Skrobanie szyb na włączonym silniku.

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
mistrzuWiciu

Skrobanie szyb na włączonym silniku.

Postautor: mistrzuWiciu » 03 sty 2019, 2:52

Widuję po wyjściu rano z bloku jak nawet kilkanaście osób na odpalonym silniku skrobie lub odśnieża samochód. Mam prośbę do takich osób. Nie ma po co wcześnie odpalać samochód i kopcić. Samochodem należy ruszać jak najszybciej po odpaleniu silnika. Zapewnia to optymalną pracę silnika(dłuższa żywotność) wraz z całym całym układem napędowym. Pomyślcie, ze zapewni wam to niższe spalanie i nie spowodujecie, że za kilka lat samochód zacznie zużywać olej.
Nie chcę nikomu grozić, ale pamiętajcie również, że za opuszczenie samochodu z włączonym silnikiem lub postój powyżej minuty grozi mandat 100zł. Nawet nie musi was złapać Policja czy SM, bo teraz można dostarczyć do SM wydrukowane zdjęcie, lub płytę z nagraniem i wystawiają mandat.

marian

Re: Skrobanie szyb na włączonym silniku.

Postautor: marian » 03 sty 2019, 11:11

mistrzuCipciu powinieneś wrócić z powrotem na wieś, tam ci kopcić nie będą. Co dzień czytając to forum coraz bardziej zadziwia mnie jakie imbecyle mieszkają na tym osiedlu. Wszystko przeszkadza ja p.i.e.r.d.o.l.e. I jeszcze pacan znawce mechanika udaje.

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 03 sty 2019, 12:10

marian pisze:mistrzuCipciu powinieneś wrócić z powrotem na wieś, tam ci kopcić nie będą. Co dzień czytając to forum coraz bardziej zadziwia mnie jakie imbecyle mieszkają na tym osiedlu. Wszystko przeszkadza ja p.i.e.r.d.o.l.e. I jeszcze pacan znawce mechanika udaje.

Niestety na tym osiedlu mieszkają takie prostaki jak Ty. Język człowieka od wina oderwanego lub pustaka co jeździ na wieś opony palić.
Nie jestem mechanikiem, ale należę do osób mający rozległy zakres zainteresowań, które uczą się cale życie. Jak nie wiesz dlaczego nie zostawia się zimnego silnika na jałowym biegu, to nie dziw się, że samochód pije olej, nad tłokami masz nagar, albo silnik traci kompresję i pierścienie do wymiany.
No chyba, że jeździsz Żukiem, to inna bajka :lol:

RaceX

Postautor: RaceX » 03 sty 2019, 12:25

Marian to frustrat, który z nerwów pali opony na wsi.
W instrukcji mojego samochodu czerwonymi literami mam napisane, że nie rozgrzewa się auta na postoju. Gdy temperatura spada poniżej 10stopni należy ruszyć samochodem po odpaleniu do 30 sekund. Przy dużych mrozach, o ile jest to możliwe nie korzystać z nawiewu do czasu nagrzania silnika.
Ostatnia część mnie nie dotyczy bo mam ogrzewanie postojowe.

Runners

Postautor: Runners » 05 sty 2019, 9:07

Twoja prośba nie została zakceptowana dziękuję i pozdrawiam. Czekam na kolejne twoje prośby..

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 05 sty 2019, 13:03

Przeczytałem posta i zainteresowałem się tematem. Rzeczywiście skrobanie szyb przy włączonym silniku to debilizm, no chyba, że ktoś zaraz sprzedaje samochód. Sprawdziłem książkę serwisową i też w niej ostrzegają przed pracą zimnego silnika na biegu jałowym. Człowiek uczy się przez cale życie i dwa ostatnie dni odpalam odśnieżony samochód i jadę. Ja jeżdżę na zimnym nawiewie, jak już złapie trochę stopni, to troszeczkę włączam ciepełka i dopiero po pełnym nagrzaniu (90stopni) wieję ogniem :)
Temat petarda, coś sensownego z tego forum wyniosłem :)

twardowsky

Postautor: twardowsky » 05 sty 2019, 21:05

Przepisy przepisami, ale szkoły są różne: auto-swiat.pl/porady/prawo/grzac-silnik-czy-ryzykowac/e56fg9w

D89

Postautor: D89 » 06 sty 2019, 20:02

Jasne, wsadź dziecko w fotelik i każ mu siedzieć w zimnym samochodzie dopóki nie odskrobiesz wszystkich szyb i nie będziesz gotowy do jazdy. A później zamiast do przedszkola możesz już jechać prosto do lekarza...

Znacie kogoś kto miał awarię spowodowaną rozgrzewaniem silnika? A znacie kogoś kto miał przeziębione dziecko? Nieważne czy to jest dobre czy niedobre dla silnika, maszyna wytrzyma. A dla zdrowia i wygody człowieka dużo lepiej jest nagrzać auto jak najszybciej.

mmm123

Postautor: mmm123 » 06 sty 2019, 20:39

D89 pisze:Jasne, wsadź dziecko w fotelik i każ mu siedzieć w zimnym samochodzie dopóki nie odskrobiesz wszystkich szyb i nie będziesz gotowy do jazdy. A później zamiast do przedszkola możesz już jechać prosto do lekarza...

Właśnie pokazujesz mentalność kalego. Niektórych przepisów wolno nie przestrzegać- bo tak ci pasuje, ale jak ktoś zaparkuje i nie zostawi 1.5m chodnika to wielki płacz, bo nie przestrzega przepisów drogowych...
Może przedstaw listę dobrych przepisów, których trzeba przestrzegać i listę tych niedobrych :lol:

GrzegorzDragon

Postautor: GrzegorzDragon » 11 sty 2019, 12:14

proponuję przed wypisywaniem dziwnych tekstów ZAPOZNAĆ SIĘ DOKŁADNIE z obowiązującymi przepisami
autor wie że dzwonią, ale nie wie w którym kościele....
mozna odśnieżać auto na włączonym silniku w określonych sytuacjach bez groźby mandatu...np. jak właśnie będzie "wkładane" dziecko do samochodu...
ps. życzę powodzenia z fotografowaniem i przesyłaniem...za to też są kary jeśli robisz to bez zgody osoby lub właściciela pojazdu....
co do pracy na biegu jałowym....nie każde auto tak ma to też inna sprawa....
może zacznijmy jeszcze się czepiać firm sprzątających bo sporo soli na chodniki wysypują przez co obuwie się psuje?zwierzęce łapki cierpią?
paranoja goni paranoję na tym osiedlu

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”