Jakość powietrza w Czyżynach / filtry na nawiewnikach okiennych - os. Orlińskiego
Re: Jakość powietrza w Czyżynach / filtry na nawiewnikach okiennych - os. Orlińskiego
Przysługuje Wam jednorazową naprawa i regulacja okna przez firmę która Wam montowała okna. Napisane jest w protokole i papierach od Budimexu . . . Pozdrawiam
Re: Jakość powietrza w Czyżynach / filtry na nawiewnikach okiennych - os. Orlińskiego
kamil pisze:Czy ktoś spotkał się z problemem brudu pomiędzy oknem, a ścianą? Nie jest to brud z wywietrzników, wygląda na jakąś nieszczelność i przez to dostaje się syf, który brudzi ścianę. Problem występuje tylko w jednym pomieszczeniu. Czy Budimex powinien to naprawić w ramach rękojmi?
Taki efekt to może być spowodowany zatkaniem wywietrzników w oknach. Wentylacja mechaniczna cały czas zaciąga powietrze z mieszkania a jak wywietrznik są zatkane to jak myślicie skąd weźmie się to powietrze

odpowiem - wciąga do mieszkania wszystkimi możliwymi otworami - np pod drzwiami czy spod klamek w oknach. Zdarzały sie też sytuacje że z syfonu wodę potrafiło wyssać i z umywalki zaciągało z kanalizacji.
-
Na zdjęciach są smugi pyłu wciągnięte z powietrzem między ścianą, i oknem. Niestety, przynajmniej na niektórych zdjęciach! Poza tym są tam przedmuchy. To jest poważna usterka.
Co do kwestii regulacji okien to zgłaszałem nieszczelności w oknach, przyszedł Pan, sprawdził kamerą termowizyjną, faktycznie okazało się że w oknach były nieszczelności, później przyszła firma od okien i wyregulowała okna, jednak wtedy nieszczelności były pomiędzy oknem a ościeżnica, a teraz wygląda to na nieszczelności pomiędzy oknem, a ścianą.
kamil pisze:Co do kwestii regulacji okien to zgłaszałem nieszczelności w oknach, przyszedł Pan, sprawdził kamerą termowizyjną, faktycznie okazało się że w oknach były nieszczelności, później przyszła firma od okien i wyregulowała okna, jednak wtedy nieszczelności były pomiędzy oknem a ościeżnica, a teraz wygląda to na nieszczelności pomiędzy oknem, a ścianą.
Mam podobnie, też nad skrzydłami okiennymi pojawiły mi się takie zabrudzenia, więc ewidentnie jest tam jakaś nieszczelność. Myślicie, że to jest do naprawienia, ktoś spotkał się już z czymś podobnym i udało się to poprawić?
kamil pisze:Czy ktoś spotkał się z problemem brudu pomiędzy oknem, a ścianą? Nie jest to brud z wywietrzników, wygląda na jakąś nieszczelność i przez to dostaje się syf, który brudzi ścianę. Problem występuje tylko w jednym pomieszczeniu. Czy Budimex powinien to naprawić w ramach rękojmi?
tutaj przez montażu rolet została ściśnięta uszczelka i zrobiły się małe nieszczelności i z tego powodu te czarne plamy.
Pisałem, że wcześniej rolet nie było i plamy brudu też były, ponadto na środkowej części okna gdzie jest wywietrznik jest dużo więcej tego brudu (tam nie ma zaczepów rolet)
U siebie w O4 mam ten sam problem. Zgłaszałam problem ok 2 lat temu. Owszem przyszedł "fachowiec" od okien, podregulował na zawiasach. Pomogło ale nie wyeliminowało całkowicie problemu. Dzieje się tak głównie przy drzwiach balkonowych. Natomiast zauważyłam ostatnio, że wokół okna w jednym z pokoi mam brudną ścianę. Będę usterkę zgłaszać ponownie.
Fiszka pisze:U siebie w O4 mam ten sam problem. Zgłaszałam problem ok 2 lat temu. Owszem przyszedł "fachowiec" od okien, podregulował na zawiasach. Pomogło ale nie wyeliminowało całkowicie problemu. Dzieje się tak głównie przy drzwiach balkonowych. Natomiast zauważyłam ostatnio, że wokół okna w jednym z pokoi mam brudną ścianę. Będę usterkę zgłaszać ponownie.
Zgłaszanie usterki przy obecnych temperaturach nie ma najmniejszego sensu, ponieważ kamera termowizyjna nie wykaże gdzie jest nieszczelność. Ja miałem podobny problem, zgłaszałem go rok temu na koniec zimy, przyszedł gość, porobił zdjęcia kamerą termowizyjną gdzie było widać w którym miejscu jest problem, następnie przyszli panowie i wyregulowali wszystko jak trzeba.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”