Proszę zamykać bramkę przy kościele - Osiedle Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
michalxg

Re: Proszę zamykać bramkę przy kościele - Osiedle Avia

Postautor: michalxg » 10 mar 2019, 1:51

Edyta. pisze:D303 chodzą przez nasz teren a na swój nie chcą wpuścić...

Jak jestem z dzieckiem na placu zabaw to na 10 osób przechodzących 1 przymyka furtkę a reszta nic.

Tyko tak serio niech mi ktoś odpowie - po co? Wszystkie bramki na Avii są otwarte, więc czemu tak się uparliście na zamykanie tej jedynej i uprzykrzanie życia osobom, które tędy przechodzą?

k59g

Postautor: k59g » 10 mar 2019, 8:43

Bo od ktorejś trzeba zacząć . Jak nie pasuje to się wyprowadź

Edyta.

Postautor: Edyta. » 10 mar 2019, 9:41

Może dlatego że jest bezpośrednio na placu zabaw, który nie powinien być trasą przechodnią.

mik

Postautor: mik » 10 mar 2019, 11:56

michalxg pisze:Tyko tak serio niech mi ktoś odpowie - po co? Wszystkie bramki na Avii są otwarte, więc czemu tak się uparliście na zamykanie tej jedynej i uprzykrzanie życia osobom, które tędy przechodzą?

Jak ktoś jest stąd to zna kod i nic nie ma uprzykrzone. Reszta może chodzić koło Orlińskiego 9 - jest publiczna droga.

Poza tym reszta bramek ma być dokończona i też zamykana.

michalxg

Postautor: michalxg » 10 mar 2019, 12:26

Edyta. pisze:Może dlatego że jest bezpośrednio na placu zabaw, który nie powinien być trasą przechodnią.

ach ci mieszkańcy "zamkniętych" osiedli i ich paranoje ;) Kiedy Wy w końcu zrozumiecie, że takie grodzenie się to tylko pozorne bezpieczeństwo, a jak ktoś będzie chciał wejść i coś zrobić to żadna bramka go nie powstrzyma. Jedyne kogo powstrzymuj te ogrodzena to zwykłych, normalnych ludzi, którzy dzięki temu mogą sobie skrócić drogę.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 10 mar 2019, 13:01

michalxg pisze:
Edyta. pisze:Może dlatego że jest bezpośrednio na placu zabaw, który nie powinien być trasą przechodnią.

ach ci mieszkańcy "zamkniętych" osiedli i ich paranoje ;) Kiedy Wy w końcu zrozumiecie, że takie grodzenie się to tylko pozorne bezpieczeństwo, a jak ktoś będzie chciał wejść i coś zrobić to żadna bramka go nie powstrzyma. Jedyne kogo powstrzymuj te ogrodzena to zwykłych, normalnych ludzi, którzy dzięki temu mogą sobie skrócić drogę.

Nie paranoje tylko poszanowanie własności i bezpieczenstwa dzieci.
Niech d303 zdejmie część ogrodzenia i skończy z paranojami.

michalxg

Postautor: michalxg » 10 mar 2019, 22:09

Edyta. pisze:
michalxg pisze:

Nie paranoje tylko poszanowanie własności i bezpieczenstwa dzieci.
Niech d303 zdejmie część ogrodzenia i skończy z paranojami.

jakie bezpieczeństwo? to jedynie złudzenie bezpieczeństwa. Zabawne jest to, jak niektóre osoby uważają kawałek siatki i jakąś lichą bramkę jako przeszkodę nie do sforsowania dla całego zła tego świata. Wystarczy trochę pomyśleć żeby dojść do tego, że większy ruch w tamtym rejonie poprawia, a nie pogarsza bezpieczeństwo. Im więcej ludzi będzie tamtędy przechodzić tym większa szansa, że w razie niebezpiecznej sytuacji ktoś zareaguje.

a co ma do tego ogrodzenia D303? Świat "po tamtej stronie płotu" to nie tylko placówka Poczty Polskiej i nawet bez tego ogrodzenia przy D303 wciąż najkrótsza droga w niektóre rejony będzie biegła przez wspomnianą furtkę 

mmm123

Postautor: mmm123 » 11 mar 2019, 18:43

michalxg pisze:

Proponuje się nie ośmieszać na forum. Mieszkańcy osiedla Avia kupili mieszkanie na osiedlu grodzonym i płacą za utrzymanie tego terenu tj drogę i plac zabaw. Kupiliśmy mieszkanie na ogrodzonym terenie i na takim chcemy mieszkać. Jeśli sąsiedni mieszkańcy tego nie rozumieją, to jest to ich problem.
Pisanie sąsiednich mieszkańców, żebyśmy otwierali bramki, bo tak im pasuje to żenada.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 12 mar 2019, 1:18

mmm123 pisze:
michalxg pisze:

Proponuje się nie ośmieszać na forum. Mieszkańcy osiedla Avia kupili mieszkanie na osiedlu grodzonym i płacą za utrzymanie tego terenu tj drogę i plac zabaw. Kupiliśmy mieszkanie na ogrodzonym terenie i na takim chcemy mieszkać. Jeśli sąsiedni mieszkańcy tego nie rozumieją, to jest to ich problem.
Pisanie sąsiednich mieszkańców, żebyśmy otwierali bramki, bo tak im pasuje to żenada.

Ja jestem właścicielką mieszkania na os. Avia i w pełni odpowiada mi obecny układ — grodzone i zamykane tereny wokół poszczególnych bloków, otwarte bramki wokół osiedla. Nie przeszkadza mi, że „utrzymuję” teren, przez który przechodzą ludzie z Orlińskiego, 2 Pułku, Dywizjonu... Też korzystam z ich działek, gdy są mi po drodze. Mało tego, „utrzymuję” place zabaw na Avii, z których nie korzystam! Też ma mi to przeszkadzać? Jeśli jakieś dziecko chce, mogę udostępnić mu mój przydział na plac zabaw ;) Zresztą wydaje mi się, że huśtawki itp. wymagają konserwacji niezależnie od częstotliwości użytkowania (bo np. rdzewieją), i dla bezpieczeństwa dzieci lepiej, żeby ją przechodziły częściej niż rzadziej.
Bramki między Avią 6 a 7 oraz 7 a 8 nie mają domofonów i nie będę wychodziła za każdym razem z bloku, żeby uprzejmie wpuścić gościa. Wystarczy, że domofonem otwieram jedną furtkę, a później drzwi na klatkę.

michalxg

Postautor: michalxg » 12 mar 2019, 7:56

Ekspresjah, aż się serce raduje, gdy widzę, że mieszkają tu również ludzie ze zdrowym podejściem :)

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”