Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Fedaykin

Re: Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie

Postautor: Fedaykin » 14 mar 2019, 19:55

bruinen pisze:
Fedaykin pisze:Taa, miejsca postojowe za 30 tysięcy pod wynajem. Zakładając, że wynajmiesz takie miejsce za 150zł i 20zł kosztuje jego utrzymanie, to pieniądze zwrócą się po 20 latach. Po tych 20 latach miejsce będzie generowało zawrotne 130zł miesięcznie zysku. Interes życia. :D

Ponad 5% w skali roku przy minimalnej ilości roboty (w porównaniu do wynajmu mieszkania) to wcale nie musi być taka zła inwestycja.

Jakaś szczególnie zła inwestycja to nie jest, ale dobrą też bym jej nie nazwał. Jak by nie liczyć, to znacznie bardziej opłacalne było po prostu kupienie tutaj mieszkania/mieszkań w momencie gdy ceny wynosiły 4,200/m^2. Nie dość, że same mieszkania znacznie skoczyły na wartości po oddaniu budynków(około 30%), to jeszcze czas spłaty inwestycji jest zdecydowanie szybszy, jeśli weźmiemy pod uwagę ceny wynajmu. O ilości generowanego zysku co miesiąc w ujęciu kwotowym nie wspominając. Raczej nikt z odpowiednimi zasobami nie inwestował w miejsca postojowe zamiast nieruchomości ... chyba, że w zestawieniu "mieszkanie na wynajem + miejsce postojowe" by ewentualnie móc później łatwiej sprzedać nieruchomość, ale to inna para kaloszy.

Tak jak piszesz - koszty wynajmu miejsca na pewno pójdą w górę gdy zacznie się sankcjonować tę strefę, a już szczególnie gdy zniknie ten dziki parking przy Stella(o ile zniknie - tu bym polecał mieszkańcom trzymać rękę na pulsie).

bruinen pisze:A co do zatoczki to przecież tam przed pojawieniem się strefy był zakaz, więc nic się nie zmieniło.

Dokładnie. Serio ktoś ma zamiar jeszcze narzekać, że nie można już bezkarnie blokować strefy rozładunku? :roll:

gucio

Postautor: gucio » 17 mar 2019, 1:40

Znaki stoją jtw kilka dni, policja już była A Gwiazdy dalej parkują na chodniku i jezdni. . . Toż to tragedia . .

Bierm

Postautor: Bierm » 19 mar 2019, 13:13

gucio pisze:Znaki stoją jtw kilka dni, policja już była A Gwiazdy dalej parkują na chodniku i jezdni. . . Toż to tragedia . .

Szczerze mówiąc to przechodziłem już 3 razy koło O1 w czasie gdy jeden bądź dwa radiowozy stały na sygnale pod waszym blokiem - ale żadnego mandatu za wycieraczką nie widziałem. Co chwile tylko ludzie przybiegali i przeparkowywali samochody. W ten sposób nic się nie zmieni

obcynh

Postautor: obcynh » 20 mar 2019, 15:59

Dzisiaj konserwator miał przerąbane. Każdemu tłumaczył po co maluje oznakowanie, a największe oburzenie to ze w strefie zamieszkania nie wolno parkować . Zacytuje
Jednego pana”Ja tu mieszkam i mogę parkować” interpretacja strefy

gucio

Postautor: gucio » 20 mar 2019, 16:22

obcynh pisze:Dzisiaj konserwator miał przerąbane. Każdemu tłumaczył po co maluje oznakowanie, a największe oburzenie to ze w strefie zamieszkania nie wolno parkować . Zacytuje
Jednego pana”Ja tu mieszkam i mogę parkować” interpretacja strefy

Same uczone i szkolne ale zaczną się mandaty to się wtedy będą uczyć na bieżąco.
Pewnie że byłoby fajnie parkować ale pod naszym blokiem nie ma miejsc postojowych :-(

whitesun

Postautor: whitesun » 21 mar 2019, 15:50

Z tego co pisano na FB (grupa Orlińskiego 1 Kraków) niektóre osoby już były na komisariacie. Niestety, niektórym ludziom wydaje się, że przepisy są dla innych. Parkują na miejscach przeznaczonych dla niepełnosprawnych (przed klatką E), bezpośrednio przy przejściu dla pieszych (przy piekarni Buczek), bezpośrednio i w poprzek wyjazdu z parkingu od strony Stella-Sawickiego czy na całym chodniku zmuszając pieszych do chodzenia po ulicy, blokują strefę dostaw. Brak miejsc parkingowych to nie jest powód do narażania życia innych ludzi lub uniemożliwienia im wyjachania z parkingu. Oczywiście, miejsc na razie nie ma, będzie mało i popieram utworzenie ich tam gdzie jest to możliwe, również kosztem zmniejszenia szerokości chodnika, czy nawet zlikwidowania dublujących się/równoległych chodników. Jeśli ktoś domaga się szacunku powinien go sam okazywać innym. Posiadanie auta to przywilej a nogi służą również do chodzenia, nie tyko do wciskania pedałów.

mateusz89

Postautor: mateusz89 » 22 mar 2019, 22:30

Polecam
https://mapy.geoportal.gov.pl/iMapLite/KMZBPublic.html
Można zgłaszać tutaj nieprawidłowe parkowanie, dodać zdjęcie.
Jeśli zdjęcie jest dobre, a wykroczenie (w tym wypadku parkowanie na strefie ewidentnie ujęte na zdjęciu czyli jest znak i nr rejestracyjny samochodu to zgłoszenie będzie rozpatrzone internetowo a mandat z tego co wiem będzie nałożony na podstawie zdjęcia i przyjdzie pocztą.

orlik

Postautor: orlik » 25 mar 2019, 1:30

Błagam ludzie, nie wyzywajcie się tu od wulgarnie. Jeżeli ktoś parkuje na chodniku, uniemożliwiając normalne przejście nim, choć wie, że to nielegalne, to moim zdaniem postępuje bardziej nieuczciwie od osób dzwoniących / zaznaczających na mapie zagrożeń problem.

sunder_fresh

Postautor: sunder_fresh » 25 mar 2019, 15:56

Skoro miejsca nie sa przeznaczone do parkowania = Nie parkujemy. Koniec kropka.
Nie po to placilem za parking i chodze 300m pod O4 zeby mi jakis baran parkowal po chodnikach pod klatka.

Sprawa dwa. Kazdy kupujac mieszkanie widzial jak to wyglada.

Po trzecie, miejsce mozna wynajac 150-200zl.

Po czwarte miejsca mozna poszukac 300m dalej na duzym parkingu w kierunku osiadla Dywizonu.

Po piate, czekam na likwidacje dzikiego parkingu na ktorym stoi okolo 100 samochodow. To bedzie cyrk :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Po ... ostatnie, jesli auto to problem, wiec je sprzedaj. Problem zniknie.

bieniek22

Postautor: bieniek22 » 25 mar 2019, 18:48

sunder_fresh pisze:Po piate, czekam na likwidacje dzikiego parkingu na ktorym stoi okolo 100 samochodow. To bedzie cyrk :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ja wiem czy to jest takie śmieszne ??? dopiero wtedy rozpocznie się osiedlowy armagedon :twisted: :twisted:

a to już całkiem niedługo bo chodzą słuchy, że w okolicach tegorocznych wakacji...

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”