Odbiory mieszkań w budynku Avia 4 w Czyżynach

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
stanek39

Re: Odbiory mieszkań w budynku Avia 4 w Czyżynach

Postautor: stanek39 » 16 paź 2015, 13:14

morth pisze:A może na razie taka opłata póki nie przejmie nadzorca po budimexie budynku? Albo sprzedali mniej miejsc parkingowych i opłaty na mniejszą ilość ludzi się rozłożyła ( co nie jest zbyt sprawiedliwą opcją - bo teoretycznie nie sprzedane miejsca należa do budimexu to niech sobie za nie płaci).

Ale opłata faktycznie masakryczna

to jest opłata narzucona przez zarządcę BARBAKAN a nie budimex.

PKS pisze:
morth pisze:Może ktoś opisać dokładnie, jak wyglądają te odbiory i obecny czynsz?

Obrazek

duda88

Postautor: duda88 » 16 paź 2015, 13:59

Czy przypadkiem z tego pisma nie wynika, że podane zryczałtowane stawki obowiązują od dnia przekazania kluczy do dnia przeniesienia własności?
Chyba przy podpisywaniu umowy była mowa o wyższych opłatach w tym okresie przejściowym, tak mi się przynajmniej wydaje.

usia

Postautor: usia » 16 paź 2015, 22:48

Mnie niepokoja tylko te instalacje kuchnia/lazienka. Czy nie powinny one byc w tynkach, dlaczego cale sa na zewnatrz? O ile w kuchni mozna ukryc pod meblami to co z lazienka ? Ja sie nie znam, moze ktos bardziej fachowy sie wypowie jak to sie ma do urzadzania mieszkania ? :| :shock: :?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 16 paź 2015, 23:26

Po pierwsze to na pewno tak jest zapisane w umowie deweloperskiej, a po drugie to usprawnia to ewentualne przeróbki ;)

sunder

Postautor: sunder » 17 paź 2015, 13:02

Tez mi sie rzucily te rury w oczy w lazience, masakra :shock:

Debilizm, robic gotowe mieszkanie i na latwizne puscic rurki wzdluz sciany. Masakraaa!!!! Wszyscy beda to chować bo nie wyobrazam sobie klasc plytek z rurami na zewnatrz.

Kwestia czy trzeba rzezbic w scianie czy w podlodze :/ i kwestia dwa czy to sa rurki stalowe czy pex ?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2015, 13:36 przez sunder, łącznie zmieniany 1 raz.

maks

Postautor: maks » 17 paź 2015, 13:28

Standard w takim przedziale cenowym, na całej awii i orlinskiego tak ma być, w umowie jest też zapis "podejścia puszczone na powierzchniowo".

Atena

Postautor: Atena » 17 paź 2015, 14:20

Co prawda w umowie jest napisane że po powierzchni ściany, ale u mnie w łazience są niektóre schowane w ścianie (pralka i wanna - schowane, a umywalka i toaleta - na ścianie) a w kuchni wszystkie mam schowane. ciekawa jestem czy tak jest w całym pionie? - mieszkanie narożne przy alei spacerowej
Nie ma się co martwić na zapas, jak widać mimo zapisów w umowie w praktyce czasem wygląda to inaczej.

Zdziwiła mnie na "+" postawa dewelopera, który mimo braku w planach instalacji do ogrzewania podłogowego przewidział ją umieszczejąc dodatkowe gniazdko z możliwością wykorzystania do tego celu.

michalb

Postautor: michalb » 18 paź 2015, 2:23

moim zdaniem te opłaty są totalnie wyssane z palca - przynajmniej jesli idzie o najdrozsze na krakowskim rynku miejsce garazowe (50 tys. pln) 173 pln to złodziejstwo i koszt ten nie odpowiada rzeczywistym kosztom ponoszonym za utrzymanie garazu podziemnego (chyba ze jeszcze czegos nie wiemy o tym garażu) - a mam porownanie z kilku innych nieruchomosci w Krakowie.

18 pln za zewnetrzne miejsce postojowe niby malo ale co dokladnie ta oplata pokrywa i w jakim udziale?

dla mnie rodza sie takie pytania:
1. czy przed podpisaniem tych zobowiazań można otrzymac szczegolowy kosztorys utrzymania garazu i zewnetrznych miejsc postojowych?
2. co jesli tego papierka jako odbierajacy mieszkanie nie podpisze?

kolejna kwestia to fakt i zarzadca od poczatku laduje sobie forse w kieszen tymi 18 pln za zewnetrzne miejsce postojowe. ono przeciez jest czescia wspolna nieruchomosci wiec utrzymanie tego miejsca powinno by w czynszu w stopniu odpowiadajacym posiadanym udzialom w calej nieruchomosci.

Nowy

Postautor: Nowy » 18 paź 2015, 11:46

To ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie odbiorów mieszkań w inwestycjach Budimexu. Co w sytuacji jeśli jest trochę usterek, ale nie są one specjalnie wielkie, niemniej Budimex miałby je usunąć :?: Wtedy jest możliwość dostania kluczy, czy trzeba czekać, aż poprawią wszystko, do poprawy czego się zobowiązali :?:

valmont

Postautor: valmont » 18 paź 2015, 20:41

Obrazek

proponuje aby prawnik sprawdzil czy opłata ponad 170 zł za kilkanaście metrów miejsca postojowego jest zgodna z prawem

czy tak wysoka opłata będzie zawsze czy tylko przez niedlugi czas np 1 rok jak to bywało podobno na BreLokum przy hali Tauron ?

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”