Odbiory mieszkań / terminy odbiorów mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 9
Re: Odbiory mieszkań / terminy odbiorów mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 9
u mnie do godziny, jedna usterka zgłoszona
robi O9 pisze:Dzień dobry,
Za dwa tygodnie będę odbierała mieszkanie z facetem, który będzie wykańczał mieszkanie.
Drodzy sąsiedzi podpowiedzcie na co zwrócić szczególną uwagę?
Jakie były wasze usterki?
Robi mimo, że biorę na odbiór firmę, która się w tym specjalizuje to przez te dwa lata czekania na mieszkanie i obserwowania tego forum zrobiłem sobie listę rzeczy, na które będę chciał zwrócić uwagę ( pomijając już takie podstawy jak piony, poziomy, kąty, elektryka, bo właśnie po to biorę ekipę, choć głównie po to, by nikt mi nie wcisnął odpowiedzi typu: "Panie ale to jest w normie"

A więc:
-Sprawdzić działanie domofonu
-Sprawdzić działanie wentylacji
-Sprawdzić drożność odpływów (był wątek na forum gdzie była opisana dowcipna twórczość budowlańców, jednemu z mieszkańców zapiankowali odpływ

-Spadek na balkonie
-Dylatacje
-obsadzenie parapetów,szpalety
-Sprawdzić montaż wywietrzników
-balustrady na balkonie (uszkodzenia, plamy, rdza)
-Sprawdzić czy okna same się nie zamykają lub otwierają + drzwi balkonowe
-Dokładnie sprawdzić drzwi wejściowe i okna + framugi i ościeżnice (rysy, uszkodzenia mechaniczne, plamy)
-Dokładnie przyjrzeć się kaloryferom i ich przyłączom (uszkodzenia mechaniczne, plamy, rdza)
-Zwrócić uwagę na montaż ręcznikowca w łazience, powinien być zachowany należyty odstęp od ściany na płytki(o takim babolu też czytałem gdzieś na forum

-Sprawdzić włączniki światła i gniazdka ( czy są zamontowane w wystarczającej odległości od twoich przyszłych framug i listw maskujących)
A oprócz tego biorąc pod uwagę to iż mieszkanie będę wykańczał własnymi rękoma mam zamiar podczas odbioru zapytać o grubość wylewki, przepustowość wentylacji, ciśnienie w instalacjach i pewnie jeszcze coś mi do głowy wpadnie

Mam nadzieje, że pomogłem

Powodzenia
widzę, że poprzednie posty dotyczące polecanych firm odbiorowych zostały usunięte ... proszę o PW kogo polecacie. Z góry dziękuję !
Może głupie pytanie może nie, ale jak odbieram klucze to już mam prąd w mieszkaniu? Czy dopiero jak załatwię w tym tauronie to mi go włączą?
Fileon pisze:Może głupie pytanie może nie, ale jak odbieram klucze to już mam prąd w mieszkaniu? Czy dopiero jak załatwię w tym tauronie to mi go włączą?
Tak, masz prąd, wypełnia sie formularz z Tauronu podczas odbioru.
Nata pisze:Fileon pisze:Może głupie pytanie może nie, ale jak odbieram klucze to już mam prąd w mieszkaniu? Czy dopiero jak załatwię w tym tauronie to mi go włączą?
Tak, masz prąd, wypełnia sie formularz z Tauronu podczas odbioru.
Dzięki

Cześć,
Dostał może ktoś z osób które miały odbiór, a nie odebrały mieszkania jakieś informacje o etapie naprawy usterek? Albo może sami sprawdziliście czy są jakieś postępy? Bo powiem szczerze odbiór miałem 12 grudnia i do tej pory nawet przetarcia na futrynie od drzwi wejściowych nie są naprawione...
Dostał może ktoś z osób które miały odbiór, a nie odebrały mieszkania jakieś informacje o etapie naprawy usterek? Albo może sami sprawdziliście czy są jakieś postępy? Bo powiem szczerze odbiór miałem 12 grudnia i do tej pory nawet przetarcia na futrynie od drzwi wejściowych nie są naprawione...
Kasi12 pisze:Cześć,
Przypadkiem nie miesiac maja na usuniecie usterek?? Chyba juz masz po terminie..
Nie miesiąc a 45 dni bo były święta. Wszytko jest napisane w protokole
U mnie wszystko co zglosilam co bylo w srodku mieszkania jest zrobione.
Zostaly tylko usterki na balkonie, ktore zrobia na wiosne, dostalam oficjalnego maila z odniesieniem do tych usterek i terminem w jakim beda zrobione na wiosne.
Zostaly tylko usterki na balkonie, ktore zrobia na wiosne, dostalam oficjalnego maila z odniesieniem do tych usterek i terminem w jakim beda zrobione na wiosne.
Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”