Propozycja zamontowania furtki / przejście z ul. Orlińskiego w stronę os. Dywizjonu 303

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
abcd90

Re: Propozycja zamontowania furtki / przejście z ul. Orlińskiego w stronę os. Dywizjonu 303

Postautor: abcd90 » 28 sty 2019, 17:12

Witam,
Czy ma ktos potwierdzone informacje (nie spekulacje) co ustalono ostatnio ze spoldzielnia z dywizjonu 303?

gapek

Re: Propozycja zamontowania furtki / przejście z ul. Orlińskiego w stronę os. Dywizjonu 303

Postautor: gapek » 18 lut 2019, 22:05

Bierm pisze:
Arav pisze:
Bierm pisze:I dobrze, nie będą się nam niepotrzebnie plątać po osiedlu :D spacerować można w także w drugą stronę, nie trzeba pchać się tam gdzie płot stoi.

Ehh Ci przyszli mieszkancy Orlinskiego 9 ktorzy jeszcze nie zaznali biegania dookola plotu odebrac przesylke z poczty ...

No ok, w sumie to jest jakiś argument, ale myśle, ze jeśli nasze osiedla (orlinskiego, avia) maja w sumie ponad 3000 mieszkań, może warto by wystosować petycje do poczty o otwarcie placówki na naszym osiedlu? Lokali do wynajęcia jest pełno, a dołożenie tylu mieszkan do poczty na dywizjonu na pewno ją bardzo obciąży.
Co do furtki, jak czytam co się dzieje pod całodobowym monopolowym otwartym w jednym z bloków orlinskiego, wybijanie szyb i wyłamywanie zamków w drzwiach do klatki schodowej, przewracanie betonowych słupów itp, to jestem przeciwny ułatwianiu wejścia na orlinskiego 9 od strony dywizjonu. Wole pójść na pocztę naokoło niż zrobić z mojego osiedla nocny tranzyt do monopolu

W którym bloku się tak dzieje?

Bierm

Postautor: Bierm » 19 lut 2019, 0:05

gapek pisze:W którym bloku się tak dzieje?

Screen z forum O1 chociażby

Obrazek

Nowy

Postautor: Nowy » 19 lut 2019, 0:50

Bierm pisze:
Arav pisze:
Bierm pisze:I dobrze, nie będą się nam niepotrzebnie plątać po osiedlu :D spacerować można w także w drugą stronę, nie trzeba pchać się tam gdzie płot stoi.

Ehh Ci przyszli mieszkancy Orlinskiego 9 ktorzy jeszcze nie zaznali biegania dookola plotu odebrac przesylke z poczty ...

No ok, w sumie to jest jakiś argument, ale myśle, ze jeśli nasze osiedla (orlinskiego, avia) maja w sumie ponad 3000 mieszkań, może warto by wystosować petycje do poczty o otwarcie placówki na naszym osiedlu? Lokali do wynajęcia jest pełno, a dołożenie tylu mieszkan do poczty na dywizjonu na pewno ją bardzo obciąży.
Co do furtki, jak czytam co się dzieje pod całodobowym monopolowym otwartym w jednym z bloków orlinskiego, wybijanie szyb i wyłamywanie zamków w drzwiach do klatki schodowej, przewracanie betonowych słupów itp, to jestem przeciwny ułatwianiu wejścia na orlinskiego 9 od strony dywizjonu. Wole pójść na pocztę naokoło niż zrobić z mojego osiedla nocny tranzyt do monopolu

Trochę pojechałeś z tymi czarnymi wizjami, nic nie słyszałem o wybijaniu szyb, faktycznie zdarzały się akty wandalizmu, ale nie wiem czy przypadkiem te, o których piszesz, to nie miały miejsca jeszcze przed otwarciem tego sklepu. I skąd pomysł, że to przyszedł ktoś z sąsiedniego osiedla . Ale oczywiście napisać można wszystko, nawet jeżeli niekoniecznie zgadza się to z rzeczywistością.

Tymczasem to przejście to realny problem choćby dla rodziców odprowadzających codziennie dzieci do szkoły. Nie mówiąc już o tym, że to tnie okolicę. Bez tego płotu, dałoby się przejść właściwie od Bora-Komorowskiego, przez Park Skalskiego, os. Dywizjonu, ul. Orlińskiego i os. 2 Pułku Lotniczego do al. Jana Pawła II. Tylko po co?

A co do kwestii parkowania, to warto przejść się po parkingu wzdłuż os. Dywizjonu 303, prawie wszystkie samochody mają tam identyfikatory, także od strony nieogrodzonej, blisko Stella-Sawickiego, więc jednak jakoś to działa.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 19 lut 2019, 0:59

Bierm pisze:
gapek pisze:W którym bloku się tak dzieje?

Screen z forum O1 chociażby

Zdarzenie jednostkowe, lub wyimaginowane, którego nie widziałem, a w godzinach 21-02/03 regularnie wychodzę na balkon(z którego mam widok na Shota) "na dymka", także tego "dnia" w którym powstał zacytowany wpis. Specjalnie po przeczytaniu go zwróciłem uwagę na otoczenie przed blokiem i stwierdziłem, że żadna lampa nie ucierpiała, wszystkie normalnie działały, a kosz jak stał, tak bezpiecznie stoi. Nie neguję, może taka sytuacja miała miejsce, ale odkąd ruszył ten monopolowy nie zauważyłem jeszcze ani jednego aktu wandalizmu, ani jakiegoś darcia mordy pod sklepem. Jak dla mnie - jest bardzo spokojnie, a powiem szczerze, że sam obawiałem się ciągłych burd i festynu meneliady. Wybitych szyb nie zarejestrowałem, betonowych słupków u nas nie ma więc chyba też odpada. W jednej z klatek ktoś regularnie wyłamuje zamek od domofonu, ale proceder ten trwa w zasadzie od czasu oddania budynku mieszkańcom, nie od czasu powstania monopolowego. Takie trochę "strachy na lachy" i niepotrzebne sianie fermentu.

mik

Postautor: mik » 20 lut 2019, 12:01

Najszybszym sposobem załatwienia sprawy jest szybka akcja z nożycami do stali - wyciąć przęsło, pozaginać resztę żeby siatka nie uciekła i gotowe. Resztę zrobią ludzie.

A tak serio to chyba
iti pisze:(...)
mówił coś o interwencji u prezesa Lorenca, ale mogę się mylić. Jak tak to przepraszam.

A co do eskapad do monopolowego to jest jeden zaraz koło spółdzielni/kościoła więc wątpię, żeby ktoś specjalnie z D303 do nas leciał.

Bierm

Postautor: Bierm » 20 lut 2019, 14:38

Mówicie o chodzeniu na pocztę/do szkoły naokoło przez osiedle - chodzi wam naokoło aż do stella Sawickiego? Bo jest przejście między O9 a kościołem, nieogrodzone, wystarczy okrążyć kościół i już się jest przy budynkach szkoły. Nie jest to daleko.
Rozumiem, ze dzięki przejściu między o9a i o9b byłoby jeszcze łatwiej, ale nie jest tez tak jak niektórzy pisali, ze trzeba iść kilometr naokoło.

mik

Postautor: mik » 20 lut 2019, 17:20

[quote="Bierm":.]Mówicie o chodzeniu na pocztę/do szkoły naokoło przez osiedle - chodzi wam naokoło aż do stella Sawickiego? Bo jest przejście między O9 a kościołem, nieogrodzone, wystarczy okrążyć kościół i już się jest przy budynkach szkoły. Nie jest to daleko.
Rozumiem, ze dzięki przejściu między o9a i o9b byłoby jeszcze łatwiej, ale nie jest tez tak jak niektórzy pisali, ze trzeba iść kilometr naokoło.[/quote:.]

Nawet nie trzeba iść naokoło kościoła. Teren kościoła jest zawsze otwarty i można przejść najkrócej właśnie tamtędy i bramką na wybieg dla psów za O9, na Spółdzielnię Czyżyny.

anartria

Postautor: anartria » 20 lut 2019, 17:26

Niby niedaleko, ale z dwójką małych dzieci na piechotę np. do przychodni albo przedszkola "Przy źródełku" robi się wyprawa. Taka dodatkowa bramka zrobiłaby różnicę.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 20 lut 2019, 20:51

anartria pisze:Niby niedaleko, ale z dwójką małych dzieci na piechotę np. do przychodni albo przedszkola "Przy źródełku" robi się wyprawa. Taka dodatkowa bramka zrobiłaby różnicę.

Dokladnie jeszcze po tych dołach z wózkiem to masakra

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”