Odbiory mieszkań / terminy odbiorów mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 9

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
Czarnykot

Re: Odbiory mieszkań / terminy odbiorów mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 9

Postautor: Czarnykot » 16 sty 2019, 19:08

xmartka pisze:U mnie wszystko co zglosilam co bylo w srodku mieszkania jest zrobione.
Zostaly tylko usterki na balkonie, ktore zrobia na wiosne, dostalam oficjalnego maila z odniesieniem do tych usterek i terminem w jakim beda zrobione na wiosne.

A dostałaś jakiegoś maila ze usterki są już naprawione ?:) bo na balkonie tez będe mieć naprawione dopiero w kwietniu. Ale nadal czekam kiedy będzie 2 odbiór.

xmartka

Postautor: xmartka » 16 sty 2019, 20:39

Usterki, ktore ja zglosilam w protokole, nie mialy wpływu na odbior mieszkania. Dostałąm klucze, wiec wiem, ze sa naprawione, bo musiałam fachowców wpuścić, żeby to naprawili :)

Kasi12

Postautor: Kasi12 » 17 sty 2019, 0:41

8-)
xmartka pisze:Usterki, ktore ja zglosilam w protokole, nie mialy wpływu na odbior mieszkania. Dostałąm klucze, wiec wiem, ze sa naprawione, bo musiałam fachowców wpuścić, żeby to naprawili :)

Ale to nie o to chodzi, tylko o mieszkanie które nie zostało odebrane. Mi na piśmie przysłali termin 60 dni :lol:

Bierm

Postautor: Bierm » 17 sty 2019, 10:19

Jeśli miałaś uszkodzoną futrynę drzwi, to w mailu/liście informowali, ze jeśli nie nadaje się to do wymiany to będą zamawiać nowe, a ze względu na czas zamówienia i produkcji naprawa może wydłużyć się do 60 dni :D

przemasnh

Postautor: przemasnh » 17 sty 2019, 18:20

Skoro inni opisywali swoje odbiory to kolej na nas:)
Mieliśmy dzisiaj odbiór mieszkania(blok C). Wzięliśmy poleconych fachowców, którzy robili już wiele odbiorów na AVII/Orlińskiego, w tym w naszej inwestycji. Z tego co na wstępie nam powiedzieli to liczba usterek maleje z każdą inwestycją i o ile w tych wysokich blokach czasem dochodziła ta liczba do 100 tak w naszej inwestycji było ich znacznie mniej. Panowie z doświadczeniem i już wiedzieli, kto jest kto po stronie Budimexa, a co najważniejsze, wiedzieli na co zwłaszcza zwracać uwagę.

W czasie odbiorów wykryto 36 usterek. Nie będę ich tutaj wszystkich wypisywał ale wymienię kilka tych "najcięższych":
- okno balkonowe porysowane od srodka, skrzydła źle wyregulowane,
- na balkonie ślady kleju na płytkach, brak uszczelnień przy balustradach, porysowane balustrady, plamy na tych "dyktach" balkonowych,
- pęknięcie wylewki w łazience,
- 1,5 cm "górki" na wylewce w jednym z pokoi,
- krzywa ściana w łazience,
- ścianach pełno dziur, wybulwień, etc.

Do tego dochodzą dwie usterki, które zasługują na osobne opisanie:

1) pomiędzy drzwiami do łazienki a ścianą, gdzie jest około 10 cm wstawiono dwa kontakty (w tym jeden UWAGA: 20 cm nad podłogą) co uniemożliwia wstawienie drzwi. Odpowiedź Pani z budimexu: "Tak było w projekcie", mniejsza, że prawo budowlane zabrania takich rzeczy...
2) w czasie sprawdzania skrzynki z bezpiecznikami UWAGA: odpadły drzwiczki:D Z tego miałem nawet ubaw. Widocznie, ktoś tak zostawił na zasadzie: "A nuż się nikt nie połapie".

Oczywiście na wstępie Pani z Budimexu zastrzegła, że jeśli za dużo wpiszemy to nie odbierzemy mieszkania. Wyraźnie zaznaczyliśmy, że dla nas to nie problem. Zachowanie Pań z Budimexu (było ich dwie) zasługuje na osobną historię. Nie wiem, gdzie ich uczą obsługi klienta ale kultury to na pewno z domu nie wyniosły:) przewracanie oczami przy zgłaszaniu usterek, ostentacyjne "robienie balonów" w czasie żucia gumy, etc. Po za tym przy nas jedna z Pań z Budimexu... dokręcała regulatory do grzejników (jak się okazało jeden z nich był lipny i też zgłoszony jako usterka).

Podsumowuijąc: mieszkanie nieodebrane.

Tyle w temacie. Gdyby ktoś poszukiwał sprawdzonego gościa do odbiorów to mogę polecić - zapraszam na priv. (uprzedzając: nie, to nie jest moja rodzina, nie, nie mam z tego prowizji - po prostu byliśmy z nich meeeeega zadowoleni).

Malla

Postautor: Malla » 17 sty 2019, 20:50

Cześć, tu sąsiadka z osiedla :) Usterek jest teraz faktycznie mniej niż w poprzednich inwestycjach. Czekałam długo na ich naprawę ze względu na wagę usterek, np. wymianę okien oraz... bardzo dużą ilość nieodebranych mieszkań.

Jeśli potrzebujecie namiarów na:
- doświadczonego pana od odbiorów w tej lokalizacji,
- doradcę użytkowego i ładnego wystroju,
- projektanta łazienki,
- koordynatora zakupów i prac,
- ekipę remontową,
- stolarza,
to wyślijcie mi prywatną wiadomość. Nie mam z tego żadnych prowizji, znalazłam niektóre kontakty na tym forum.

Korzystałam ze współpracującego z Bdx notariusza, ale wynegocjowałam korzystną cenę. Warto się targować!

magdziula

Postautor: magdziula » 17 sty 2019, 22:00

Dziekuje Ci za info. sporo pomogles.ja odbior 15 stycznia podpisalam.ale jedyna usterka ktora mialam i rzucala sie w oczy to byl wystajacy peszel spod posadzki pod kaloryferem i do tej pory, mam dylemat co do balkonu a konkretnie do spadu bo odnioslam wrazenie ze wcale go nie ma.i jeszcze jedno jest kuriozalne, ten pierwszy akt notarialny ktory podpisywalam w 2016r, mial wzmianke ze blok c bedzie mial 8 kondygnacji a ma 5 o ole dobrze policzylam na pewno nie 8. wiec nie wiem o co tu halo? wszyscy tak macie?

mordredo

Postautor: mordredo » 17 sty 2019, 22:08

Magdziula, "8 kondygnacji" to parter i 7 pięter, nie wiem jak ma się do tego jeszcze poziom -1 czyli garaż podziemny

szwecja

Postautor: szwecja » 17 sty 2019, 23:50

Czy mógłby ktoś z Was podesłać na priv namiar na tych fachowców od odbiorów. Ja nie mogę wysyłać prywatnych wiadomości.

Malla

Postautor: Malla » 18 sty 2019, 16:00

Teraz też nie mogę wysyłać wiadomości, a nie chcę publikować czyichś danych. Napisz do mnie maila: motarola(a)o2.pl.

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”