Witam,
jeszcze nie zdążyliśmy się wprowadzić , a już cała ulica /chodnik wzdłóż 9A jest w tym momencie zastawiona samochodami nieprawidłowo zaparkowanymi, uniemożliwiając skorzystanie z wykupionych miejsc parkingowych itp.
Zastawione miejsca parkingowe wzdłuż 9A / organizacja parkowania wokół Orlińskiego 9
Re: Zastawione miejsca parkingowe wzdłuż 9A / organizacja parkowania wokół Orlińskiego 9
pkuc pisze:Witam,
jeszcze nie zdążyliśmy się wprowadzić , a już cała ulica /chodnik wzdłóż 9A jest w tym momencie zastawiona samochodami nieprawidłowo zaparkowanymi, uniemożliwiając skorzystanie z wykupionych miejsc parkingowych itp.
no to musicie jak najszybciej wprowadzic strefe zamieszkania jak inne wspólnoty. Bylem tam dzisiaj przejechac sie z czystej ciekawosci i przy waszym bloku jest na tyle wasko, ze przy zaparkowanych przy chodniu samochodach nie ma opcji aby sie minely 2 samochody...
Re: Zastawione miejsca parkingowe wzdłuż 9A / organizacja parkowania wokół Orlińskiego 9
A nie wystarczy strefa ruchu? Dopuszcza ona parkowanie na chodniku z warunkiem pozostawienia 1.5m przejścia dla pieszych oraz wprowadza te same zasady co strefa zamieszkania a mniej znaków potrzeba do prawidłowego jej funkcjonowania co zmniejsza koszty dla wspólnoty mieszkaniowej oraz dzięki strefie ruchu zyskamy parę dodatkowych miejsc parkingowych. Przy strefie zamieszkania można zatrzymać się do 1 minuty poza miejscem wyznaczonym. Przy chociaż jednym złośliwym sąsiedzie który będzie to zgłaszał na policję czy do straży miejskiej nie będzie się dało nawet wnieść mebli do mieszkania... Poza tym prawidłowo oznakowana strefa zamieszkania musi posiadać plan organizacji ruchu i musi być zgłoszona do urzędu wojewódzkiego czyli kolejne koszty no i sama w sobie jest problematyczna co widać pod poprzednimi blokami ile tam blokad i wezwań za wycieraczkami samochodów.
- Wściekły Wąż
Jak planujesz się zatrzymywać na "poniżej 1 minuty", to mam dla Ciebie dobrą wiadomość - Straż miejska zwykle przyjeżdża po kilku godzinach.
No chyba, że nie to miałeś na myśli i palisz tu niemca.
Xarder pisze:A nie wystarczy strefa ruchu? Dopuszcza ona parkowanie na chodniku z warunkiem pozostawienia 1.5m przejścia dla pieszych oraz wprowadza te same zasady co strefa zamieszkania a mniej znaków potrzeba do prawidłowego jej funkcjonowania co zmniejsza koszty dla wspólnoty mieszkaniowej oraz dzięki strefie ruchu zyskamy parę dodatkowych miejsc parkingowych. Przy strefie zamieszkania można zatrzymać się do 1 minuty poza miejscem wyznaczonym. Przy chociaż jednym złośliwym sąsiedzie który będzie to zgłaszał na policję czy do straży miejskiej nie będzie się dało nawet wnieść mebli do mieszkania... Poza tym prawidłowo oznakowana strefa zamieszkania musi posiadać plan organizacji ruchu i musi być zgłoszona do urzędu wojewódzkiego czyli kolejne koszty no i sama w sobie jest problematyczna co widać pod poprzednimi blokami ile tam blokad i wezwań za wycieraczkami samochodów.
Nie moje rybki, nie mój blok więc możesz zignorować moje zdanie jeśli chcesz. Ale przejdź się po terenach pozostałych wspólnot i zobacz jak wygląda to teoretyczne 1.5 m ...czasami z wózkiem przejść ciężko... A skoro pod 9tka ciężko się wyminąć dwóm samochodom to życzę powodzenia właścicielom miejsc parkingowych przy próbie zaparkowania samochodem typu kombi. U nas pod O12 na uparteko się wynikają 2 samochody a i tak czasami ciężko się złożyć jak po lewej i prawej parkuje inny samochód...
Nie ignoruje twojego zdania ale mam dużo doczynienia z ustawianiem znaków i spraw z tym związanych i jestem ostatni do montażu oznakowania strefy zamieszkania. strefa ruchu daje trochę więcej swobody z parkowaniem a miejsca gdzie zaparkowane auta mogły by utrudniać swobodny przejazd zawsze można ograniczyć znakami B-36 lub B-35 czyli zakaz zatrzymywania się i zakaz postoju. Strefa zamieszkania nie rozwiąże problemu parkowania na chodniku bo zawsze ktoś się znajdzie że i tak będzie parkował. W strefie ruchu za brak 1.5m przejścia dla pieszych na chodniku straż miejska może założyć blokadę a w przypadku dużego naruszenia czyli parkuje auto na całej szerokości chodnika jest obligatoryjnie holowanie na koszt właściciela pojazdu tak samo jak w strefie zamieszkania. A podejrzewam że obecne problemy z parkowaniem stwarzają sami mieszkańcy bo przed odbiorem mieszkania nikt nie ma klucza do tych śmiesznych "koziołków" więc się nie da wjechać jak również pracownicy bx którzy przyjechali wydać mieszkania sąsiedzi z pobliskich bloków też pewnie tam się pojawiają bo to dodatkowa powierzchnia do parkowania. Uważam że po zakończeniu odbiorów trochę się uspokoi sytuacja z parkowaniem.
Wściekły Wąż pisze:Jak planujesz się zatrzymywać na "poniżej 1 minuty", to mam dla Ciebie dobrą wiadomość - Straż miejska zwykle przyjeżdża po kilku godzinach.
Może przyjeżdża po kilku godzinach może Ty już stał nie będziesz w tym miejscu ale komu innemu się oberwie sąsiadowi lub jakiejś ekipie remontowej. Jak dostanie mandat to go sobie doliczy do ceny usługi. Przejdź się pod blokami gdzie jeszcze widać remonty i pogadaj z pracownikami firm ile mandatów dostali... Ja tu proponuję rozwiązanie które będzie służyć wszystkim mieszkańcom i tym którzy dla nich będą robić remont a nie tylko jednostkom. Poza tym zaproś rodzinę na np. komunie dziecka i gdzie zaparkują? Osiedla obok się zabezpieczyły wprowadzając identyfikatory. Na ten problem trzeba spojrzeć szerzej niż tylko przez pryzmat samego siebie.
Tak btw. to może zwracajcie uwagę gdzie parkujecie swoje samochody, bo już jakiś bystrzak rozjechał ozdobne trawki przed budynkiem A i je wszystkie zniszczył. 
Proponuję na odbiory zamiast jeździć po osiedlu i szukać dziury żeby auto zaparkować to wjeżdżać od strony kościoła na płytę lotniska jest tam tyle miejsca że każdy znajdzie kawałek dla siebie.
mike_ pisze:Tak btw. to może zwracajcie uwagę gdzie parkujecie swoje samochody, bo już jakiś bystrzak rozjechał ozdobne trawki przed budynkiem A i je wszystkie zniszczył.
Ja mam takie pytanie. Czy ktos z osob ktore odebraly mieszkanie parkuje juz w nocy swoj samochod pod blokiem A wzdloz chodnika?? Wydaje mi sie ze nie. A bylem tam wczoraj w nocy o 1 przejazdem i bylo zastawione full. Takze drodzy sasiedzi bedziemy miec komplet samochodow nie tylko z 9 tylko rowniez z calej avii i orlinskiego!
Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”