Głośna praca wentylacji w mieszkaniu - co się dzieje / co zrobić? - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
RaceX

Re: Głośna praca wentylacji w mieszkaniu - co się dzieje / co zrobić? - Avia 3

Postautor: RaceX » 25 sty 2019, 21:07

xksisnki pisze:
To nie są dziury lecz nawietrzniki którymi wpływa świeże powietrze do mieszkań. Może z oknami to zly przyklad, ale sa przypadki kiedy izolacja termiczna jest zle wykonana sczegolnie przy naroznikach scian lub przy oknach gdzie cieplo ucieka z mieszkania. Moze nie nazywam tego fachowo ale po to sa kontrole z kamera termowizyjna.

Powiedz w takim razie skad w mieszkaniach ma sie znalezc swieze powietrze skoro jedyny dostep jest przez nawietrzniki? Moze z sasiedniego mieszkania przez okap? Przez takie myslenie zaburza sie prace wentylacji ktora zostala skalibrowana przed odbiorami mieszkań.

Wystarczą nawietrzniki z regulacją 3stopniową i byłoby po problemie na 1. A tak to mam gorący grzejnik a pi*dzi po głowie zimnym powietrzem.

mmm123

Postautor: mmm123 » 26 sty 2019, 8:52

Nawietrzniki do wymiany. Myślę, że powinno się udać kupić takie z regulacją. Jak komuś się uda kupić właściwy rozmiar, taki żeby pasował to niech da znać.

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 28 sty 2019, 15:46

Wczoraj przy dodatniej temperaturze na zewnątrz miałem wymienić włókninę filtracyjna w nawietrznikach, ale postanowiłem wyjąć, żeby zobaczyć jak będzie. Chodzę w domu w spodenkach przy kaloryferach ustawionych na 3 lub "kropkę" mniej. Po wyjęciu włókniny ciągnęło po nogach i rękach, kaloryfery musiałem dać na maxa, żeby było jako tako, a w salonie wieczorem siedziałem pod kocem. To jest jakieś nieporozumienie z tymi nawietrznikami bez regulacji. Jak przyjdą mrozy po -20 to mam chodzić w domu w kurtce zimowej?! Nie jest zdrowe całkowite blokowanie przepływu powietrza(tu nie ma o czym polemizować), ale bez zmniejszenia np włókniną filtracyjną, dla mnie nie da się przyjemnie funkcjonować w domu. Nawet jeżeli ktoś nie blokuje przepływu powietrza, polecam chociaż raz założyć włókninę f5 i po tygodniu zobaczycie co zostaje na filtrze zablokowane przed wlotem do mieszkania.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 29 sty 2019, 13:35

mistrzuWiciu pisze: (..) Nawet jeżeli ktoś nie blokuje przepływu powietrza, polecam chociaż raz założyć włókninę f5 i po tygodniu zobaczycie co zostaje na filtrze zablokowane przed wlotem do mieszkania.

idzie coś takiego kupić w markecie budowlanym? Ty gdzie kupowałeś jeśli można wiedzieć?

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 29 sty 2019, 14:02

Przez brak czasu, nigdy nie sprawdzałem, czy w marketach budowlanych jest włóknina filtracyjna. Ja kupuję na allegro w rolce i docinam nożyczkami. Nie zatyka włóknina przepływu powietrza i zatrzymuje dużo syfu. Już po kilku dniach filtr jest cały czarny.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2019, 21:44 przez mistrzuWiciu, łącznie zmieniany 1 raz.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 29 sty 2019, 21:26

dziś byłem w Leroy Merlin i tam jedyne co mają to filtry do pochłaniaczy :( nie wiem czy takie coś by się nadało, wydawało mi się dość grube.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”