Odbiory mieszkań w budynku Avia 4 w Czyżynach

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
MarcinT

Re: Odbiory mieszkań w budynku Avia 4 w Czyżynach

Postautor: MarcinT » 14 paź 2015, 7:18

@iti z tego co wiem od kolegi z Avii 6 to od razu dostaje się klucze po podpisaniu kilkunastu dokumentów z odbioru, ale jutro potwierdzę to bo mam rano odbiór:)

iti

Postautor: iti » 14 paź 2015, 10:16

To by się dobrze składało, bo gdyby wszystko było ok., to można by od razu zacząć się umawiać z fachowcami :) W takim razie czekam na informację, i może też jakieś zdjęcia z odbiorów nowych mieszkań ;)

MarcinT

Postautor: MarcinT » 15 paź 2015, 14:58

Dziś odebrałem klucze.:) Jeżeli chodzi o usterki to po 1.5h inspekcji mieszkania wykryłem 3 (pęknięta ściana pod parapetem-wadę sam usunę, rysa na szybie-na okno trzeba długo czekać a i tak jakąś pastą by chcieli naprawić, ubita futryna drzwi-naprawi Budimex). Poza tym to wszystko było zrobione porządnie. Jeżeli komuś się spieszy i ma tylko takie uwagi jak ja to warto odebrać takie mieszkanie. Oczywiście jest to kwestia indywidualna. Wrzucam kilka zdjęć z mieszkania. Można zacząć się w końcu urządzać.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

morth

Postautor: morth » 15 paź 2015, 15:39

Dzięki za pierwsze fotki. Też zakupiłem takie narożne mieszkanie z takim balkonem w kształcie litery L, na zdjęciu wyszła taka ciemnica czy faktycznie mała ilość światła dociera do pokoju ( brałem to pod uwagę pytam z ciekawości czy zdjęcie daje takie wrażenie czy jest tak jak myślałem że może być)?

A jak z kwestią obmiaru mieszkania będziesz musiał coś dopłacić za dodatkowe cm? bądź budimex zwrócić za ich brak? Czy wyszło metrażowo tak jak wyjść miało ?

stanek39

Postautor: stanek39 » 15 paź 2015, 17:32

a ja mam pytanie odnośnie odbioru mieszkań w klatce D pion na rogu ze skosem (salon z balkonem od alei spacerowej), jeżeli ktoś ma tam mieszkanie i odbierał lub ma do odbioru proszę o wiadomość na priv, bo wydaje mi się że jest tam dość istotna usterka. Mianowicie w salonie patrząc na drzwi balkonowe po prawej stronie jest wilgotna ściana i podłoga. Usterka jest na pewno niepokojąca bo ja to widziałem już w lipcu (zdjęcie ostatnie) i było to samo, tyle że w tym momencie do odbioru zostało to troszkę podsuszone i nie rzuca się w oczy, ale coś jest nie tak. Najprawdopodobniej jest gdzieś wyciek wody w tym miejscu. Od strony łazienki jest szyb wentylacyjny z rurą odpływową i myślę że tam jest problem, gdzieś stamtąd przecieka i nie wiem czy tylko u mnie czy w całym pionie tak jest. Zwróćcie uwagę na to miejsce, jak coś to proszę pisać na priv.

Obrazek
Obrazek

Atena

Postautor: Atena » 15 paź 2015, 21:43

a widzieliście w protokole odbioru czynsz za miejsce postojowe 173 zł brutto w garażu podziemnym, chyba jakieś nieporozumienie .............

MarcinT

Postautor: MarcinT » 16 paź 2015, 8:32

morth pisze:Dzięki za pierwsze fotki. Też zakupiłem takie narożne mieszkanie z takim balkonem w kształcie litery L, na zdjęciu wyszła taka ciemnica czy faktycznie mała ilość światła dociera do pokoju ( brałem to pod uwagę pytam z ciekawości czy zdjęcie daje takie wrażenie czy jest tak jak myślałem że może być)?

A jak z kwestią obmiaru mieszkania będziesz musiał coś dopłacić za dodatkowe cm? bądź budimex zwrócić za ich brak? Czy wyszło metrażowo tak jak wyjść miało ?

Jeżeli chodzi o odmiar geodezyjny to wykonywany był w lipcu i dopłata lub nadwyżka była uregulowana do ostatniej wpłaty.
Jeżeli chodzi o jasność mieszkania to pogoda była jesienna i jest dość ciemno a i tak nie mam mieszkania narożnego tylko obok.

MarcinT

Postautor: MarcinT » 16 paź 2015, 8:35

Atena pisze:a widzieliście w protokole odbioru czynsz za miejsce postojowe 173 zł brutto w garażu podziemnym, chyba jakieś nieporozumienie .............

Cena miejsca postojowego w garażu to jakaś porażka w Avii 6 koszt wynosi około 80zł a na Kapelance 45zł. Ja mam miejsce zewnętrzne i opłata wynosi 18zł brutto.

morth

Postautor: morth » 16 paź 2015, 8:59

A może na razie taka opłata póki nie przejmie nadzorca po budimexie budynku? Albo sprzedali mniej miejsc parkingowych i opłaty na mniejszą ilość ludzi się rozłożyła ( co nie jest zbyt sprawiedliwą opcją - bo teoretycznie nie sprzedane miejsca należa do budimexu to niech sobie za nie płaci).

Ale opłata faktycznie masakryczna

PKS

Postautor: PKS » 16 paź 2015, 9:52

morth pisze:A może na razie taka opłata póki nie przejmie nadzorca po budimexie budynku? Albo sprzedali mniej miejsc parkingowych i opłaty na mniejszą ilość ludzi się rozłożyła ( co nie jest zbyt sprawiedliwą opcją - bo teoretycznie nie sprzedane miejsca należa do budimexu to niech sobie za nie płaci).

Ale opłata faktycznie masakryczna

Zgodnie z art. 12 ust.2 Ustawy o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994r. - "Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach".

Patrząc na te zapisy ustawy - płacisz swój udział, jeśli deweloper nie sprzedał - jest właścicielem dalej i on tez pokrywa udział. Chyba, że się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
EDIT: mogę się mylić, znalazłem na forum taki komentarz autorstwa Feelip:

Nowy pisze:
Jest tam pozycja "Zaliczka na utrzymanie części wspólnych (czynsz dla wspólnoty)", więc wydaje się, że to całość opłat. No i do tego chyba nie wlicza się utrzymanie garażu, bo z tego co kojarzę, to posiadacze miejsc garażowych mają być obciążeni z racji konieczności ich utrzymania, wyższymi opłatami, znaczy dodatkową pozycją w tym wykazie właśnie za utrzymanie miejsca.

Więc uwzględnia wszystkie opłaty,tak osoby dysponujące prawem do miejsc parkingowych (wew/zew) oraz komórek lokatorskich ponoszą dodatkowe koszty. Natomiast warto również wspomnieć ze teza "kosztów utrzymania części wspólnych", jest bardzo mocno naciągana, by nie rzec błędna. Do czasu przeniesienia własności pierwszego lokalu na pierwszego nabywce, części wspólne de facto nie występują (by występowały musi zaistnieć sytuacja przynajmniej 2 właścicieli) Do czasu podpisania 1 umowy przyrzeczonej, właścicielem budynku jest wyłącznie deweloper, a koszt utrzymania budynku to koszt prowadzenia jego działalności gospodarczej (jak orzekł jeden z sądów), pytaniem jest więc czy deweloper w ogóle ma prawo żądać opłat za utrzymanie części wspólnych budynku, których de facto nie ma... od nabywców którzy jeszcze nie są właścicielami mieszkań...i tu wchodzimy w śliski temat, tzw. "zarządu tymczasowego" i praw nabywcy, który do czasu przeniesienia własności nie ma wpływu na wysokość narzucanych przez dewelopera opłat, a te mogą być nierynkowe... Bardzo chętnie poznałbym opinię Dewelopera jak rozumie pojęcie części wspólnych budynku w momencie gdy prawnie jest jeszcze w 100% jego jedynym właścicielem..

Dla przykładu na obecnym osiedlu na którym mieszkam również z ochroną i monitoringiem, garaż podziemny jako oddzielna nieruchomość tak jak na Avii, płacę taki czynsz (kalkulacja w oparciu o wielkość miejsca postojowego, utrzymanie części wspólnych jest już wliczone w stawce):
Fundusz eksploatacyjny - 11,5000 m2 * 2,96 zł = 34,04 zł
Fundusz remontowy - 11,5000 m2 * 0,50 zł = 5,75 zł

A czy ktoś, kto odbierał mieszkanie z miejscem postojowym i ewentualnie z komórką lokatorską/schowkiem może przedstawić rozpiskę czynszu? Czy dostaliście informację tylko o samych kwotach?
Może ktoś opisać dokładnie, jak wyglądają te odbiory i obecny czynsz?

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”