Zaniechanie / wstrzyanie wypłaty transz kredytu - czy możliwe?

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
Nietoperzu

Zaniechanie / wstrzyanie wypłaty transz kredytu - czy możliwe?

Postautor: Nietoperzu » 20 paź 2015, 12:55

Czy nie zastanawiał się przypadkiem ktoś z Was, czy można - mimo zawarcia z bankiem umowy kredytu - po np. wypłacie przez bank dwóch kolejnych transz, uprzejmie ich nie poprosić o wypłatę następnej (np. trzeciej) i samemu dokonać wpłaty na rachunek budimexu. I potem dalej wrócić do transz bankowych?

Dwie transze już bank przelał na mój wniosek, ale kiedy przyjdzie kolej na nastepną - w grudniu br. - to mogę mieć uzbieraną kasę, żeby sama tę transzę zapłacić - mogę sobie w takiej sytuacji pominąć bank? :)
A na koniec poprosić bank, żeby przelał mi resztę kredytu na konto?
To ogromna oszczędność dla mnie by była - każda transza kosztuje mnie jakieś 50 zł odsetek miesięcznie - czyli do wyplaty całości kredytu, gdybym sama zapłaciła kolejną transzę, oszczedziłabym na tym jakieś 750,00 zł.

Pewnie trzeba przeczytac umowę kredytowa, ale nie mam jej przy sobie, a taki oto wpadł mi pomysł do głowy :)
Jakieś opinie, doświadczenia?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2015, 7:34 przez Nietoperzu, łącznie zmieniany 1 raz.

morth

Re: Zaniechanie / wstrzyanie wypłaty transz kredytu - czy możliwe?

Postautor: morth » 20 paź 2015, 13:23

Nie ma raczej takiej możliwości zwłaszcza przy kredycie MDM ( jeśli taki zaciągnęłaś) gdzie wszystko musi być dopięte na ostatni guzik. Kredytu hipotecznego nie dostaniesz nigdy na konto w formie gotówki, są odpowiedni zapisy na jaki rachunek kwota z kredytu ma wpływać itd.

Ogólnie zawsze wygląda to tak że najpierw idzie własny kapitał potem banku a na końcu (jeśli taki kredyt zaciągnęłaś) idzie kasa przyznana w ramach MDM.

iti

Postautor: iti » 20 paź 2015, 19:09

Pewnie sporo osób się nad tym zastanawiało, żeby wstrzymać sobie tak wypłatę transz kredytu hipotecznego, ale nie ma na to szans, a przynajmniej bardzo byłbym zaskoczony gdyby się tak dało :) Tych 750 zł, to chce wziąć bank, ma to zapisane w umowie i będzie się jej trzymał, chyba że ktoś myśli, że banki są od pomagania ludziom :lol:

Szans ana przykombinowanie była jeszcze przed podpisaniem umowy, to znaczy zapłacenie jak największej ilości transz dla dewelopera z własnych środków, żeby większe pieniądze z kredytu hipotecznego uruchomić dopiero po tym, a później to już kaplica, podpisane i jak na umowie, tak trzeba płacić. Coś takiego, o czym Ty piszesz, wymagałoby zmiany umowy właśnie.

A jest jeszcze jedna sprawa, która tu może być przykrą niespodzianką, zobaczcie sobie jaki macie okres karencji w kredycie hipotecznym, to znaczy czas, w którym nie spłacacie kapitału, tylko same odsetki :) Jak dobrze pamiętam, to to chyba ze dwa lata trwa (przynajmniej u mnie w banku), to znaczy, że inkasują kasę, a kredytu nie ubywa ani trochę - tu dopiero są straty ;) Okres karencji ponoć da się skrócić, kiedy już całość zostanie wypłacona, tylko to też oznacza aneks do umowy kredytowej (zdaje się, że także płatny).

No a jak już uda się okres karencji skrócić i będzie się chciało kredyt z zaoszczędzonych środków nadpłacić, to też trzeba aneks do umowy kredytowej (nie za darmo oczywiście), no i kara za wcześniejszą spłatę, czyli zwykle 2% nadpłacanej kwoty - choć tu mogą być różnice w zależności od banku udzielającego kredytu.

Tak, że bardzo dobrze się zabezpieczyli, żeby wyciągnąć z klientów jak najwięcej :) A jak ktoś brał kredyt z MdM, to sami widzicie, że ta "pomoc" jest taka, że większość idzie po prostu do banku. A z drugiej strony zobaczcie ile podatku vat zapłaciliście od tych mieszkań... Taka to pomoc państwa dla kupujących mieszkania :lol:

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 21 paź 2015, 7:44

:) jeszcze nie poczytałam umowy, ale dalej się zastanawiam

1. wpłata możliwej ilości środkow własnych przed uruchomieniem transz z banku, to nie przykombinowywanie, tylko logiczne działanie
2. ale to ja mam co kwartał pamiętac żeby złożyć dyspozycję przelewu transzy w banku - no więc jak zapomnę, to co?...
3. karencja jest do czasu wypłaty całego kredytu - i od wtedy mozna dopiero robić nadpłaty - fakt, że przez pierwsze 2 lata z prowizją, chyba 2%, ale i tak warto - ale żeby trzeba było aneks do nadpłat robić, to pierwsze słyszę - raczej przesadzona opinia (chociaż, różne banki są, mogę mówić tylko za swój)
4. i nie, nie rozmawiamy o MDM ;)

morth

Postautor: morth » 21 paź 2015, 8:13

ad1) No dobra ale z tego co pisałeś/aś to ty już podpisałaś umowę. A w niej masz informację ile zamierzasz wpłacić ze środków własnych i ile z bankowych. A z twojego posta wnioskuję że po podpisaniu umowy chciałaś zmienić te proporcje z racji iż trochę gotówki uzbierałaś/eś.
ad2)Nie martw się doradca z banku CI powinien przypomnieć, a jeśli słaby doradca i zapomnisz to przyjdzie pismo z budimexu z ponagleniem ( zakładając że będą już na takim zaawanasowaniu budowy przy, którym należało tą transze wpłacić)
ad3)No na pewno jakieś papierki podpisywać musisz , w końcu musisz wybrać po dokonanej nadpłacie czy chcesz aby zmniejszyli CI okres kredytu czy aby został taki sam ale mniejsze raty żebyś płaciła/ił :PW którym banku masz tylko przez pierwsze 2 lata prowizję od nadpłat tak z ciekawości?

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 21 paź 2015, 9:22

ad ad2) no nie :) z budimexu nic nie przyjdzie, bo ja im tę transzę wpłacę, trochę zaczyna się zapętlać ta dyskusja :)
ad ad3) owszem składasz wniosek o dokonanie nadpłaty - ale nie jest to zmiana umowy (no chyba że ktoś tak ma zastrzeżone w umowie :) oczywiście...., to wtedy szkoda).

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”