Niedopałki papierosów / wyrzucanie niedopałków za balkon - osiedle Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
prusolka

Niedopałki papierosów / wyrzucanie niedopałków za balkon - osiedle Avia

Postautor: prusolka » 19 gru 2018, 21:55

Bardzo proszę osoby palące o nie wyrzucanie petow z balkonu czy okna gdyż lądują one na dachach naszych samochodów (o balkonach niżej, ogródkach i chodnikach nie wspomnę) - koszt popielniczki nie przekracza kosztu jeden paczki papierosów. Pozdrawiam palących sąsiadów

znasiek

Re: Niedopałki papierosów / wyrzucanie niedopałków za balkon - osiedle Avia

Postautor: znasiek » 20 gru 2018, 20:48

do jednych trafi apel do innych nie, są dwa powody:
1. wprowadzą się inni wynajmujący i na nowo trzeba ich pouczać (i tak w kółko)
2. są niewychowane wieśniaki na których żadne pouczenia i prośby nie podziałają.
Rozwiązanie problemu:
1. na stałe wywieszona na każdej klatce kartka o nie wyrzucaniu petów itp i do tego dopisany paragraf o zaśmiecaniu i karze grzywny (bywały takie, ale tylko chwilowo)
2. namierzenie śmieciarza i rozmowa lub od razu wysypywaniu mu petów na wycieraczke plus kartka na prywatne drzwi.

mop

Postautor: mop » 21 gru 2018, 10:29

Wydaje mi się, że nie ma miejsc parkingowych tak blisko budynków, aby pety doleciały. Chyba, że to auta rozjeżdżające chodniki.

mordredo

Postautor: mordredo » 21 gru 2018, 11:48

mop pisze:Wydaje mi się, że nie ma miejsc parkingowych tak blisko budynków, aby pety doleciały. Chyba, że to auta rozjeżdżające chodniki.

Widocznie niektórzy bardziej wychowani palacze "pstrykają" petami jak najdalej od ogródków 8-)

Nowy

Postautor: Nowy » 21 gru 2018, 13:32

mordredo pisze:
mop pisze:Wydaje mi się, że nie ma miejsc parkingowych tak blisko budynków, aby pety doleciały. Chyba, że to auta rozjeżdżające chodniki.

Widocznie niektórzy bardziej wychowani palacze "pstrykają" petami jak najdalej od ogródków 8-)

Warto też uświadamiać ludzi, żeby nie zostawiali niedopałków w otwartych popielniczkach, na pokrywkach itp., bo jak tylko bardziej powieje wiatr, to wszystko ląduje poza balkonem.

Przemek_P

Postautor: Przemek_P » 18 sty 2019, 12:36

Trudno będzie zorganizować taką akcję propagandową, ale trzeba próbować - może wywieszki, wlepki, aż do znudzenia i do porzygu dałyby radę... Aczkolwiek chyba najlepiej podziała bezpośrednia rozmowa z winowajcą. Ja osobiście nigdy nie widziałem, żeby ktoś rzucał peta z balkonu, ale jak zobaczę to się odezwę. Taka wiecie rozmowa normalna bez hejtu i wyzywania się od wieśniaków. Mam wrażenie, że to co dla jednych jest oczywiste, np. nie rzucanie petów, gdzie popadnie dla innych po prostu jest naturalną rzeczą, nad którą ani razu się nie zastanowili. Przywołam tu może już polski klasyk, czyli plaże nad Bałykiem z tysiącem zakopanych petów... Jak tu dotrzeć do takich śmieciarzy palaczy? przecież to wystarczy mieć ze sobą opakowanie po czymkolwiek, wrzucić tam pety i dać do śmietnika... Ręce opadają ostatecznie :(

Antysłoikk

Postautor: Antysłoikk » 18 sty 2019, 19:48

Przemek_P pisze:Trudno będzie zorganizować taką akcję propagandową, ale trzeba próbować - może wywieszki, wlepki, aż do znudzenia i do porzygu dałyby radę... Aczkolwiek chyba najlepiej podziała bezpośrednia rozmowa z winowajcą. Ja osobiście nigdy nie widziałem, żeby ktoś rzucał peta z balkonu, ale jak zobaczę to się odezwę. Taka wiecie rozmowa normalna bez hejtu i wyzywania się od wieśniaków. Mam wrażenie, że to co dla jednych jest oczywiste, np. nie rzucanie petów, gdzie popadnie dla innych po prostu jest naturalną rzeczą, nad którą ani razu się nie zastanowili. Przywołam tu może już polski klasyk, czyli plaże nad Bałykiem z tysiącem zakopanych petów... Jak tu dotrzeć do takich śmieciarzy palaczy? przecież to wystarczy mieć ze sobą opakowanie po czymkolwiek, wrzucić tam pety i dać do śmietnika... Ręce opadają ostatecznie :(

Doskonale Cie rozumiem, to samo dotyczy "januszy" parkowania - wystarczy nie parkowac w miejscach do tego nie przeznaczonych . Rece opadaja :o

adi

Postautor: adi » 18 sty 2019, 22:48

Przemek_P pisze:Taka wiecie rozmowa normalna bez hejtu i wyzywania się od wieśniaków. Mam wrażenie, że to co dla jednych jest oczywiste, np. nie rzucanie petów, gdzie popadnie dla innych po prostu jest naturalną rzeczą, nad którą ani razu się nie zastanowili.

W pełni się z Tobą zgadzam, zawsze na początek rozmowa, spokojnie, wytłumaczenie problemu. Część osób może sobie w ogóle nie zdawać sprawy z jego istnienia - np. osoby zostawiające niedopałki w popielniczkach na balkonie, które następnie zdmuchuje wiatr, spłukuje deszcz.

Przemek_P

Postautor: Przemek_P » 21 sty 2019, 12:15

Z prakowaniem to też trochę inna sprawa, niby też dotyczy kultury (jak nie wyrzucanie petów), ale przede wszystkim wina leży po stronie dewelopera i zbyt małej ilości miejsc parkingowych. Czasami trzeba objechać pół okolicy, kręcić się i generować niepotrzebny ruch bo nie ma gdzie stanąć... Dla mnie póki co jedyne wyjście, to jednak rezygnacja z samochodu. Ale wiadomo, też nie każdy może sobie na to pozwolić.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”