spędzam w domu, mogę ten czas spożytkować na odwiedzanie sąsiadów w sprawach ważnych dla wspólnoty. Oczywiście nie sam. Jeżeli będzie chęć aktywnie podziałać w kilka osób to chętnie pomogę. Mogę również wspomóc w ogarnianiu różnego rodzaju wydruków, ankiet, czy ogłoszeń.
Jeżeli wspólnota nie wyrabia to nie widzę innego wyjścia jak to że sami weźmiemy sprawy w swoje ręce :)

B&P

Postautor: B&P » 10 gru 2018, 23:57

jarko pisze:Witam,
Chciałem zadeklarować swoją pomoc w czynnym działaniu. Z reguły niedziele spędzam w domu, mogę ten czas spożytkować na odwiedzanie sąsiadów w sprawach ważnych dla wspólnoty. Oczywiście nie sam. Jeżeli będzie chęć aktywnie podziałać w kilka osób to chętnie pomogę. Mogę również wspomóc w ogarnianiu różnego rodzaju wydruków, ankiet, czy ogłoszeń.
Jeżeli wspólnota nie wyrabia to nie widzę innego wyjścia jak to że sami weźmiemy sprawy w swoje ręce :)

Dobrze wiedzieć ;)

anonymus

Postautor: anonymus » 11 gru 2018, 21:36

Nam mieszkańcom zarzuca się niesegregowanie śmieci?
Czy ktoś zwraca uwagę na to co wyrzucają do naszych śmietnikow pracownicy sklepików?
Czy ktoś zwraca uwagę jak oni to wyrzucają?
Jeśli nie wiecie albo nie chcecie wiedzieć, to ja Wam powiem.
Otóż oprócz tego, że wyrzucają wszystko i wszędzie, oczywiście nieposegregowane, to jeszcze rzucają na ziemię. Wszystko czyli serki, jogurty, wędliny, mięso, splesniale owoce i warzywa.
Nie widzieliscie czy nie chcecie widziec jak pani sprzatająca ze łzami w oczach, na kolanach próbuje zedrzec zaschniete smierdzace "coś" opisane w wiekszosci zabka.

c-o-n

Postautor: c-o-n » 12 gru 2018, 12:03

Proszę potwierdzić, że dobrze myślę? Zgodnie z uchwałą: 12/2018

Płacimy za siebie zgodnie z cennikiem MPO, a żabki, bary, piekarnie pokrywają nadwyżkę/śmieci przemysłowe?

Edyta.

Postautor: Edyta. » 12 gru 2018, 12:32

c-o-n pisze:Proszę potwierdzić, że dobrze myślę? Zgodnie z uchwałą: 12/2018

Płacimy za siebie zgodnie z cennikiem MPO, a żabki, bary, piekarnie pokrywają nadwyżkę/śmieci przemysłowe?

Tak

c-o-n

Postautor: c-o-n » 12 gru 2018, 12:35

Zgłosowane, dziękuję za odpowiedź :)

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”