Zebranie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 6 - 27.03.2019
-
Re: Zebranie wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 6 - 27.03.2019
Tylko ciekaw kto pokryje koszt tych kul i montaż, może zarządca na własny Koszt? Bo chyba nie z pieniędzy wspólnoty?
MieszkaniecG pisze:Tylko ciekaw kto pokryje koszt tych kul i montaż, może zarządca na własny Koszt? Bo chyba nie z pieniędzy wspólnoty?
Oczywiście to jest z pieniędzy wspólnoty - to jest w ramach zarządu nieruchomością wspólną.
-
To zarządca może sobie wydawać pieniądze wspólnoty na dowolny cel bez konsultacji za poparciem kilku osób?
Myślę, że należy zgłaszać swoje uwagi i zastrzeżenia do Zarządcy. Jeżeli ma być podejmowany temat blokad kul to tylko drodze uchwały. Strefa zamieszkania już jest i wg. mnie to wystarczy, kto chce może zgłaszać interwencje odnośnie parkujących samochodów. Blokady czy kule przesuną jedynie linie parkowania o metr w lewo i tyle to zmieni. Z tą różnicą, że jak ktoś stoi z mandatem i blokadą na kole 3 tygodnie pół na chodniku pół na ulicy jeszcze jakoś daje żyć. Jak tak będzie stał na ulicy kilka tygodni to już nie.
MieszkaniecG pisze:To zarządca może sobie wydawać pieniądze wspólnoty na dowolny cel bez konsultacji za poparciem kilku osób?
Większość rzeczy jakie robi zarządca - czyli wydawanie naszych pieniędzy - odbywa się bez uchwał czy też konsultacji. Uchwały są wymagane np dla zmiany sposobu użytkowania nieruchomości wspólnej albo na jakieś znaczne wydatki finansowe. To jego praca - jest z tego później rozliczany przez wspólnotę poprzez absolutorium lub po prosu pod rygorem zmiany zarządcy. Oczywiście w każdej chwili mieszkańcy mogą żądać podjęcia uchwały co do każdej sprawy.
madoxx pisze:Myślę, że należy zgłaszać swoje uwagi i zastrzeżenia do Zarządcy. Jeżeli ma być podejmowany temat blokad kul to tylko drodze uchwały. Strefa zamieszkania już jest i wg. mnie to wystarczy, kto chce może zgłaszać interwencje odnośnie parkujących samochodów. Blokady czy kule przesuną jedynie linie parkowania o metr w lewo i tyle to zmieni. Z tą różnicą, że jak ktoś stoi z mandatem i blokadą na kole 3 tygodnie pół na chodniku pół na ulicy jeszcze jakoś daje żyć. Jak tak będzie stał na ulicy kilka tygodni to już nie.
Pozornie da się żyć moim zdaniem - efekt braku działania jest taki, że chodnik jest zastawiony przez większość czasu - nic tego nie zmieni tak jak jest teraz. Przy kulach jest szansa, że będzie więcej interwencji i jednak problem zniknie albo zmaleje.
Warto też dodać, że samo uwolnienie chodnika od samochodów to już jest spory sukces - nawet jak będą one stał na jezdni obok. Zarządcą wskazał, że spora część skarg na parkowanie od mieszkańców to jest własnie na utrudnienia korzystania z chodnika. Generalnie już sam efekt w postaci wolnego chodnika wart jest moim zdaniem ceny za kule, które to zdanie jak się okazuje wielu mieszkańców podziela.
Mordin pisze:madoxx pisze:Pozornie da się żyć moim zdaniem - efekt braku działania jest taki, że chodnik jest zastawiony przez większość czasu - nic tego nie zmieni tak jak jest teraz. Przy kulach jest szansa, że będzie więcej interwencji i jednak problem zniknie albo zmaleje.
Warto też dodać, że samo uwolnienie chodnika od samochodów to już jest spory sukces - nawet jak będą one stał na jezdni obok.
Według mnie nie jest to sukces jak auta będę stały na jezdni obok. Przecież będą blokowały wyjazd ludziom. To że będzie więcej interwencji to wątpię, będzie tyle co jest teraz przez ostatnie 2 lata. Na chwile obecną jestem przynajmniej w stanie wjechać i wyjechać z miejsca, a i z dzieckiem na wózku jakoś bez większego problemu chodnikiem jeżdżę. Wiem, że czasem ktoś potrzebuje podjechać na chwilę pod blok jakieś zakupy dziecko cokolwiek i po co rodzić sytuacje konfliktowe, że ma blokować komuś miejsce...
Ja się zgadzam w tej kwestii z zarządcą - uchwała w tej sprawie już była podjęta - dwa lata temu - jak wprowadzono strefę zamieszkania. Na tej podstawie nie wolno parkować w żadnym innym miejscu poza wyznaczonym do tego. Pamiętam, że przed podjęciem tej uchwały na zabraniu była dyskusja żeby wyznaczyć kilka miejsc na chodniku albo w całości wzdłuż chodnika. Jednak to nie przeszło ostatecznie. Aktualnie ta uchwała jest w zasadzie całkowicie ignorowana a więc moim zdaniem zarządca słusznie podejmuje dalsze kroki aby to egzekwować. Zgadza się z tym, żeby po prostu zarządca wykonał to do czego go zobowiązuje uchwała w sprawie ustanowienia strefy zamieszkania a więc uszanowanie nieparkowania w tym miejcu poza miejscami wyznaczonymi.
jak widać jeden Mordin ciśnie tylko na to cały temat
szkoda że promos pokazał się ze strony prywaty
szkoda że promos pokazał się ze strony prywaty
Jest uchwała w tej sprawie w e-kartotece, więc chyba jednak głosujemy.
Wróć do „Orlińskiego 6 (etap II) – forum mieszkańców budynku”