Skrzyżowanie Orlińskiego i Kłosowskiego / organizacja ruchu / zmiana organizacji ruchu
Skrzyżowanie Orlińskiego i Kłosowskiego / organizacja ruchu / zmiana organizacji ruchu
Jestem za tym, aby na tym skrzyżowaniu pierwszeństwo zostało zmienione. Tak, aby pierwszeństwo miała ulica Orlinskiego. Będzie bardziej naturalnie. Zresztą podobno kiedyś tak było, tylko to zmieniono. Do kogo można pisać w tej sprawie? Może jak będzie sporo wiadomości w tej sprawie to uda się to zmienić.
-
Re: Skrzyżowanie Orlińskiego i Kłosowskiego / organizacja ruchu / zmiana organizacji ruchu
Zgadzam się jako pieszy. Przed wejściem na pasy sprawdzam, czy nic nie jedzie z którejś strony. Jedni kierowcy, jadąc z Kłosowskiego w Orlińskiego, włączają kierunkowskaz, inni jadą prosto bez kierunkowskazu. Nigdy nie wiem, czy samochód skręci, czy pojedzie prosto - czy mogę wejść na drogę, czy powinnam poczekać.
Re: Skrzyżowanie Orlińskiego i Kłosowskiego / organizacja ruchu / zmiana organizacji ruchu
Przecież dla pieszych jest bezpieczniej teraz. Jazda w dowolnym z kierunków na tym skrzyżowaniu wymaga upewnienia się czy z lewej/prawej coś nie jedzie, a wyjeżdżając z Kłosowskiego trzeba hamować żeby skręcić. A więc z wszystkich kierunków mamy hamujące samochody nawet nie dlatego, że muszą przepuścić pieszych, co żeby nie wymusić. Jestem całkowicie przeciw mimo, że oczywiście jeżdżę od Orlińskiego.
Re: Skrzyżowanie Orlinskiego i Kłosowskiego - jak powinno być oznakowanie / pierwszeństwo
Pytanie czy tam faktycznie tworzą się jakieś korki, problemy z wyjazdem i jest to realny problem. Argument za bezpieczeństwem pieszych przytoczony powyżej, wydaje się być trafny. Osobiście nie widziałem tam nigdy korków, a zdarzają się? Zastanówmy się, czy tam na pewno to pierwszeństwo jest faktycznie potrzebne i zmieni coś na plus.
-
Patrzac od strony bezpieczenstwa pieszych jest to rozwiazanie duzo bardziej optymalne. Pierwszenstwo na wprost przez Orlinskiego bedzie skutkowalo naturalnym zwiekszeniem predkosci w tym rejonie.
Ekspresjah pisze:Jedni kierowcy, jadąc z Kłosowskiego w Orlińskiego, włączają kierunkowskaz, inni jadą prosto bez kierunkowskazu

ragandbones pisze:Patrzac od strony bezpieczenstwa pieszych jest to rozwiazanie duzo bardziej optymalne. Pierwszenstwo na wprost przez Orlinskiego bedzie skutkowalo naturalnym zwiekszeniem predkosci w tym rejonie.
Idącym tym tokiem myślenia powinniśmy wszystkie skrzyżowania zmienić na takie z łamanym pierwszeństwem.
Na tym skrzyżowaniu to nie jest naturalne rozwiązanie. Dlatego jestem za zmianą. Prędkości dużej i tak się nie rozwinie, bo kostka jest na podwyzszeniu i trzeba zwolnić.
Przecież tędy jeżdżą tylko mieszkańcy, więc raczej nie problem zapamiętać. Tłumacz to sobie choćby tym, że osiedle starsze było pierwsze i niech mają to pierwszeństwo.
Jak użytkownicy nowych dróg wyjazdowych będą prezentować taką logikę i postawę to następnym razem miasto zbuduje nową drogę specjalnie dochodzącą pod jakimś dziwnym kątem, żeby nikt nie podnosił argumentów jak Ty.
Jak użytkownicy nowych dróg wyjazdowych będą prezentować taką logikę i postawę to następnym razem miasto zbuduje nową drogę specjalnie dochodzącą pod jakimś dziwnym kątem, żeby nikt nie podnosił argumentów jak Ty.
Re: Skrzyżowanie Orlinskiego i Kłosowskiego
Ja uważam, że takie oznaczenie jak jest obecnie jest dobre. Często tamtędy jeżdżę i nie mam z tym problemu.
mmm123 pisze:Jestem za tym, aby na tym skrzyżowaniu pierwszeństwo zostało zmienione. Tak, aby pierwszeństwo miała ulica Orlinskiego. Będzie bardziej naturalnie. Zresztą podobno kiedyś tak było, tylko to zmieniono. Do kogo można pisać w tej sprawie? Może jak będzie sporo wiadomości w tej sprawie to uda się to zmienić.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”