Czy ktoś jeszcze to słyszy?
Od kilku dni wentylacja chodzi tak głośno że aż się nie mogę nadziwić. Nigdy wcześniej tak nie było. Dosłownie zasysa jak odkurzacz. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Strasznie mnie ten hałas denerwuje.
Głośna praca wentylacji w mieszkaniu - co się dzieje / co zrobić? - Avia 3
-
Re: Głośna praca wentylacji w mieszkaniu - co się dzieje / co zrobić? - Avia 3
To sie nazywa polska oszczędność..
Nie tylko u Ciebie jest ten problem, temperatura spadła poniżej zera więc aby zachować jak najwięcej ogrzanego powietrza w mieszkaniu sąsiedzi z pionu zatykaja nawietrzniki w oknach bądź wywietrzniki w ścianie. Generuje to większy ciąg w pozostałych mieszkaniach.
Dzięki takiemu zachowaniu dostajesz w gratisie:
- odkurzacz w ścianie
- szybsze wychładzanie mieszkania
I niestety nic z tym nie da sie zrobić, chyba że wentylator na dachu zacząl wariować w co wątpie bo ten problem występuje w każdym bloku
W kwietniu sie poprawi...
Nie tylko u Ciebie jest ten problem, temperatura spadła poniżej zera więc aby zachować jak najwięcej ogrzanego powietrza w mieszkaniu sąsiedzi z pionu zatykaja nawietrzniki w oknach bądź wywietrzniki w ścianie. Generuje to większy ciąg w pozostałych mieszkaniach.
- odkurzacz w ścianie
I niestety nic z tym nie da sie zrobić, chyba że wentylator na dachu zacząl wariować w co wątpie bo ten problem występuje w każdym bloku
Jest tez mozliwosc ze tak samo jak u nas - w Orlinskiego 12 - filtry na dachu zostaly wymienione. Stare byly juz w pelni zatkane i zapchane przez co ciag i dzwiek byl znacznie mniejszy. Odkad mamy nowe filtry to wywietrzniki wciagaja powietrze jak szalone....
xksisnki pisze:To sie nazywa polska oszczędność..
- odkurzacz w ścianie
Możesz podać co zrobić z wentylacją, żeby nie było tej "polskiej oszczędności.."??
Bez zatykania wentylacji, ustawieniu wszystkich grzejników na 5, temperatura w pokojach mam od 16,8 do 17,1 przy -3 na zewnątrz. Nie chcę sprawdzać jaka będzie temperatura jak na zewnątrz w nocy ostatnio dochodzi do -7.
@Racex posiadasz narożne mieszkanie?
U mnie przy szalejącej wentylacji mam ciagle 22 stopnie w centralnym punkcie w mieszkaniu, przy oknach 20 stopni.
Na pewno nie masz gdzieś 'ucieczki ciepla' przez np. nieszczelne okna lub przez niepoprawne ocieplenie? Jest to dosyc spora roznica, sprawdzilbym kamera termowizyjna wszystkie sciany w mieszkaniu na Twoim miejscu poki jest jeszcze gwarancja.
U mnie przy szalejącej wentylacji mam ciagle 22 stopnie w centralnym punkcie w mieszkaniu, przy oknach 20 stopni.
Na pewno nie masz gdzieś 'ucieczki ciepla' przez np. nieszczelne okna lub przez niepoprawne ocieplenie? Jest to dosyc spora roznica, sprawdzilbym kamera termowizyjna wszystkie sciany w mieszkaniu na Twoim miejscu poki jest jeszcze gwarancja.
Ja nie mam narożnego i też lipa z temperaturą
Grzejniki masz ustawione ciągle na 5, nawiewniki w oknach w pełni otwarte i 22stopnie w mieszkaniu?
Dla mnie szok!! Bez zmniejszenia napływu zimnego powietrza, ciężko do 19 dobić.
Grzejniki masz ustawione ciągle na 5, nawiewniki w oknach w pełni otwarte i 22stopnie w mieszkaniu?
Aaron pisze:Ja nie mam narożnego i też lipa z temperaturą
Grzejniki mam skręcone do 3, przy 4-5 jest zdecydowanie za gorąco
xksisnki pisze:@Racex posiadasz narożne mieszkanie?
Na pewno nie masz gdzieś 'ucieczki ciepla' przez np. nieszczelne okna
Jak mozesz mowic o nieszczelnych oknach gdy deweloper zafundowal nam 30 centrymetrowe DZIURY NA WYLOT w tych oknach.... problem nie lezy w nieszczelnosci....
-
U mnie w mieszkaniu gorąco.
Jak dam grzejniki na 5 to się nie da wytrzymać, w wjeszosci pomieszczeń mam 3, w salonie pomiędzy 2 i 3 skacze.
Wentylacja chodzi jak szalona. Dzisiaj robiłem test z kawałkiem papieru - dosłownie wciąga jak odkurzacz.
Może rzeczywiście sąsiedzi pozatykali ale ja nie mam pojęcia po co.
Nic nie mam zatkane a ciepło.
A ten huk z wentylacji nie do zniesienia.
Wcześniej w ogóle nie było problemu, ale może zeszlej zimy mieszkało mniej zatykaczy w pionie jeszcze
Jak dam grzejniki na 5 to się nie da wytrzymać, w wjeszosci pomieszczeń mam 3, w salonie pomiędzy 2 i 3 skacze.
Wentylacja chodzi jak szalona. Dzisiaj robiłem test z kawałkiem papieru - dosłownie wciąga jak odkurzacz.
Może rzeczywiście sąsiedzi pozatykali ale ja nie mam pojęcia po co.
Nic nie mam zatkane a ciepło.
A ten huk z wentylacji nie do zniesienia.
Wcześniej w ogóle nie było problemu, ale może zeszlej zimy mieszkało mniej zatykaczy w pionie jeszcze
Arav pisze:xksisnki pisze:@Racex posiadasz narożne mieszkanie?
Na pewno nie masz gdzieś 'ucieczki ciepla' przez np. nieszczelne okna
Jak mozesz mowic o nieszczelnych oknach gdy deweloper zafundowal nam 30 centrymetrowe DZIURY NA WYLOT w tych oknach.... problem nie lezy w nieszczelnosci....
To nie są dziury lecz nawietrzniki którymi wpływa świeże powietrze do mieszkań. Może z oknami to zly przyklad, ale sa przypadki kiedy izolacja termiczna jest zle wykonana sczegolnie przy naroznikach scian lub przy oknach gdzie cieplo ucieka z mieszkania. Moze nie nazywam tego fachowo ale po to sa kontrole z kamera termowizyjna.
Powiedz w takim razie skad w mieszkaniach ma sie znalezc swieze powietrze skoro jedyny dostep jest przez nawietrzniki? Moze z sasiedniego mieszkania przez okap? Przez takie myslenie zaburza sie prace wentylacji ktora zostala skalibrowana przed odbiorami mieszkań.
W domach jednorodzinnych stosuje sie systemy rekuperacji do odzysku ciepla z wentylacji mechanicznej, ale jeszcze sie nie spotkalem z tym zastosowaniem w blokach
@Arav nie masz problemu z wilgocią? Woda nie skrapla Ci sie na oknach?
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”