Osiedle Avia otwarte, część płotu zdemontowana tymczasowo

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Nowy

Osiedle Avia otwarte, część płotu zdemontowana tymczasowo

Postautor: Nowy » 20 wrz 2015, 17:03

No to mamy chwilę, w której osiedle Avia stało się otwarte, przynajmniej tymczasowo :) Więcej o tymczasowym otwarciu zamkniętego osiedla Avia można się dowiedzieć pod tym linkiem, a poniżej jeszcze kilka dodatkowych zdjęć. Pewnie taka sytuacja nie potrwa długo, ale jak na razie można się tam swobodnie przemieszczać w stronę ul. Kłosowskiego.

Obrazek
Obrazek

Ciekawe co o tym myślą sami mieszkańcy, ci obecni i przyszli oraz tacy, którzy mieszkają w osiedlach sąsiednich... Bo to, że można swobodnie się przemieszczać, chyba nie jest takie złe, zwłaszcza, że każdy z bloków i tak ma indywidualne, bliższe ogrodzenie. A z drugiej strony, coś takiego chyba też bardziej integruje to osiedle z resztą Czyżyn i nie odcina od niej osiedla Orlińskiego, które grodzone ma nie być. Jak myślicie :?:

ngy16687

Re: Osiedle Avia otwarte, część płotu zdemontowana tymczasowo

Postautor: ngy16687 » 20 wrz 2015, 18:42

Zdecydowanie za tym aby zdemontować to zewnętrzne ogrodzenie w całości. Płotki wokół bloków są wystarczające i jak napisałeś budynki w końcu wpiszą się ładnie w nieogrodzoną przestrzeń ul. Orlińskiego, os. Dywizjonu i os. 2 Pułku.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 20 wrz 2015, 19:32

Nie po to ludzie kupowali mieszkania na grodzonej części Nowych Czyżyn żeby teraz zastać otwarte. Już widzę jak teraz wszyscy wyjdą na ulice i zaczną klaskać nowemu pomysłowi.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2016, 9:37 przez xksisnki, łącznie zmieniany 1 raz.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 20 wrz 2015, 19:47

A tam hejt, każdy ma prawo wyrażać opinie. Racjonalnych powodów jest wiele, choćby łatwiej byłoby parkować, gdyby się tak nie odcinać murem od starej części Czyżyn.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 20 wrz 2015, 21:34

Wydaje mi się ze prędzej doszło by do *sporów z mieszkańcami sąsiedniego osiedla o zabieranie ich miejsc parkingowych ;)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2016, 9:37 przez xksisnki, łącznie zmieniany 2 razy.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 20 wrz 2015, 21:45

Oni też mieliby prawo zabierać :lol: Dla mnie grodzenia to jak parawany na plaży - budowanie barier i niepotrzebne konflikty, już zwłaszcza na starych niegrodzonych osiedlach. Jesli każdy da coś od siebie to będzie kawałek fajnego miejsca do mieszkania.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 20 wrz 2015, 22:19

Ciężko mi porównać ogrodzenie prywatnego terenu (wykupionego przez inwestora) do publicznej plaży :)

Ale te bloki nie powstają na starym nieogrodzonym osiedlu tylko na nieużytku obrośniętym trawą po pas + popękanym pięknym betonie ;)

iti

Postautor: iti » 20 wrz 2015, 23:34

xksisnki pisze:Ktoś może przedstawić racjonalny powód "hejtu" na grodzenie osiedli ??

Ja mogę podać jeden, może mój subiektywny, ale zawsze szkag mnie trafia, kiedy mam do przejścia 100 m z punktu A do punktu B, ale muszę iść 800 metrów wzdłuż płotów, bo pomiędzy blokami przejść się nie da...

Chyba gdzieś na Płaszowie wyszła taka sytuacja, że nowe bloki się ogrodziły i ich mieszkańcy dzięki furtce i drodze przez nieogrodzone osiedle mieli 3 min na tramwaj, ale jakoś nie mogli się dogadać i drugie osiedle w związku z tym też się ogrodziło, dzięki czemu droga do tramwaju wydłużyła się do 10 min ;)

Ale generalnie rozumiem, że jeśli ktoś sobie chce kupić mieszkanie na grodzonym osiedlu, bo ma taki kaprys, to nikt tego nie może zabronić. Klient płaci, klient wymaga :)

newkind

Postautor: newkind » 21 wrz 2015, 9:16

Cały szkopuł w tym, że jak ktoś kiedyś już zauważył, przy takiej ilości bloków i mieszkańców to ogrodzenie to fikcja :D Nie wydaje mi się, że gdy już wszyscy mieszkańcy się wprowadzą, to brama lub furtka będzie dłużej zamknięta jednorazowo niż na 5 minut - no chyba, że w późnych godzinach nocnych. Sam obecnie mieszkam na takim osiedlu, które ma 7 bloków i brama jest non stop otwarta, nawet czujniki przysłonięte przez ochronę bo non stop było otwieranie/zamykanie. Oprócz tego, taki stróż czy "ochroniarz" jak kto woli, nie ma najmniejszego prawa weryfikacji kogokolwiek, więc i tak wchodzą wszyscy. Nie wiem po co komu pozorne uczucie bezpieczeństwa i azylu w naszym przecież tak bardzo "super niebezpiecznym świecie" :P

D89

Postautor: D89 » 21 wrz 2015, 9:36

W umowie mam zapisane że osiedle będzie ogrodzone i po zakończeniu budowy będę tego wymagał od Budimexu wszelkimi prawnymi metodami. Demontaż ogrodzenia można potraktować jako niewywiązanie się z umowy albo jednostronną zmianę warunków umowy - w tym wypadku kupującym przysługuje prawo odstąpienia od umowy i zwrotu pełnej wpłaconej kwoty.

Jak ktoś nie chce ogrodzenia to nikt go nie zmuszał do zakupu mieszkania akurat na tym osiedlu.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”