Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sunder_fresh

Re: Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie

Postautor: sunder_fresh » 26 mar 2019, 10:11

bieniek22 pisze:
sunder_fresh pisze:Po piate, czekam na likwidacje dzikiego parkingu na ktorym stoi okolo 100 samochodow. To bedzie cyrk :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ja wiem czy to jest takie śmieszne ??? dopiero wtedy rozpocznie się osiedlowy armagedon :twisted: :twisted:

a to już całkiem niedługo bo chodzą słuchy, że w okolicach tegorocznych wakacji...

70% spoleczenstwa to ludzie niemyslacy i takie zachowania mozna spotkac wszedzie. Poczawszy od osiedli, po zachowaniu w tramwaju jak i rowniez po prace. Nie po to firmy zatrudniaja managerow czy kierownikow zeby trzymac bata nad ludzmi czy realizuja dane cele, zadania, strategie firmy. Bo kazdy jakby mogl to by lezal, FB lub YouTube ogladal zamiast pracowac.

Tutaj jest tak samo, jakby ludzie mogli to by cale chodniki zastawili, albo swoj parking na trawie stworzyli na dziko.
W mojej poprzedniej wspolnocie takie sprawy trafialy odrazu do sadu. Jak ktos zniszczyl cos i nagrane bylo to na kamerze.
Prosta pilka placisz za zniszczona trawe, za poniszczone sciany, za zarzygana klatke po imprezie albo sad.
Nie ma wybacz...

PS: Co wiecej, najwiecej takiego cwaniactwa to sa nie ludzie w wieku 20-30 lat. Tylko 30-50, ktorzy sami powinni dawac przyklad.
Zwracam gosciowi uwage ostatnio zeby nie parkowal na zakazie i chodniku. To dostalem odpowiedz ze on moze bo kupil tu mieszkanie i co mu bedzie zwracal uwage taki gowniarz jak ja ponad 10 lat mlodszy.
Facet w wieku 40-50 lat, dajacy przyklad innym i tym samym swoim dzieciom...

Dlatego mowie stanowczo nie, bo z chamstwem trzeba po chamsku.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2019, 12:50 przez sunder_fresh, łącznie zmieniany 2 razy.

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 26 mar 2019, 12:28

sunder_fresh pisze:
Po ... ostatnie, jesli auto to problem, wiec je sprzedaj. Problem zniknie.

Myśle, że wiele osób na osiedlu chciałoby się przesiąść z samochodu na KM, jednak jest to zbyt słaba opcja... do tramwaju na JPII lub do Wiślickiej 10-12min - nawet na wsi w bieszczadach jest bliżej.

michalxg

Postautor: michalxg » 26 mar 2019, 13:06

Micha pisze:
sunder_fresh pisze:

Myśle, że wiele osób na osiedlu chciałoby się przesiąść z samochodu na KM, jednak jest to zbyt słaba opcja... do tramwaju na JPII lub do Wiślickiej 10-12min - nawet na wsi w bieszczadach jest bliżej.

90% miejsc parkingowych jest zajęta całą dobę, wiec zaryzykowałbym jednak stwierdzenie, że większość jeździ komunikacją ;)

To osiedle jest fenomenem pod tym względem, ponieważ na każdym innym osiedlu w ciągu dnia parkingi pustoszeją, tylko nie tutaj.

Mordin

Postautor: Mordin » 26 mar 2019, 21:12

michalxg pisze:
Micha pisze:
sunder_fresh pisze:

90% miejsc parkingowych jest zajęta całą dobę, wiec zaryzykowałbym jednak stwierdzenie, że większość jeździ komunikacją ;)

To osiedle jest fenomenem pod tym względem, ponieważ na każdym innym osiedlu w ciągu dnia parkingi pustoszeją, tylko nie tutaj.

Nie raz widzę, że np samochód z blokadą stoi parę dni a nawet 2-3 tygodnie. Oznacza to, że części mieszkańców te pojazdy nie są niezbędne do życia i korzystają w tym czasie z komunikacji albo innego auta. Jednak nie jest to żaden fenomen - wydaje mi się, że pojazdy jakie stoją za dnia to głównie samochody najemców studentów/uczniów, którzy nie potrzebują jeździć codziennie do pracy - wskazują na to rejestracje zamiejscowe (zaznaczam, że nie mam nic przeciwko przyjezdnym studentom). Na Orlińskiego 6-8 to głównie oni zastawiają chodniki - często to mieszkańcy Avii albo innych bloków, którzy po prostu szukają wolnego miejsca do zaparkowania byle gdzie - to widać jak parkują i idą w stronę innych części osiedla.

znasiek

Postautor: znasiek » 26 mar 2019, 21:34

sunder_fresh pisze:PS: Co wiecej, najwiecej takiego cwaniactwa to sa nie ludzie w wieku 20-30 lat. Tylko 30-50, ktorzy sami powinni dawac przyklad.
Zwracam gosciowi uwage ostatnio zeby nie parkowal na zakazie i chodniku. To dostalem odpowiedz ze on moze bo kupil tu mieszkanie i co mu bedzie zwracal uwage taki gowniarz jak ja ponad 10 lat mlodszy.
Facet w wieku 40-50 lat, dajacy przyklad innym i tym samym swoim dzieciom...
Dlatego mowie stanowczo nie, bo z chamstwem trzeba po chamsku.

Sundern proszę cię nie wrzucaj wszystkich staruchów do jednego wora :) ; przytrafił ci się jeden wiecho-staruch nie znaczy że wszyscy tacy są. Ja jestem w podobnym przedziale wiekowym i jakoś z chamami parkowania walczę odkąd tu mieszkam (i mam swoje prywatne miejsce). Gdybyś trafił na gówniarza z tego niższego przedziału wiekowego to pewnie od razu by się skończyło na mordobiciu (taskachach, nożach itp) a nie tylko pyskówce. Tak samo moge uogólnić że staruchy zaparkują tak że jeszcze da się coś zrobić z ruchem że inni jakoś przejadą, a młodzi już kompletnie bez pojęcia np. na wjeżdzie do garażu itp. Pozdro :)

znasiek

Postautor: znasiek » 26 mar 2019, 21:41

michalxg pisze:To osiedle jest fenomenem pod tym względem, ponieważ na każdym innym osiedlu w ciągu dnia parkingi pustoszeją, tylko nie tutaj.

Też mnie to zastanawia :) , co kurna wszyscy zdalnie pracują, auta używają tylko w weekend, a w tyg mpk lub rower lub boją się ruszyć auto bo zaraz im ktoś miejsce zajmie? A może to tylko taki sztuczny tłum, avatary i atrapy Budimexu, bo nie mogą tak naprawdę mieszkań sprzedać :D

Arav

Postautor: Arav » 27 mar 2019, 9:48

Bo na tym osiedlu mieszka duzo studentow w wynajmowanych mieszkaniach ktorzy co prawda przyjezdzaja do Krakowa samochodami ale pozniej poruszaja sie juz komunikacja miejska co.... ma swoje plusy (mniejsza emisja spalin, teoretycznie mniejsze korki) i minusy (stagnacja na parkingu).

eleese

Postautor: eleese » 28 mar 2019, 9:10

Dwa samochody zaparkowane na chodniku obok klatki E mają założone blokady od wczoraj - gdzie właściciele?

Neigbour

Postautor: Neigbour » 28 mar 2019, 15:21

eleese pisze:Dwa samochody zaparkowane na chodniku obok klatki E mają założone blokady od wczoraj - gdzie właściciele?

Pod O8 kiedyś Golf z założoną blokada stal przez bite 2 tygodnie :P jedyna przydatność założenia takiej blokady to to że działa jako straszak lepiej niż bileciki od SM za niewłaściwe parkowanie

Mordin

Postautor: Mordin » 28 mar 2019, 15:32

Neigbour pisze:
eleese pisze:Dwa samochody zaparkowane na chodniku obok klatki E mają założone blokady od wczoraj - gdzie właściciele?

Pod O8 kiedyś Golf z założoną blokada stal przez bite 2 tygodnie :P jedyna przydatność założenia takiej blokady to to że działa jako straszak lepiej niż bileciki od SM za niewłaściwe parkowanie

Pod 6-tką stał kiedyś pojazd z blokadą prawie miesiąc. Z początku istotnie odstraszał i widoczna była przerwa między nim a innymi pojazdami tak długości jednego pojazdu po obu stronach. Po tygodniu jednak już samochody były normalnie dostawiane w bezpośredniej bliskości. Zastanawia mnie to jaki jest tok myślenia kierowców w tym wypadku - widzą, że jest blokada a więc nie można stawać - zapewne patrzą na pozostałe pojazdy które stoją bez blokad i myślą, że jak oni mogą to i jak. Ale jednak jeden blokadę ma - może to jest jakaś kalkulacja - jeden ma blokadę a trzy nie mają to może mi tez nie założą? Jak wskazuję - nie rozumiem tego - nigdy nie zaparkowałbym na miejscu gdzie widzę, że jest pojazd z blokadą.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”